1883. Pantofi de Oradea
La începutul secolului XX, orădenii se încălţau cu pantofi produşi la ei acasă. Potrivit blogului Oradea Mea, în 1883, undeva pe strada Primăriei de azi s-a înfiinţat atelierul "Farkas Moskovits şi Asociatul", unde şase muncitori făceau opinci, ghete şi curele.
În 1898, atelierul s-a transformat într-o fabrică de pantofi şi cizme, cu sediul în clădirea Şcolii Arhireale de Stat, de pe locul clădirii Primăriei de astăzi. Fabrica avea 101 angajaţi, iar încălţămintea produsă aici ajungea în toată Ungaria, dar şi în Bulgaria. Totodată, un sector important era producţia de încălţăminte pentru mineri.
În primii ani din secolul XX, fabrica s-a mutat iar, pe actuala stradă Independenţei, şi şi-a deschis un chioşc în faţa Palatului Vulturul Negru, de unde orădenii puteau să-şi cumpere încălţări.
În 1912, fabrica şi-a schimbat numele în Fabrica de Pantofi Ungaria şi şi-a înfiinţat două magazine de desfacere în Oradea. A evoluat în continuare, iar în perioada interbelică era una dintre cele mai mari întreprinderi din oraş, cu 48 de filiale răspândite în România, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
În 1924, firma orădeană şi-a schimbat din nou numele, de data aceasta în Fabrica de ghete Derby.
2014. Moştenirea pantofarului
Ce nu ştiau întreprinzătorii orădeni era că unul dintre angajaţii lor avea să devină cel mai important om al industriei pantofilor din acea vreme.
Chimist al fabricii Derby, Blaziu Guban era un tânăr sărac, născut în 1904 în satul bihorean Gurbediu şi crescut la Oradea de o familie adoptivă. Absolvise doar cinci clase, aşa că abia ştia să scrie ori să citească.
A fost remarcat însă la Derby de directorul fabricii de încălţăminte Filt din Timişoara, care i-a propus să se mute în oraşul de pe Bega. Acolo, în 1935 Guban a inventat celebra cremă de ghete care îi poartă numele şi, în 1937, a înfiinţat Uzinele Chimice Guban, transformate apoi în fabrică.
Orădeanul a militat pentru realizarea unor încălţări de calitate, astfel că pantofii Guban au ajuns şi în picioarele fostului preşedinte american Harry Truman şi ale actriţei Sophia Loren.
În 1952, Guban şi-a donat fabrica Statului Român, rămânând la cârma unităţii. În 1978 a murit, iar locul său în fabrică a fost luat de fiul său, Tiberiu Guban (foto). Acesta a încercat să redobândească întreprinderea după 1990, dar fără succes.
În 1995 fabrica s-a privatizat, iar acum poartă numele GP&Company. Produce şi astăzi pantofi Guban...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.