URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2010, 18:20

Noi parcuri în oraş înseamnă mai mult verde

Noi parcuri în oraş înseamnă mai mult verde ÎN LUCRU. Angajaţii RER Ecologic Service au început să lucreze la zona verde ce va fi transformată în mini-parc pe strada Sovata, spaţiu căruia locatarii nu i-au acordat prea multă importanţă. Până acum s-a realizat nivelarea terenului, montarea bordurilor, care lipseau cu desăvârşire, şi a stâlpişorilor care vor împiedica accesul autoturismelor pe spaţiul verde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi istovitoare la muncă, în mod cert "prizonieratul" între pereţii apartamentului nu este o relaxare. Iar cum oboseala îşi spune cuvântul, orădenilor parcă nici nu le prea vine să meargă prea departe de casă, pentru a căuta un parc în care să se oxigeneze.

Mulţi dintre ei, însă, nu vor mai trebui să se deplaseze foarte mult, căci în mai multe zone spaţiile verzi din preajma blocurilor sunt transformate în mini-parcuri.

Uitate

Nu mai puţin de şapte parcuri noi vor apărea în Oradea în următoarea perioadă. În baza contractului de întreţinere a spaţiilor verzi, municipalitatea a dat operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, o listă cu şapte zone verzi dintre blocuri, care nu sunt în administraţia asociaţiilor de locatari şi care au fost până acum lăsate de izbelişte, pentru a le transforma în adevărate oaze de relaxare.

Acestea vor fi amenajate pe străzile Sovata, Bumbacului, Matei Corvin, Ion Bogdan şi la intersecţiile dintre străzile Nistrului cu Gorunului, Grădinarilor cu Seleuşului şi Aluminei cu Carpaţi.

Pentru cei mari şi mici

În toate aceste zone, RER Ecologic Service va realiza alei din dale de beton, va însămânţa gazon, va planta arbori, va face împrejmuiri cu stâlpişori şi lanţuri, care să îngrădească accesul maşinilor, şi va monta bănci şi aparate de joacă pentru copii: leagăne, tobogane, balansoare, figurine pe arc şi carusele.

De altfel, pe lângă aceste aparate de joacă, Primăria cumpără instrumente pentru distracţia copiilor şi în alte şapte locaţii din oraş, pentru a le înlocui pe cele învechite. Astfel, nimic nu va fi mai convenabil pentru părinţi, dar şi pentru cei mici.

Anti-stres

Angajaţii operatorului de salubritate au început deja lucrul la parcul din strada Sovata care, pe lângă avantajul de a fi primul pus la punct, mai are un atu important: ieşirea directă spre malul Crişului.

Ionel Ban.jpgÎn acelaşi context, RER Ecologic Service demarează o acţiune de înfrumuseţare a recent realizatului parc Seleuş. "Vom culege bolovanii care au rămas de la vechiul cimitir, vom ierbicida, astfel încât să dispară buruienile, vom completa cu pământ, vom planta gazon şi vom monta instalaţii de irigare", a explicat directorul de producţie al RER, Ionel Ban (foto).

După ce modernizarea şi amenajarea tuturor acestor spaţii verzi va fi finalizată, orădenii vor avea câteva noi oaze de vegetaţie, menite să înăbuşe praful şi să mai alunge din stresul de zi cu zi. Şi, odată cu ele, un oraş mai frumos...


ZONA ŞI FIRMA
Oradea pe sectoare

În administraţia cui vor intra aceste noi şapte parcuri după amenajare, nu se ştie încă. E posibil ca ele să rămână în răspunderea RER Ecologic Service, sau să fie scoase la licitaţie, odată cu împărţirea pe sectoare a Oradiei. Aceasta a fost anunţată în urmă cu o lună de Primărie şi va prinde contur la finalul verii.

Primul sector va fi delimitat de malul drept al Crişului, Podul Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Episcopia. Sectorul doi cuprinde malul drept al Crişului, zona Podului Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Podgoria. Sectorul trei va fi delimitat de malul stâng al Crişului, Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir şi strada Nufărul, iar sectorul patru va cuprinde zona de la malul stâng al râului spre Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir, strada Ogorului şi strada Densuşianu.

Cele nouă parcuri atribuite prin licitaţie la începutul anului 2010 vor fi întreţinute în continuare de firmele câştigătoare. Astfel, parcul de lângă Sala Sporturilor rămâne în adminstraţia Nicolson Trading, parcurile 1 Decembrie, I.C. Brătianu şi Petofi la Adenandra, parcurile Libertăţii, Onisifor Ghibu şi Traian la RER Ecologic Service, iar Ghioceilor şi scuarul Piaţa Devei la Garden Center.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hooo
ce atatea barbi ? ma lasati cu articolul asta . mai bine veniti pe teren si vedeti ce spatii de tot rahatul avem intre blocuri .
Postat 28 Iulie 2010, 00:11 de hooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON