URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Iunie 2013, 09:21

Oradea la virgulă: În 2012 curăţenia oraşului a costat 14 milioane de lei, iar întreţinerea spaţiilor verzi alte 4 milioane

Oradea la virgulă: În 2012 curăţenia oraşului a costat 14 milioane de lei, iar întreţinerea spaţiilor verzi alte 4 milioane CU DE TOATE. De anul trecut, Oradea are două parcuri noi, Liniştii (foto) şi Padişului, amenajate cu alei, spaţii de joacă, terenuri de sport şi chiar fântâni arteziene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea şi-a încheiat socotelile cu anul trecut. La ultima reuniune, consilierilor locali le-a fost prezentat raportul conducerii municipiului pentru 2012, care arată că oraşul a ieşit pe plus şi relevă care a fost structura celor mai importante cheltuieli.

Dintr-un total de 479 milioane lei, cele mai mari facturi achitate de municipalitate au fost cele ale şcolilor şi grădiniţelor, iar apoi ale serviciilor publice, urmate de repararea drumurilor, de curăţenia urbei şi întreţinerea spaţiilor verzi şi de asistenţa socială.

Venituri sub prognoză

Municipalitatea se aştepta anul trecut la încasări de 593 de milioane de lei, însă a trebuit să se mulţumească cu 479 de milioane, căci alocaţiile de la bugetul de stat au fost mai mici, la fel ca şi sumele venite pentru susţinerea proiectelor pe fonduri europene. În acelaşi timp, în 2012 oraşul a avut cheltuieli operaţionale, adică de funcţionare, de 319 milioane lei, din care cea mai mare parte, 103 milioane lei, au fost pentru unităţile de învăţământ. Serviciile publice ale oraşului au costat 68 de milioane de lei, iar asistenţa socială 53 de milioane.

La categoria servicii publice, cele mai scumpe au fost facturile pentru repararea drumurilor, în total 25 milioane lei. Salubrizarea a costat 14 milioane, iluminatul 9, iar întreţinerea spaţiilor verzi 3,9 milioane de lei. Conform raportării Direcţiei Tehnice, anul trecut s-au amenajat două parcuri, Liniştii şi Padişului, s-au plantat 4.380 de arbori, în timp ce alţi 327 au fost tăiaţi, iar 1.121 de arbori au fost toaletaţi.

Bani din parcări

Raportul Primăriei pe 2012 confirmă o tendinţă manifestată tot mai pregnant în ultimii ani, şi anume că oraşul încasează sume însemnate din taxele de parcare. Anul trecut, aportul acestora la bugetul local a fost de 1,6 milioane lei din vânzarea abonamentelor şi tichetelor de parcare, plus alte 2,9 milioane din amenzile emise pentru cei care nu au parcat regulamentar.

Şi poliţiştii locali au făcut o dare de seamă cu privire la munca din 2012: vreme de patru luni, au patrulat pe Corso 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, asigurând, de asemenea, 3 luni de pază în Parcul Liniştii şi o lună în Parcul 1 Decembrie. Spectaculoasă este creşterea numărului de amenzi date de poliţiştii locali pentru încălcarea normelor de mediu şi de salubritate: de la 622 amenzi în 2011 la 3.738 anul trecut, adică o creştere de 500%, cuantumul total al acestor amenzi depăşind 478.000 de lei. Totodată, agenţii au depistat 467 persoane fizice şi 272 persoane juridice fără contracte de salubritate şi au blocat în oraş 4.695 de maşini parcate ilegal, şoferii plătind pentru asta amenzi de peste 710.000 lei. Una peste alta, municipalitatea poate spune că, pentru un an de criză, 2012 a fost totuşi unul bun, chiar dacă banii încasaţi au plecat aproape la fel de repede, pentru că se şi vede după cheltuirea lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Insuficient
Se şi vede cât de curat este ... la fiecare ploaie mai serioasă se scurg apele care duc praful noroiul şi pietrişul de pe dealurile oraşului către zona centrală. Str. Pasteur devine atunci canalul de scurgere a apelor către pasajul de la mag. Crişul.
Postat 11 Iunie 2013, 16:38 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON