URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
09 Decembrie 2011, 17:30

Primăria le cere asociaţiilor de proprietari părerea despre colectarea selectivă

Municipalitatea a anunţat vineri că, în cadrul campaniei de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării selective a deşeurilor, desfăşurată împreună cu Depozitul Eco Bihor şi operatorul de salubritate RER Ecologic Service, va începe o nouă acţiune, care are ca scop îmbunătăţirea acestui proces.

"Această acţiune se va întinde pe durata a trei luni, respectiv din decembrie 2011 până în luna martie 2012 şi va consta în transmiterea către asociaţiile de proprietari, în vederea completării, a unor chestionare privind colectarea selectivă", se arată în comunicatul Primăriei.

Răspunsurile trimise de asociaţii vor fi centralizate şi analizate, urmând ca datele obţinute să fie folosite pentru "îmbunătăţirea sistemului actual de colectare selectivă".

"Rolul acestor chestionare este de a şti dacă asociaţiile de proprietari/cetăţenii cunosc procesul de ridicare/colectare a deşeurilor, dacă cunosc faptul că suma plătită de către asociaţia de proprietari pentru gestionarea deşeurilor va putea fi influenţată de modul în care locatarii colectează deşeurile (selectiv sau nu)", se mai arată în informarea municipalităţii.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt invitaţi să-şi spună sugestiile şi propunerile pe care le au referitor la procesul de colectare selectivă a deşeurilor.

În cadrul aceleaşi campanii, în luna octombrie sute de voluntari au mers pe teren purtând tricouri cu inscripţia "Eu colectez selectiv! Şi tu?" şi i-au informat pe orădeni despre importanţa colectării separate a deşeurilor reciclabile de cele nereciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Groapa 2
Shi noi am fost la groapa, si e supe fain, fac si pamant de flori di biodeseuri.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:46 de Maryann
Groapa
Am fost cu clasa in vizita cu dira la statia se sortare la groapa de gunoi in episcopia. Nu as fi crezut. O gramada de masinarii de sortat. Se intampa in realitate. Pe mine m-au convins.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:42 de SK8 or DIE
Suedia
Am stat 2 ani in Suedia... Am fost obligata sa coelctez deseurile selectiv in 8 categori si s spal recipientele inainte de a le arunca. Am invatat usor. De altfel am fi fost amendati. Scurt! Asta pentru cei ce au scis mai jos dobitociile lor din ROMANICA. Ami iesiti putin din tara, pentru a vedea lucruri noi.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:37 de Alinutza
sa da
Cred ca este o initiativa OK, La noi in cartier tarcurile cu gunoi cint inchise , si colectarea selectiva chiar merge bine. Totul tine numai de administrator. a noi este un domn batran care face ca totdeauna sa fie ordine in jurul blocului. Eu cred ca daca vrem sa fim priviti intr-adevar europeni, este un gest pe care trebuie sa-l invatam! Suces in campanie va sustinem!
Postat 12 Decembrie 2011, 00:31 de ramon
felicitari
Felicitari! Este o initiativa in plus, ca e buna sau rea, dar o face cineva, daca am inteles nu sunt cheltuiti pani publici, exista alte surse pt aceasta campanie, asa ca nu mai invinuiti pe cei ce incerc sa faca ceva. Stimati antevorbitori, mai lasati-o cu scepticismul, deseurile se coleacetaza selectiv in toata europa, bucurati-va ca noi le selectam in 2 categorii iar la nemti se selecteaza in 6 categorii, atunci v-ar durea capul..... Legea zice Poluatorul Plateste....daca nu verei sa platesti pt deseuri, du le si valorifica-le, vezi cat te costa trasportul a 2,5 kg de PET si 1,5 kg de harti, pe luna, si vesi cat ti se va oferi pt aceste deseuri....cel mai bine platit deseuri reciclabil este matul de gaina si zatul de cafea.......Va sigur, ca in 5 ani vom plati de 10 ori tariful de azi.......si atunci vom avea interesul sa colectam selectiv.
Postat 12 Decembrie 2011, 00:26 de vlad
Alta smecherie !
Acest gunoi menajer e o mina de aur, care spre deosebire de zacamantul de la Rosia Montana, va produce cat timp va ,,produce'' si omenirea. Pt. a maximiza profitul UNORA s-a introdus ,,selectarea primara'' a gunoiului la ,,sursa''. E mult mai profitabil sa faci din toti locuitorii Oradiei gunoieri, decat sa platesti un card de ciori sa-ti faca treaba la rampa de depozitare. Acesta e adevaratul motiv, basmele cu ecologia si mai stiu e ce sunt pt. prosti ! Ca in afacere sunt bagati, pe langa primar si alti baieti destepti, e un aspect. Al doilea aspect este ca in loc sa imparta profitul cu ,,producatorii'', escrocii astia vor sa ne mai si puna la munca in folosul lor ! Ei vand gunoaiele reciclabile pe bani buni si noua vin si ne vorbesc de marirea taxei pt. ridicarea gunoiului, pe motiv de ,,pierderi'' ! Corect era ca daca tot ne pun sa le sortam banii (ca asta e ce vor ei sa facem !), sa reduca taxa ! P.S. : in cartier la mine nu mai vezi un flacon/carton aruncat ! Sacii galbeni cu deseuri din plastic dispar cum ii scoti in strada. Oare de ce ?!
Postat 11 Decembrie 2011, 07:19 de .
Praf in ochi
Am citit documentul-chestionar. Nu e adresat asociatiilor de proprietari (compuse din TOTI proprietarii dintr-un condominiu) ci presedintelui sau administratorului. Prin urmare chestionarul nu va reflecta opiniile oradenilor ci a presedintilor/administratorilor de asociatii. Sunt intrebari referitoare la lucruri deja "implinite" (custile de gunoi, de ex) fara nici o consultare publica. Si ce sunt "placate inscripţionate"? Placarte? Asa ceva nu este in limba romana. Niste prosti intreaba pe alti prosti, mimand democratia. Apropo, cat costa pseudo-sondajul?
Postat 10 Decembrie 2011, 06:26 de Blow
gunoaie
de gand sunt containerele afara si s-a renuntat la ghene, este plin de gunoi in curtea blocului...total insalubru si periculos...containerele sunt prea mici la volumul prea mare de gunoi plus tiganii care scormonesc de cateva ori pe zi(ca pe vremea lui ceausescu) si lasa in urma lor dezastru, gunoiul e improscat pe cativa metri langa container...plus mirosul...vai si amar
Postat 09 Decembrie 2011, 23:00 de dana
aiureala
parerile presedintelui de asociatie NU sunt totuna cu parerile membrilor. nu presedintele scoate banul din buzunar ci oamenii. si nu presedintele arunca deseul in containerul care (nu) trebuie, ci oamenii. daca primaria voia sa faca o treaba buna, intreba OAMENII, nu presedintele asociatiei. asa au facut o aiureala doar de ochii lumii, ca sa bifeze si ei o activitate din lista de sarcini. wsm!
Postat 09 Decembrie 2011, 17:37 de xfiles
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON