URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Octombrie 2011, 11:38

Noua şefă a Instituţiei Arhitectului Şef: "Obiectivul meu e reabilitarea faţadelor din centrul istoric"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscută pentru că a fost singurul funcţionar care a înfruntat administraţia fostului primar Petru Filip, amendând lucrările făcute de mântuială, Adriana Lipoveanu, fosta directoare a Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii Oradea, s-a înscris în PNL în 2008, convinsă că poate face treabă în administraţia locală.

De îndată ce va fi instalată ca directoare adjunctă a Instituţiei Arhitectului Şef Oradea, funcţie câştigată prin concurs, inginera va renunţa la calitatea de consilier municipal şi la funcţia de inspector în construcţii. Dar, păstrându-şi-o pe cea de vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor, şi-a stabilit priorităţile: reabilitarea clădirilor din centrul istoric al Oradiei. "E laitmotivul meu", spune Adriana Lipoveanu.

Bine pentru mine, bine şi pentru oraş

- De ce, după o întreagă carieră, renunţaţi la Inspectoratul în Construcţii?

- Mi s-a ivit o oportunitate când s-a scos la concurs postul de director adjunct la Instituţia Arhitectului Şef. Mi-am zis că poate e bine pentru mine, poate e bine şi pentru oraş.

- Care sunt planurile dvs. în noua calitate?

- În primul rând, actualizarea Planului Urbanistic General al oraşului, cel în baza căruia se autorizează toate construcţiile. Făcut în 2000, conţine o grămadă de deficienţe. Laitmotivul meu e reabilitarea faţadelor din centrul istoric, adică identificarea unei "portiţe", prin Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, deoarece momentan nici una din normele legale pe care am mizat - precum Legea "Udrea", adică 153/2011, care exceptează tocmai monumentele clasate sau în curs de clasare, nici Regulamentul de întreţinere a faţadelor elaborat de Consiliul Local şi anulat la cererea Prefecturii - nu mai e viabilă. Am în plan şi întărirea disciplinei în urbanism, întrucât sunt destule clădiri unde nu s-a respectat autorizaţia de construcţie. Un alt proiect e reconversia urbană. În Oradea avem clădiri care, prin idei inovatoare, se pot suprapune pe structura cerută de piaţă. Clădirea Fabricii Oradinum, de pildă, dezafectată de ani de zile, ar putea fi demolată şi făcută parcare. Mai sunt turnurile de apă, peste tot în oraş, care zac nefolosite...

Pro şi contra

- Cam câte clădiri prezintă pericol pentru cetăţeni?

- Toate care au desprinderi de tencuieli şi exfolieri, fapt pentru care am şi dispus, chiar dacă am fost criticaţi de arhitecţi, acoperirea lor cu plase ce pot reţine elementele mai mici să nu accidenteze oamenii. Multe clădiri deteriorate sunt pe strada Republicii.

- Cât de sigure sunt blocurile, de vreme ce şi din acestea încep să cadă bucăţi?

- Le identificăm, iar până la finele anului notificăm proprietarii. Reabilitarea va merge repede, căci necesită doar simple anvelopări. Nu avem situaţii dramatice, de genul balcoanelor care se dărâmă, însă avem şarpante neautorizate, care pot fi periculoase la furtuni.

- Enumeraţi ce vă place şi ce nu în urbanistica oraşului.

- Nu-mi plac inserţiile nepotrivite în centrul istoric, precum montarea tâmplăriilor PVC într-o clădire monument sau zugrăvelile inadecvate. Mi-ar plăcea ca intrările în oraş să fie mai întreţinute. Îmi plac parcurile şi văd strădaniile pentru îmbunătăţirea traficului, curăţeniei şi zonelor verzi. Îmi place promenada făcută între Podul Dacia şi Podul Intelectualilor şi sper că va continua până la Podul Ferdinand.

- Dar dalele de pe Corso?

- Fiecare proiect de arhitectură are partea de creaţie, care aparţine arhitectului şi pe care o judecă alţi arhitecţi. Toţi ceilalţi putem spune dacă ne place sau nu. Mie mi-a plăcut mai mult proiectul anterior, al arhitectului Szabo Arnold. Ca design, respecta oarecum stilul eclectic, Secession, al străzii Republicii. Dar să nu uităm, proiectul cu dalele a fost premiat...

- Care sunt principalele probleme ale oraşului?

- Nu suntem destul de implicaţi în verificarea disciplinei urbanistice. Degeaba identifici construcţii ilegale, căci în ultimii 20 de ani nu s-a dat nicio sentinţă de demolare a vreuneia. Dacă implicarea tuturor instituţiilor ar fi mai mare, dacă noi am face controale mai dese şi mai riguroase, pe beneficiar l-am prinde în diverse etape, nu cu construcţia gata, iar lucrurile s-ar putea îndrepta.

Lucrări bune, lucrări rele

- Cum se explică proasta calitate a lucrărilor comandate de diverse instituţii?

- Au fost cazuri, mai ales pe vremea primului program ISPA, când lucra Keviep, pentru lucrările de pe Clujului sau Ecaterina Teodoroiu... Am făcut o grămadă de controale, dar degeaba. Inspectoratul de Construcţii dădea amenzi şi dispunea remedii, apoi amenzi pentru nerespectarea lor. Le-am spus celor de la Primărie: "Nu le plătiţi lucrările!". Dacă amâni recepţia, constructorul nu îşi primeşte garanţia şi îl doare la buzunar. Inspectoratul s-a implicat mult, dar Primăria făcea toate plăţile. Sigur, probleme au fost şi după 2008, gen echipe de la Selina care asfaltau pe ploaie. Dar, totuşi, lucrurile merg spre bine. Sunt lucrări publice la grădiniţe, la şcoli şi spitale bine făcute.

- Care a fost cea mai mare amendă dată de Inspectoratul de Construcţii şi pentru ce?

- La cartierul din Paleu al domnului Călin Raita. Am dat 1,75 miliarde de lei vechi, pentru 70 de case construite pur şi simplu fără autorizaţie.

- Ce părere aveţi de proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii? E bine că strada Alecsandri devine pietonală?

- Faptul că vrem o zonă de piaţă publică, la fel ca în alte oraşe, mi se pare un lucru foarte bun. Însă e o problemă pe care municipalitatea trebuie s-o rezolve: parcările. Municipalitatea trebuie să-l asigure pe proprietarul de pe Alecsandri că va avea unde să parcheze maşina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Lipoveanu sluga lui Bolojan
Lipoveanu sluga lui Bolojan. Daca veti avea ghinionul sa discutati cu dinsa pe diverse teme de urbanism aveti grija ca nu cumva sa face-ti vreo afirmatie despre Bolojan pentru ca ati dat de dracu. Scumpa doamna se face foc si para si il sustine din toate madularele pe Bolojan. Aviz celor cu terenurile de la Lotus, si nu numai . Vede-ti ca este intru totul de acord cu Bolojan si are o oarecare repulsie fata de propietarii de acolo numindu-i si ea samsari imobiliari. Vai de noi cine a ajuns sa ne dicteze ce sa facem cu proprietatile noastre si pe banii nostri. De ce sunt romanii asa de lasi si inghit attea nedreptati sau pana cand mai pot inghiti atatea? de ce nu se ridica ca si grecii ? cred ca atunci multi dintre acesti conducatori iubiti se vor ascunde ca sobolanii.
Postat 23 Octombrie 2011, 10:05 de BBBBBB
Lipoveanu o persoana fara caracter, care joaca la 2 capete
Inteligenta?????? Ha, ha, este inca una dintre cele care il pupa pe primar undeva, si care nu stie decat sa isi ridice colegii si pe marele Bolojan in slavi, o persoana care nu are colona vertebrala, o persoana care merge la 2 capete, o persoana pentru care toti angajatii primariei sunt foarte corecti si nici cu documente justificative nu ii poti clinti parerea foarte buna despre ei . Nu are curajul sa-si spuna parerea si sa sustina ceva ce nu este corect, tace si executa ce ii se spune. Sa-i fie rusine!!!!!!!
Postat 22 Octombrie 2011, 14:34 de cad
durere !!!
Halal de reconversia urbana la care faceti referire !!! Va credeam mai inteligenta dar au dreptate cei care au scris anterior nu stiti decat sa acceptati ce spun altii pentru a avea functii si a nu cadea in dizgratie. @ dannte: Intr-adevar Marelui Preot nu-i sta in cale nimic. E chiar in Top 5 (din primarie) al celor carora le place sa calce in picioare pe oricine pentru a-si atinge scopurile. Sa va fie rusine tuturor!!!!
Postat 18 Octombrie 2011, 13:54 de abab
@AAAAAAA
Ce ar fi daca cineva (alo, DNA-ule, daca vrei, poti !), ar frunzari foile de avere ale celor de la curtea de apel (nu vreau sa discriminez judecatoria sau tribunalul, e si acolo loc !) ?! Sau si mai bine ale apropiatilor lor ! Cum naiba sunt judecatori care au reusit sa-si ia imobile aflate sub incidenta legii 112/1995 ?! Si dupa ce au ,,cumparat'' o camera intr-o curte comuna azi sunt proprietari pe TOT imobilul....ce rol a avut asco in a ,,zbura'' ciorile care vietuiau pe acolo ?!
Postat 18 Octombrie 2011, 10:36 de BBBBBBBB
DNA-ul doarme???????
Doamna Lipoveanu, veti aproba in continuare toate proiectele ce vor avea nevoie de avizul departamentului de urbanism la fel cum ati facut cu HCL -urile ? doar sa dati bine si sa treaca tot ce si-a propus domnul primar? la fel ca atunci cand ati fost in consiliu? pentru ce ati facut o scoala daca nu aveti curajul sa va opuneti deloc si nu face-ti decat ce vi se spune. Nu sunte-ti decat o marioneta la fel ca alti sefi de departament din aceea primarie.Ce spune-ti de promisiunea facuta de domnul Bolojan ca pe partea de fond funciar toate procesele sunt aranjate la Curtea de Apel si ca nimeni nu ii v-a pune lui piedici in dezvolatrea orasului.L a fel ati facut si dvs. nu v-ati opus la nici una din HCL , ba mai mult ati incurajat prin simplu fapt ca ati tacut si nu ati avut curajul sa va spune-ti punctul de vedere. Este posibil ca oamenii sa merga cu speranta la o instanta si sa plateasca avocati iar domnul primar sa aranjeze aceste procese? Chiar nu se sesizeaza nimeni. Curtea de apel este a domniei sale? Doamna Cigan, chiar nu aveti nimic de spus? sau cu a cui complicitate face aceste jocuri primarul? Asa se face ca se pierd toate procesele de expropiere doar la Curte??? cred ca nu mai trebuie sa ne intrebam de ce? dupa afirmatiile scumpului nostru primar.Sa ii fie rusine si lui si celor care judeca daca nu tin seama de nimic decat de favoruri. DNA -ul chiar nu se autosesizeaza, si nu li se pare suspect ca toate procesele cu primaria la curtea de apel sunt castigate? in speta cele de expropiere.RUSINE , domnule Bolojan. Chiar trebuie sa calcati peste cadavre si sa provocati atata nedreptate doar pentru a demonstra ca nimic nu va sta in cale si ca sunteti invicibil, iar cei de la Curte chiar asa au ajuns ca trebuie sa judece tinind cont de favoruri si nu de lege??Chiar va crede-ti stapan peset sufletele atator oameni pe care ii aruncati in strada sau le platiti bani de nimic? Cu banii pe care ii platiti din om normal cu casa si slujba ajunge cersetor pe strada pentru ca nu poate sa-si cumpere nici o garsoniera. Sa va fie RUSINE!! ar trebui sa fiti om inainte de toate.
Postat 17 Octombrie 2011, 23:10 de AAAAAAAAAA
@ionel
Cred ca tu scrii doar dupa ce bei bine de tot. In interviu se spune clar, ca in cazul blocurilor se rezolva prin anvelopare, problemele de la cladirile istorice sunt mai complicate. Vezi si ca pe la coltul gurii mai ai ra.h.at portocaliu, nu l-ai lins chiar pe tot.
Postat 17 Octombrie 2011, 20:35 de pilif
,termobanul" la un nivel istoric e... rata
Fereastra istorica poate fi,, termopanata" in interior ! Nu uitati caldura e cu plata...
Postat 17 Octombrie 2011, 19:52 de turbanu
,,termobanul" e la un nivel istoric
Fereastra istorica poate fi,, termopanata" ! Nu uitati ca in interior, caldura e cu plata...
Postat 17 Octombrie 2011, 19:22 de turbanu
Fatada
Pe bani munciti fatada o vede toata strada... Si-atunci platind o taxa turistica e strada...
Postat 17 Octombrie 2011, 13:25 de turbanu
completare
deci cum am scris si mai jos un dezvoltator a edificat un cartier in oradea. cu nereguli! MULTE! FOARTE MULTE! PREA MULTE! Acoperite de Primarie in perioada 2004-2008(epoca filip-groza-marele preot). dar nici pe linie de ISC lucrurile nu au stat foarte bine! si totusi acel dezvoltator nu a patit nimic. sa fie o coincidenta ca lucian chindlea detine un imobil in acel cartier? raita a fost amendat de ISC pentru ca a construit case fara autorizatie de construire.. corect! dar si celalat dezvoltator a facut 9aproape)la fel: lucrari facute in aprilie, mai, iunie, septembrie 2005 iar A.C. eliberata in noiembrie 2005. AM DOVEZILE! le-am prezentat D-nei Lucia Iacob. NIMIC! le-am trimis si ELENEI UDREA(ce gluma buna!), tot NIMIC. macar ELENA UDREA sa le fi dat tuturor CLASS-a! Dar nu a facut-o. Sa fie o coincidenta ca si ea detine un imobil in cartierul bucurestean CLASS? al aceluiasi dezvoltator?
Postat 17 Octombrie 2011, 13:18 de incisiv
hai promovati analfabetii ce poziti le mai oferiti?
draga de ea nu a lasat o superiorul sa colaboreze cu Primarul :)) o inculta si dovedit prin fapte daca sistemul nu ti perimte sa faci ceva concret , inseamna ca totii sunt labe triste care vor functii ca fapte nu pot face, hranim parazitii sociali care sa mulga fraierii de bani, asa viata nu o doresc nici mortilor :))) sa ne ierte D-zeu de cat de fra minte suntem, bunul simt e nativ il ai sau nu. In rest toti suntem oameni ca anatomie :))
Postat 17 Octombrie 2011, 08:49 de oradean
nu s a schimbat NIMIK
ca pe vreamea lui CEAUSESCU TV-PRESA sunt o unealta de a deruta OMUL INCULT, analfabet, deoarece cei cu Q vad dedesupturi, promovati nu confirmati VLALORILE MORALE SOCIALE, e o diferenta.FAPTUL ca simulati conflicte si nu le apalnati demonstreaza cat de SLABI sunteti, zero ca existenta:))) iii multumesc zi de zi lui D0zeu nu in BISERICA il gasiti, ci in viata REALA restul sunt capacane de a intretine paturi sociale :)) DA TI Cezarului ce este al Cezarului dar nu va amestecati cu ei, noi avem natura care este un lucru divin, restul sunt lagare a mortii.
Postat 17 Octombrie 2011, 08:41 de anka
inginer vs arhitect
@critic Daca taceai....Treaba nu-i deloc (doar) ,,pur tehnica'' ! Chiar ,,arhitecta sefa'' recunoaste ca : ,,Nu-mi plac inserţiile nepotrivite în centrul istoric, precum montarea tâmplăriilor PVC într-o clădire monument sau zugrăvelile inadecvate...'' Si acum vine cireasa de pe tort : fiind un simplu inginer ,,civil'', da o solutie ,,pur tehnica'' ....,,.Reabilitarea va merge repede, căci necesită doar simple anvelopări...'' Asta le lipsea unor cladiri stil secession, sa le imbrace in scart !!! Asa se intampla cand ,,improvizezi'' ....Din pacate politica bolovanului a fost spre a-si subordona oameni fara coloana vertebrala, yesmeni, nu specialisti ! Nici macar unde se pricepe (vorba vine !), ,,arhitecta sefa'' nu-si face treaba; si nu-i singura vinovata. ,,Sigur, probleme au fost şi după 2008, gen echipe de la Selina care asfaltau pe ploaie.'' Si selina (totusi) si-a luat banii ! N-am auzit sa fi ,,zburat'' vreun slujbas de la Ghitea sau de la Patcas ! Oare de ce ?!
Postat 17 Octombrie 2011, 06:28 de ionel
OBIECTIV?
REABILITAREA FATADELOR...E O CHESTIUNE PUR TEHNICA SI DE EXECUTIE, EVENTUAL FINANCIARA, NICIDECUM UNA PRETENTIOASA SI DE CREATIE...CUM S-AR CADEA SA-SI ADUCA APORTUL UN ARHITECT SEF!!! MARE BRANZA!!!
Postat 16 Octombrie 2011, 23:21 de CRITIC
?!
Din toata polologhia asta de asa-zis ,,interviu'' am inteles ca s-a inscris in partidul PeNaL si apoi partidul i-a dat dispensa pt. a exercita (ilegal !) si fara a avea studii de specialitate, functia de arhitect sef al Oradiei ! Culmea e ca ,,arhitecta sefa'' si-a intrat in (noul) rol si chiar crede ca se pricepe....adesea un natarau, vrand sa faca bine, face rau ! O intrebare pt. alta ,,specialista'' din primarie, sefa directiei juridice, aia cu dreptul la ff/seral : ce de intampla daca cineva ataca in instanta un act semnat de ,,arhitecta sefa'' cu dispensa de la partidul PeNaL ?!
Postat 16 Octombrie 2011, 19:45 de ionel
paleu
aha, paleul a fost amendat ca lumea(mai mult ca sigur merita!). dar cum se face ca un alt dezvoltator care a facut un alt cartier in oradea, in care chindlea(lucian chindlea)si-a tras vila NU A PATIT NIMIC PE LINIE DE ISC?
Postat 16 Octombrie 2011, 12:14 de incisiv
diplomatie
la intrebarea: "Ce părere aveţi de proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii? E bine că strada Alecsandri devine pietonală?" raspunsul a fost unul diplomatic(deci parerea este clara). dar isi permite cineva sa-l deranjeze pe "MARELE PREOT"? Nu! Nici macar "arhitectul sef"!
Postat 16 Octombrie 2011, 12:11 de dannte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON