URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
05 Octombrie 2011, 15:29

Orădenii sunt chemaţi să promoveze colectarea selectivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anului 2011, RER Ecologic Service a demarat campania de colectare selectivă a deşeurilor uscate (PET, hârtie, folii de aluminiu) faţă de deşeurile menajere, iar de atunci 750 de tone de reciclabile au fost transportate la Eco Bihor, operatorul haldei de deşeuri din Oradea.

"La case, unde am împărţit 16.000 de saci galbeni din folie groasă, rezultatele sunt mai bune decât la asociaţii, unde din păcate, nu se prea respectă colectarea selectivă", a declarat, miercuri, Gabriela Mălinaş, directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, într-o conferinţă de presă, la care au participat şi Mircea Stejeran, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie şi Pasztai Zoltan, directorul Eco Bihor.

Acesta din urmă a declarat că majoritatea ţarcurilor de pubele de la asociaţiile de proprietari nu sunt închise şi să orădenii nu prea respectă separarea reciclabilelor de deşeurile menajere. "În proporţie de 80-85%, ceea ce vine de la case se poate recicla. În schimb, de la blocuri putem găsi lebeniţă, varză şi altele, iar doar 5% pot fi reciclate", a afirmat acesta.

Voluntari pentru reciclare

În aceste condiţii, Eco Bihor şi RER Ecologic Service au iniţiat o companie de informare a orădenilor în privinţa importanţei colectării selective. "Pe 8 şi 9 octombrie, dorim să mobilizăm 250 de voluntari care să meargă în zonele insulelor de colectare a deşeurilor din jurul asociaţiilor de proprietari, îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu mesajul "Eu colectez selectiv! Şi tu?", împărţind pliante informative despre colectarea selectivă, dar şi mici cadouri precum pixuri şi brelocuri inscripţionate cu sloganul campaniei, care să le amintească de reciclare", a explicat Pasztai Zoltan.

Deocamdată, iniţiatorii campaniei au atras de partea lor 150 de voluntari, mulţi din rândul studenţilor şi elevilor. "Am mai avea nevoie de aproximativ 120 de voluntari şi îi rugăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie pe site-ul www.ecobihor.ro până joi sau chiar vineri", a adăugat directorul Eco Bihor. De asemenea, doritorii pot suna la numărul de telefon 0259.414.109.

Leneşi la bloc

În paralel cu această campanie, operatorul de salubritate RER Ecologic Service va împărţi noi saci galbeni rezistenţi celor 16.000 de clienţi orădeni de la case. Pe de altă parte, reprezentanţii RER încearcă să convingă locatarii celor aproximativ 400 de scări cu ghene să le închidă. "Avem probleme şi cu blocurile cu ghene, unde am încercat să-i sfătuim să le închidă şi să ceară amenajarea unui ţarc în exteriorul blocului sau măcar să le dăm în custodie o pubelă galbenă unde să depoziteze reciclabilele, dar mulţi au refuzat. Totuşi, am reuşit să convingem aproximativ 60 de asociaţii să accepte una dintre cele două opţiuni", a spus Gabriela Mălinaş.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul Eco Bihor a subliniat că orădenii nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa colectării selective, deoarece aceasta se face la timp şi în condiţii optime. "Vreau să-i asigur pe orădeni că RER îşi face treaba. Există maşini separate de colectare a reciclabilelor, după programe diferite. Angajaţii Eco Bihor sunt prezenţi pe automobile şi verifică modul de colectare", a spus Pasztai Zoltan. Orădenii pot verifica programul de colectare din zona în care locuiesc pe site-ul www.reroradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ecolog
Ai vazut Elvetia ?! Poate in vreun pliant ! ACOLO (nu e vorba doar de Elvetia), daca nu ti-ai facut treaba nu vine nimeni in urma ta : te zboara de nu te vezi ! Spirit civic inseamna si sa-ti faci constiincios treaba, sa-ti meriti cu prisosinta salarul...Apoi orice firma care se respecta (!!) isi controleaza proprii angajati, nu de alta dar nu i-ar cadea bine ca beneficiarul sa rezilieze contractul ! Repet, asa se intampla ACOLO....la noi...las-o, ma, ca merge-asa...Ce propui tu este reintoarcerea la turnatoria de pe vremea cand tu precis nu erai ECOLOG, erai, poate, pur si simplu un biet informator !
Postat 06 Octombrie 2011, 11:14 de ionel
dr
Stimate Degea! Daca intradevar exista o problema in cea ce priveste colectarea sacilor menajeri din cartierul Grigorescu, te sfatuiesc sa dai un telefon la dispeceratul RER ecologic si sa ceri remedierea acesteia. Sunt convins ca se vor lua masuri! daca totusi nu8 se rezolva, exista posibilitatea sa te adresesi Primariei, cea care verifica modul de realizare a colectarii deseurilor de catre RER. Intr-o societate civilizata, un om cu un spirit de observatie ca tine poate faca multe!!!! Insista si se va rezolva! Faptul ca scrii o parere cinica pe acest sait nu razolva mai nimica!!!! Credema ca nici in elvetia nu exista politai langa fiecare om sa-l veroifice daca isi face treaba sau nu! dar exista simt civic. Succes
Postat 05 Octombrie 2011, 23:53 de ecolog
degeaba
Degeaba. Veniti sa vedeti in cartierul Grigorescu cate zile mai stau sacii afara dupa ce trece rer ecologic cu gunoiul normal. Ori il duce tot in aceeasi zi ori...E penibil, ai musafiri si stai cu gunoiul in fata casei la sosea si astepti. Ce?
Postat 05 Octombrie 2011, 20:26 de oradeanu'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON