Gropile de gunoi uriaşe, unde se adunau mormane de mizerii de tot felul, devin încet o amintire. Normele europene cer ca depozitele de deşeuri, cum se numesc ele acum, să fie ecologice, adică să polueze cât mai puţin şi să valorifice la maxim orice tip de gunoi, abandonate fiind doar acele reziduuri ce nu pot fi refolosite.
În Bihor, la singurul depozit ecologic autorizat, cel al Oradiei, fiecare tip de gunoi care intră pe poartă este folosit la ceva. Chiar şi deşeurile menajere, care nu sunt făcute din materiale reciclabile, vor aduce profit. Odată depuse în depozit, pentru a se descompune singure, ele produc biogaz, o materie primă importantă pe care administratorul Eco Bihor o va transforma de-acum înainte în energie electrică şi termică.
Un gaz bio
Prin contractul încheiat cu Primăria în 2005 pentru concesionarea exploatării şi administrării depozitului ecologic de deşeuri al Oradiei, Eco Bihor şi-a asumat să folosească la standarde europene fiecare tip de deşeu şi să reducă nivelul poluării la minimul posibil. Deşeurile menajere ale orădenilor sunt depuse într-o groapă uriaşă, unde se descompun singure. Halda are un sistem multistrat de izolare, astfel încât gunoaiele să nu contamineze pământul, dar şi unul de canalizare, care adună şi epurează apele pluviale căzute prin gunoaie.
Pe lângă protejarea solului, halda trebuie să asigure şi protecţia aerului, căci descompunerea materiei organice din deşeurile menajere produce biogaz. Ca gazul să nu se disperseze în atmosferă şi să polueze, el este captat printr-o instalaţie anume concepută, cu puţuri adânci de până la 17 metri. Acum, biogazul captat la Eco Bihor nu este folosit la nimic, ci e doar filtrat şi apoi ars. Dar pe viitor firma plănuieşte să facă profit din el...
Curent de vânzare
"Acest gaz poate fi valorificat doar dacă are în compoziţie metan de peste 40%. Al nostru conţine metan în proporţie de 60%", explică Pasztai Zoltan (foto), directorul firmei. În consecinţă, împreună cu o firmă din Cluj, Eco Bihor va monta un generator de curent electric cu motor cu ardere internă cu biogaz, care, practic, va transforma gazul din deşeurile menajere în curent. "Va genera 500 MW pe oră, mai mult decât avem noi nevoie, aşa că vom vinde în reţeaua electrică naţională surplusul", explică şeful Eco Bihor.
Investiţia se ridică la 500.000 de euro, bani plătiţi de firma clujeană cu care, ulterior, Eco Bihor va împărţi profitul. "Nu avea sens să facem noi această investiţie, pentru că am fi cumpărat nişte motoare care, ulterior, dacă creşte cantitatea de biogaz captată, trebuie înlocuite cu altele mai puternice", spune Pasztai.
Firma Eco Bihor a depus deja actele necesare pentru autorizarea noii instalaţii şi a şi primit avizul de mediu, deci e o chestiune de săptămâni până când aceasta va deveni funcţională.
Mai eco
Pe lângă curent, noua instalaţie va produce şi căldură, prin arderile din motor. "E păcat ca această energie termică să se piardă", zice Pasztai, care are de gând să o capteze şi să o folosească pentru încălzirea spaţiilor întregului depozit de deşeuri. Pentru implementarea acestui sistem, însă, Eco Bihor vrea să obţină fonduri nerambursabile pentru cercetare-dezvoltare.
Odată ce biogazul va deveni curent electric şi chiar căldură, toate deşeurile orădenilor se vor dovedi folositoare la ceva, aşa cum e şi firesc într-o societate conştientă că resursele pământului sunt din ce în ce mai limitate şi orice alternativă e binevenită. După cum se ştie, deşeurile reciclabile, adică PET-urile, hârtia, cartonul, dozele de aluminiu şi sticla aruncate de orădeni în recipientele destinate exclusiv lor, iau calea reciclării prin staţia de sortare a Eco Bihor. Deşeurile din construcţii sunt sfărâmate la staţia de concasare, iar apoi folosite ca fundaţie la realizarea drumurilor. Crengile, iarba tunsă ori frunzele căzute sunt uscate şi măcinate, devenind, la rândul lor, fertilizatori în pământul de flori pe care Eco Bihor îl vinde.
Altfel spus, chiar dacă gunoaiele ar putea părea în ochii noştri doar nişte banale resturi inutile, ele au, de fapt, valoare...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.