URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2014, 17:17

Oradea la bani mărunţi: Raportul privind starea oraşului pe 2013 arată că oraşul este pe drumul cel bun, chiar dacă orădenii simt doar hopurile (g)rele

Oradea la bani mărunţi: Raportul privind starea oraşului pe 2013 arată că oraşul este pe drumul cel bun, chiar dacă orădenii simt doar hopurile (g)rele FONDURI INSUFICIENTE! Statistic, trăim mai bine: anul trecut, sumele încasate de municipalitate de la orădeni, ca impozit din veniturile globale pe cap de locuitor, au fost cu 8% mai mari decât în 2012, înregistrând cea mai mare creştere din regiune! Din păcate, însă, indicatorul nu are legătură cu banii pe care îi ridică orădenii de pe card. "Creşterea se datorează mai curând apariţiei a noi locuri de muncă decât majorării salariilor, dar indică totuşi o însănătoşire a economiei locale", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial ne merge bine. Raportul privind starea economică şi socială a oraşului pe 2013, prezentat marţea trecută Consiliului Local de conducerea Primăriei, arată pentru prima dată după izbucnirea crizei o uşoară revenire a economiei locale. S-au făcut investiţii, au sporit încasările la bugetul local, iar indicatorii oraşului au crescut. "Oradea este pe un drum bun, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut", spune primarul Ilie Bolojan.

Oradea pe creştere

Întins pe 500 de pagini, raportul privind starea oraşului pe 2013 prezentat de conducerea Primăriei relevă o îmbunătăţire a indicatorilor municipiului: Oradea din statistici este un oraş în creştere. În premieră după izbucnirea crizei economice, încasările la bugetul local din impozitul pe venit global plătit pe salariile orădenilor - cel mai relevant indicator al evoluţiei economice - a crescut cu 8%, dublu faţă de Cluj-Napoca, oraşul cu pretenţii de centru de regiune, şi sensibil peste Timişoara (6%) şi Arad (5%).

01-eduard-florea_bihoreanul.jpgChiar dacă IVG-ul pe cap de locuitor în Oradea este de numai 325 lei, cu mult sub cei 500 lei care se înregistrează în Cluj, trendul e încurajator, pentru că arată o recuperare din lunga întârziere a Oradiei. "Dacă rămânem pe creştere, în anii următori am putea ajunge din urmă celelalte oraşe mari din regiune", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Recomandat pentru afaceri

Cu un buget de 757 milioane lei, concentrat pe dezvoltare, Oradea a obţinut anul trecut, pentru a doua oară consecutiv, locul V în topul Forbes al celor mai bune oraşe pentru afaceri din ţară. Municipiul este depăşit doar de Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Ploieşti. Printre atuurile Oradiei se numără reducerea la 1% a impozitului pe clădirile persoanelor juridice, scutirea de impozite pe marile investiţii şi scurtarea termenelor de eliberare a documentelor.

Toate acestea, împreună cu scăderea gradului de îndatorare a oraşului la 22,15% din veniturile proprii, mult sub pragul permis de lege, şi cu reducerea numărului de angajaţi ai municipalităţii de la 840 la 767 salariaţi, au făcut o imagine bună oraşului inclusiv în ochii Agenţiei Internaţionale Fitch Rating. Municipiul a fost notat cu BBB- pentru creditele în lei şi valută pe termen lung, ceea ce înseamnă că este recomandat investiţiilor, având o economie în dezvoltare şi o perspectivă stabilă.

Mai mult de taxat

Săraci sau nu, orădenii şi-au mărit anul trecut parcul auto cu peste 1.800 de maşini, oraşul ajungând la 63.328 autovehicule, la o populaţie de 196.400 locuitori. Dacă la acestea mai adăugăm cele 27.000 mijloace de transport deţinute de firme, ambuteiajele n-ar mai trebui să mire pe nimeni. La fel, în 2013 Primăria a luat în evidenţe nu mai puţin de 1.200 imobile, ridicând astfel la 92.764 numărul clădirilor deţinute de persoanele fizice. Alte 10.618 clădiri, cu 511 mai multe decât în 2012, sunt în proprietatea persoanelor juridice.

Cum toate acestea se impozitează, veniturile proprii bugetului local au crescut anul trecut cu circa 2 milioane lei, la 62,9 milioane lei. Având un grad de încasare a debitelor de 90% (pe de-o parte datorită reducerii de 10% acordate contribuabililor care îşi plătesc dările în primul trimestru, pe de altă parte datorită celor 6.500 de popriri pe cont şi 810 sechestre pe bunurile rău-platnicilor), bugetul local nu se prea poate plânge de blocaj financiar.

Oraşul insolvenţelor

Există, însă, şi părţi slabe! Oradea ocupă locul doi pe ţară, după Bucureşti, în topul falimentelor. Anul trecut şi-au declarat insolvenţa 1.104 firme, cu 346 mai multe decât în 2012, şi mai puţin de o zecime dintre acestea vor să mai revină pe piaţă, conform datelor oficiale. Cea mai răsunătoare insolvenţă este, de departe cea a societăţii Electrocentrale, furnizorul de energie termică al oraşului, dar sunt şi exemple din mediul privat, unde companii precum Frigoexpres sau Omilos, deţinătorul Era Shopping Park, au intrat în incapacitate de plată.

Aşa cum riscă să păţească şi o bună parte dintre orădeni, deoarece - cu salarii medii nete de 1.174 lei pe lună - bihorenii deschid clasamentul celor mai prost plătiţi angajaţi din România. Cum nu există statistici la nivel de municipiu, veniturile orădenilor se pot estima în jurul aceleiaşi cifre. Iar asta generează paradoxul unui oraş bogat, cu orăşeni săraci...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
du-te ma si spala muianu
Io când va spun ca asta-i frate cu Udrea....nu-i asa cum vedeti si simtiti voi este asa cum va spun eu TARANUL puturos....
Postat 08 Mai 2014, 15:06 de io
Minciuni
Toate sunt numai lapte si miere! De ce nu ne spune si de gradul de indatorare al orasului?
Postat 08 Mai 2014, 07:30 de popescu
Papagalii isi schimba penele ...
"... reducerea la 1% a impozitului pe clădirile persoanelor juridice, scutirea de impozite pe marile investiţii şi scurtarea termenelor de eliberare a documentelor". Reducerea vizeaza sponsorii partidelor, scutirea se refera ca cei pe care ii numeri pe degete si care pot indeplini conditiile impuse, iar scurtarea e cea mai mare minciuna pe care o arunca pe tapet un city manager ce vorbeste ca sa se afle in treaba.
Postat 07 Mai 2014, 19:37 de Love
Daca va laudati cu cresterea nu cu indicatorul anual inseamna ca sunteti inca la talpa saracului !!!
8% raportat la indicator 44, Cluj-Napoca 4% raportat la indicator 143, Timişoara 6% raportat la indicator 129 şi Arad 5% raportat la indicator 94. Primarul vostru, Bolojan, am inteles ca a fost profesor de matematica la o scoala rurala. Pai asa inmulteste el si compara spre exemplu 44x1,08 cu 143x1,04 ??? Adica dupa primarul vostru 47,52 pentru Oradea e mai mare decat 148,72 pentru Cluj ??? Ar fi trebuit o crestere de 400-500% ca sa-i bateti pe ceilalti, dara asa ???
Postat 07 Mai 2014, 19:23 de HueDin
Plusurile nu au legătură cu partea locală ci cu cea general-naţională !?!
Dacă veţi scotoci şi veţi găsi un singur raport, în lunga istorie a oraşului şi care să arate că Oradea merge pe un drum greşit, vă dau cîştig de opinie şi atitudine şi vă scriu un raport proporţional cu realitatea, anual sau multianual după cum o vrea Bihoreanul, cu date şi informaţii care să ateste în mod corect că municipiul, de fapt, nu are nicio direcţie în afara celor "stabilite", vorba vine, de la terţe părţi din care unele nici măcar nu sunt româneşti !?! A ajuns Oradea "de râsul" clujenilor, sălăjenilor, maramureşenilor, bistriţenilor şi sătmărenilor, sau mai nou a arădenilor, atât la capitolul venituri cât şi la cel al investiţiilor, atât la starea de bunăstare individuală cât şi la cea de prosperitate publică, în condiţiile în care până în urmă cu câţiva anişori, puţini de altfel, stăteau şi ascultau cu respect cum sună ceasul din turnul primăriei de pe Crişul Repede !?!
Postat 07 Mai 2014, 19:09 de Carp III
La fel
La fel cum avem ce-a mai mare crestere economica din UE.
Postat 07 Mai 2014, 18:57 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON