URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2011, 16:49

Obligaţi la muncă: Primăria îi scoate la curăţenie pe asistaţii sociali şi pe orădenii care nu-şi plătesc amenzile

Obligaţi la muncă: Primăria îi scoate la curăţenie pe asistaţii sociali şi pe orădenii care nu-şi plătesc amenzile VREI AJUTOR, MUNCEŞTI! 59 de persoane care primesc ajutor social figurează în evidenţele Administraţiei Social-Comunitare ca apte de muncă, astfel că ies zilnic pe străzile oraşului. Sărmanii sunt utili: curăţă mizeriile orădenilor fără ca municipalitatea să trebuiască să le dea vreun leu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora 9 dimineaţa. Îşi îmbracă vestele portocalii, îşi trag mănuşile, apoi iau câte un sac de gunoi în mâini şi încep să cureţe străzile. Sunt câteva zeci...

Nu sunt angajaţii firmei de salubritate, deşi la fel ca ei strâng pungi, pet-uri şi alte mizerii, golesc coşurile de gunoi şi mătură străzile şi aleile. De fapt, nu sunt angajaţii nimănui, şi tocmai de aceea au ajuns în această situaţie. Sunt cei care primesc ajutor social şi sunt apţi de muncă. Municipalitatea îi scoate la lucru în oraş, pentru ca aceştia să nu primească banii de ajutor chiar pe gratis.

În curând, li se va alătura încă o categorie de orădeni. Din iunie, vor presta în folosul comunităţii şi cei care "uită" de câte o amendă primită, sperând că nu trebuie s-o mai plătească niciodată...

Doar apţii

Legea 416 din 2001 obligă asistaţii sociali să presteze acţiuni de interes local. Potrivit articolului 6 al legii, "pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări în interes local". Apt de muncă înseamnă că omul nu a atins vârsta pensionării, nu urmează nicio formă de învăţământ la cursuri de zi şi are o stare de sănătate corespunzătoare.

"În prezent, în Oradea avem 59 de asistaţi sociali consideraţi apţi de muncă", precizează Zita Koncsek, directoarea Administraţiei Social-Comunitare Oradea. Toţi fac lunar 72 de ore de muncă, fiind pontaţi zilnic. Dacă nu au îndeplinit norma, li se suspendă plata ajutorului social şi îl reprimesc după ce recuperează restanţele. "Muncesc, nu ne putem plânge de ei, este util să-i avem la lucru, pentru că putem ţine mai uşor oraşul mai curat", spune Dan Vancea, consilier în Direcţia Tehnică a Primăriei.

"Nu-i uşor!"

Asistaţii au un program defalcat pe zile, astfel încât ştiu unde vor fi în oricare zi. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 61 din 2011 s-au stabilit şi care sunt locurile de muncă în acest an: malurile Crişului Repede, intrările-ieşirile din oraş, arterele mari precum Calea Aradului şi Calea Clujului, dealul Ciuperca şi malurile râurilor Adona, Peţa, Crişul Mic şi Pârâul Sălbătic. Potrivit aceleiaşi hotărâri, asistaţii trebuie să lucreze şi la spaţii verzi, să strângă cu mâna sau cu grebla gunoaiele şi să le colecteze în saci.

02-maria-lakatos.jpgTanti Maria Lakatos (foto) este una din persoanele care ies zilnic la muncă. "Nu-i uşor, să ştiţi. Oamenii aruncă multe gunoaie şi au fost situaţii când şi bolnavă am venit la lucru, ca să nu-mi ia banii ăştia, aşa puţini cum îs...", zice femeia trecută de 50 de ani.

Bani sau muncă?

Din vara aceasta, asistaţii sociali se vor întâlni la curăţenie prin oraş cu alţi orădeni puşi de Primărie la muncă: cei care nu-şi plătesc amenzile. Legile 293 şi 294 din 2004 prevăd transformarea în muncă în folosul comunităţii a sancţiunilor băneşti date persoanelor fizice.

Birocraţia e mai greoaie, pentru că Primăria trebuie să trimită instituţiilor care au dat amenzile, Poliţia sau Jandarmeria, sesizarea potrivit căreia cei amendaţi nu şi-au achitat datoria, astfel încât aceste instituţii să înainteze în instanţă cererea de transformare a amenzii în muncă. "Ne aşteptăm ca din iunie să ne trimită instanţele primele persoane care să facă muncă în folosul comunităţii", spune Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice.

După ce judecătorii le dau persoanelor amendate mandat să execute zile-muncă în folosul comunităţii, aceştia trebuie să se prezinte la Primărie în cel mult cinci zile, pentru a fi programaţi la activităţi ţinând cont de orarul lor de lucru, dacă au serviciu. "Vor face cel mult trei ore pe zi", explică Benţan. Dacă vor refuza să pună mâna pe mătură şi lopată, vor fi ori executaţi silit ori amendaţi din nou. Până când se conformează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nda
Mai lasa-ma cu toaletele tale ecologice, asta cu toalete ecologice mi se pare un cretinism imens, si sunt toalete publice.
Postat 02 Mai 2011, 09:07 de mda
rusine primare!
eu nu inteleg de ce platim JANDARMI daca tot avem altii oamenii sa faca curatenie? mergeti acasa si mariti le ajutorul social, in primul rand orasul nu e doata cu WC ecologice pentru animele, este legal ? cei de la mediu de ce nu amendeaza PRIMARIA ca nu si face treaba in privinta mediului, nu avem toalete ecologice nici pentru oamenii ia priviti zone unde oamenii pot face pe ei sau pe copaci, RUSINE Primar demn de toata mila te doare undeva de noi Oameni care au avut incredere in calitatea administrativa pe care urma sa ti o atribui dar se pare ca o IGNORI e mai comod ,se dau fonduri nerambursabile sa protejati mediul pentru o viata sanatoasa, dar nu noi vrem Parcare in centru praf si poluare continuat, felicitari pentru ignoranta continuata Primare!
Postat 01 Mai 2011, 13:25 de anca
un banc tare
un ploiestean se da jos din tren in gara centrala din Oradea.....se cauta repede in buzunare,gaseste telefonul mobil si cu mana tremuranda suna acasa...MAMAAAAA ce fericit sunt ! de ce baiete?ai castigat la lotto? nu mama am ajuns in VIENA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 30 Aprilie 2011, 21:50 de mnm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON