Măsurătorile au fost făcute vreme de un an, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie a acestui an. Specialiştii au ţinut cont de patru surse de poluare fonică, cerute de lege: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian şi industrie. "Aşa cum ne aşteptam, zgomotul cel mai mare provine din traficul rutier. Peste 18.000 de oameni sunt afectaţi de acest zgomot", a spus, la acea vreme, Bogdan Lazarovici, angajat al Enviro Consult.
Conform legii, sursa de zgomot este nocivă dacă media depăşeşte 70 de decibeli pe timp de noapte, respectiv 60 de decibeli pe timp de zi. În cazul traficului rutier, pe timp de zi peste 5.500 de oameni sunt supuşi unui zgomot de 70-74 de decibeli pe timp de zi, respectiv 600 de cetăţeni "ascultă" zgomote din trafic peste 75 de decibeli. Pe timp de noapte, 12.722 de orădeni sunt supuşi la decibeli cu valori cuprinse între 60 şi 70, din cauza traficului rutier, iar 48 de orădeni suportă peste 70 de decibeli din acelaşi motiv.
Totuşi, hărţile au devenit publice abia acum, după ce Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca le-a validat. Orădenii le pot consulta la secţiunea "Alte informaţii de interes public" de pe site-ul www.oradea.ro.
Enviro Consult şi Primăria pornesc acum a treia etapă a proiectului, care prevede elaborarea planurilor de acţiune pentru combaterea poluării fonice şi a efectelor acesteia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.