URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
29 Iulie 2013, 17:18

Nimic nu se pierde! Gunoaiele menajere ale orădenilor vor produce curent şi căldură

Nimic nu se pierde! Gunoaiele menajere ale orădenilor vor produce curent şi căldură MOMEALĂ PENTRU PESCĂRUŞI. Respingătoare pentru oameni, halda de gunoaie a Oradiei este un loc preferat de pescăruşi. Printre cantităţile uriaşe de deşeuri menajere, orice zburătoare îşi găseşte ceva de ciugulit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gropile de gunoi uriaşe, unde se adunau mormane de mizerii de tot felul, devin încet o amintire. Normele europene cer ca depozitele de deşeuri, cum se numesc ele acum, să fie ecologice, adică să polueze cât mai puţin şi să valorifice la maxim orice tip de gunoi, abandonate fiind doar acele reziduuri ce nu pot fi refolosite.

În Bihor, la singurul depozit ecologic autorizat, cel al Oradiei, fiecare tip de gunoi care intră pe poartă este folosit la ceva. Chiar şi deşeurile menajere, care nu sunt făcute din materiale reciclabile, vor aduce profit. Odată depuse în depozit, pentru a se descompune singure, ele produc biogaz, o materie primă importantă pe care administratorul Eco Bihor o va transforma de-acum înainte în energie electrică şi termică.

Un gaz bio

Prin contractul încheiat cu Primăria în 2005 pentru concesionarea exploatării şi administrării depozitului ecologic de deşeuri al Oradiei, Eco Bihor şi-a asumat să folosească la standarde europene fiecare tip de deşeu şi să reducă nivelul poluării la minimul posibil. Deşeurile menajere ale orădenilor sunt depuse într-o groapă uriaşă, unde se descompun singure. Halda are un sistem multistrat de izolare, astfel încât gunoaiele să nu contamineze pământul, dar şi unul de canalizare, care adună şi epurează apele pluviale căzute prin gunoaie.

Pe lângă protejarea solului, halda trebuie să asigure şi protecţia aerului, căci descompunerea materiei organice din deşeurile menajere produce biogaz. Ca gazul să nu se disperseze în atmosferă şi să polueze, el este captat printr-o instalaţie anume concepută, cu puţuri adânci de până la 17 metri. Acum, biogazul captat la Eco Bihor nu este folosit la nimic, ci e doar filtrat şi apoi ars. Dar pe viitor firma plănuieşte să facă profit din el...

02 Pasztai Zoltan_3.jpgCurent de vânzare

"Acest gaz poate fi valorificat doar dacă are în compoziţie metan de peste 40%. Al nostru conţine metan în proporţie de 60%", explică Pasztai Zoltan (foto), directorul firmei. În consecinţă, împreună cu o firmă din Cluj, Eco Bihor va monta un generator de curent electric cu motor cu ardere internă cu biogaz, care, practic, va transforma gazul din deşeurile menajere în curent. "Va genera 500 MW pe oră, mai mult decât avem noi nevoie, aşa că vom vinde în reţeaua electrică naţională surplusul", explică şeful Eco Bihor.

Investiţia se ridică la 500.000 de euro, bani plătiţi de firma clujeană cu care, ulterior, Eco Bihor va împărţi profitul. "Nu avea sens să facem noi această investiţie, pentru că am fi cumpărat nişte motoare care, ulterior, dacă creşte cantitatea de biogaz captată, trebuie înlocuite cu altele mai puternice", spune Pasztai.

Firma Eco Bihor a depus deja actele necesare pentru autorizarea noii instalaţii şi a şi primit avizul de mediu, deci e o chestiune de săptămâni până când aceasta va deveni funcţională.

Mai eco

Pe lângă curent, noua instalaţie va produce şi căldură, prin arderile din motor. "E păcat ca această energie termică să se piardă", zice Pasztai, care are de gând să o capteze şi să o folosească pentru încălzirea spaţiilor întregului depozit de deşeuri. Pentru implementarea acestui sistem, însă, Eco Bihor vrea să obţină fonduri nerambursabile pentru cercetare-dezvoltare.

Odată ce biogazul va deveni curent electric şi chiar căldură, toate deşeurile orădenilor se vor dovedi folositoare la ceva, aşa cum e şi firesc într-o societate conştientă că resursele pământului sunt din ce în ce mai limitate şi orice alternativă e binevenită. După cum se ştie, deşeurile reciclabile, adică PET-urile, hârtia, cartonul, dozele de aluminiu şi sticla aruncate de orădeni în recipientele destinate exclusiv lor, iau calea reciclării prin staţia de sortare a Eco Bihor. Deşeurile din construcţii sunt sfărâmate la staţia de concasare, iar apoi folosite ca fundaţie la realizarea drumurilor. Crengile, iarba tunsă ori frunzele căzute sunt uscate şi măcinate, devenind, la rândul lor, fertilizatori în pământul de flori pe care Eco Bihor îl vinde.

Altfel spus, chiar dacă gunoaiele ar putea părea în ochii noştri doar nişte banale resturi inutile, ele au, de fapt, valoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cum ramane cu restu?
Bine zis DL GOE, cu ce o sa ne fie noua mai bine?Mentionez ca nimeni nu a observat ca e un Maghiar care a facut inca o data ceva pentru orasul asta frumos.Nici un rroman nu are mintea sa faca ceva macar asemanator de bun...?
Postat 30 Iulie 2013, 20:28 de oradea
fizica bat-o vina
Probabil e vorba de 500KW pe ora si nu MW dragi ziaristi. Ca doar nu aduce un grup de la Cernavoda.
Postat 30 Iulie 2013, 08:29 de din popor
S ?!
Cu ce ne e noua mai bine ?! Ne scade pretul Gca-ei sau kwh-ului ? Noi doar sa selectam gunoiul, sa le creasca profitul smecherilor.
Postat 30 Iulie 2013, 06:17 de DlGoe
bine ca il ardem degeaba
daca e 60% si minim 40 % e ok ca sa faci $ dece nu se profita venim cu vrajeala ca coaja de cartof compromite PET-ul si doza de Al, atata smecherie si hotie in orasul asta, cu gazulde acolo ar putea fi incalzita lejer Episcopia si o parte din Rogerius doar ca nu se vrea Bolo e cu Gazprom si cu Cet-ul care ne omoara incet cu facturile ...
Postat 30 Iulie 2013, 00:29 de oradean
Rahatul nu produce decat alt *
Au facut si mai fac destui chestia asta. La cat gunoi da Oradea incalzesti eventual caloriferele din cladirea primariei. Asta fiind varianta optima. Se stie de chestia asta in RO din 1962, cand s-a finalizat si cooperativizarea. De atunci s-au inventat energii alternative care nu polueaza, or gunoiul ars polueaza mai rau decat carbunele.
Postat 29 Iulie 2013, 20:36 de Juji
energie
DACA PRODUCEM CURENT DE CE NU SCADE PRETUL
Postat 29 Iulie 2013, 19:18 de radar
Faorte bine
In sfarsit ceva benefic. O initiativa geniala. BRAVOS. Sa dea Dumnezeu sa fie materializata cat mai repede.
Postat 29 Iulie 2013, 18:19 de In sfarsit ceva real
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON