În urmă cu aproape patru decenii, tânăra orădeancă Maria Szabo se încumeta să "dea" la facultate taman la Craiova, numai ca să-şi urmeze pasiunea pentru horticultură. "Atunci erau facultăţi de profil doar la Iaşi, Bucureşti şi Craiova", explică femeia, acum şefa Secţiei Spaţii Verzi la RER Ecologic Service.
De la absolvire a lucrat numai în domeniul în care s-a specializat, trecând pe rând pe la serele oraşului, apoi la întreprinderile care se ocupau de amenajarea spaţiilor verzi, iar din 1996, adică de la înfiinţare, la RER Ecologic Service. Din experienţa acumulată, Maria spune ce fel de copaci se "asortează" Oradiei, dar şi cum trebuie aceştia plantaţi ca să aibă trai îndelungat.
Cum plantăm?
- Care luni sunt mai prielnice plantărilor: cele de primăvară ori de toamnă?
- Depinde de specie. Foioasele se prind mai bine toamna, în timp ce arborii şi arbuştii răşinoşi primăvara. Pomii fructiferi se prind şi toamna, şi primăvara. Cele mai mari şanse le au, totuşi, copacii sădiţi toamna, anotimp cu mai multă umiditate. Dacă pomul se plantează cu balot de pământ, se poate sădi şi vara, însă are nevoie de irigare din belşug şi de umbră.
- Cum se fac, corect, plantările în grădini şi în parcuri?
- Primul pas e săparea unei gropi în care să încapă rădăcina complet. Dacă plantăm un copac fără balot de pământ, o groapă cu laturile şi înălţimea de 50 de centimetri e bună. Înainte de plantare, rădăcinile pomilor fructiferi se "mocirlesc", adică se introduc în gunoi de grajd fermentat şi amestecat cu pământ şi apă, ca să nu se dezhidrateze. Se fixează copacul, se tasează bine pământul şi se fixează "tutorul", ţăruşul care îl ajută să crească drept. La final se ridică pământul în jurul tulpinei, ca să nu se risipească apa. Atenţie, la plantare copacul trebuie udat foarte bine!
- De ce fel de tratamente are nevoie un pom de-a lungul anului?
- Din nou, depinde de specie. Pomii fructiferi trebuie trataţi primăvara cu zeamă bordeleză, substanţă ce combate rapănul, o boală manifestată prin apariţia unor cruste pe frunze, pe fructe şi pe ramuri. Apoi se fac tratamente fungicide şi insecticide, care trebuie aplicate înainte de înmugurire. Se mai poate aplica, tot înainte de înmugurire, un insecticid pe bază de ulei mineral care combate ouăle de acarieni hibernate.
Pomi pentru Oradea
- Ce fel de copaci se potrivesc în Oradea?
- La modul general, pentru Oradea, oraş de câmpie, se pretează mai mult foioasele de talie mare. În plus, fiindcă avem un oraş poluat de CET, foioasele sunt eficiente şi la reducerea poluării. Se mai pot planta frasini, aceri, platani. În apropiere de blocuri sau pe aliniamentele stradale din interiorul oraşului nu se pot pune, însă, copaci de talie mare, aici potrivindu-se mai bine arbori precum merii ori prunii decorativi. Din păcate, aceştia se plantează tot mai puţin în Oradea. Singurul aliniament de meri decorativi rămas este pe Ştefan cel Mare, şi şi aceştia sunt deja bătrâni.
- Cum şi când trebuie făcute toaletările?
- În Oradea, facem toaletări la arborii decorativi tot timpul anului, pentru că se execută la cerere şi presupun înlăturarea ramurilor uscate sau care ajung pe clădiri ori sub firele de curent. În livezi, în schimb, tăierile se fac şi pentru rodire, şi trebuie făcute în luna martie, înainte de înmugurire.
- În ultimii ani, orădenii s-au plâns frecvent de plopi. Sunt aceştia nişte arbori de oraş sau ar trebui înlocuiţi cu alţi copaci?
- Specia de plop piramidal, care nu face puf, e chiar o specie de oraş. În străinătate se plantează foarte mulţi plopi, tocmai pentru că e o specie care e rezistentă la dăunători şi la noxe şi, în plus, are o creştere rapidă. Nu trebuie plantaţi însă aproape de şosele ori de trotuare, căci rădăcinile lor sunt mari. Plopii sunt perfecţi ca perdele de protecţie împotriva poluării.
- Care sunt copacii deosebiţi ai Oradiei?
- Deosebiţi sunt cei trei Sequoia Gigantaea din curtea Şcolii Dacia, Gingko Biloba din Parcul 1 Decembrie şi din Parcul Baroc. Mai avem câţiva castani roşii în parcurile Libertăţii şi Brătianu, chiparoşi în Piaţa Ferdinand şi în parcul Bălcescu. Speciale sunt şi magnoliile din Parcul Baroc ori de la Universitate, iar lângă podul Decebal se găseşte Magnolia Stellata, o specie cu flori mici, albe, sub formă de stele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.