URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2012, 11:55

Orădenii pot vedea cât de gălăgios e oraşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice orădean poate să consulte, pe site-ul Primăriei, hărţile de zgomot ale Oradiei. Realizate de firma Enviro Consult, hărţile arată câtă gălăgie e în oraş şi care sunt sursele poluării fonice.

Măsurătorile au fost făcute vreme de un an, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie a acestui an. Specialiştii au ţinut cont de patru surse de poluare fonică, cerute de lege: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian şi industrie. "Aşa cum ne aşteptam, zgomotul cel mai mare provine din traficul rutier. Peste 18.000 de oameni sunt afectaţi de acest zgomot", a spus, la acea vreme, Bogdan Lazarovici, angajat al Enviro Consult.

Conform legii, sursa de zgomot este nocivă dacă media depăşeşte 70 de decibeli pe timp de noapte, respectiv 60 de decibeli pe timp de zi. În cazul traficului rutier, pe timp de zi peste 5.500 de oameni sunt supuşi unui zgomot de 70-74 de decibeli pe timp de zi, respectiv 600 de cetăţeni "ascultă" zgomote din trafic peste 75 de decibeli. Pe timp de noapte, 12.722 de orădeni sunt supuşi la decibeli cu valori cuprinse între 60 şi 70, din cauza traficului rutier, iar 48 de orădeni suportă peste 70 de decibeli din acelaşi motiv.

Totuşi, hărţile au devenit publice abia acum, după ce Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca le-a validat. Orădenii le pot consulta la secţiunea "Alte informaţii de interes public" de pe site-ul www.oradea.ro.

Enviro Consult şi Primăria pornesc acum a treia etapă a proiectului, care prevede elaborarea planurilor de acţiune pentru combaterea poluării fonice şi a efectelor acesteia.

Citeşte pe această temă şi articolul "Traficul rutier, cea mai mare sursă de poluare fonică în Oradea"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Și împotriva bolunzilor de vecini care dau muzică ziua-n amiaza mare, dar și noaptea cum și când vor, ce se poate face? Ies eu la ei cu parul sau vine poliția? Poliția vine, dar nu le face nimic așa că nimeni nu dă 2 bani pe poliție. Și gălăgia continua. Sau împotriva unor gunoaie de adolescenți care se adună ca o turmă de porci și grohăie toată ziua pe la scările blocurilor, ce se poate face? Ies tot eu cu ceva și-i pocnesc în freză sau vine poliția? Legi de R/A/H/A/T...
Postat 08 Decembrie 2012, 18:37 de Shogun
Enviro Disconfort SRL
Poate aflăm cu acest prilej de ce s-au făcut, în unele zone nu chiar centrale ale oraşului, măsurători doar nocturne !?! Aşadar bani aruncaţi pe neprofesionism, fiind astfel protejate şantierele ilegale care există la nivelul unor mari proprietăţi unde se lucrează fără autorizaţie de construire.
Postat 07 Decembrie 2012, 18:32 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON