URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
26 Noiembrie 2011, 17:01

Jandarmul eco: Dorin Crăciun a inventat un recipient original pentru reciclabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre Dorin Crăciun se poate spune, fără teama de a greşi, că este cel mai ecologist jandarm al Bihorului. Datorită lui, Jandarmeria e una din puţinele instituţii în care lunar sunt colectate sute de kilograme de deşeuri reciclabile.

Jandarmul şi-a instruit atât de bine colegii, încât acum mai toţi aduc de-acasă PET-uri la serviciu şi participă la acţiuni eco. În mare parte, aceste realizări se datorează şi unui recipient special inventat de Dorin. Ecologistul e convins că, dacă oamenilor li se explică pe înţelesul lor de ce e necesară colectarea selectivă a deşeurilor şi, în fond, ce folos are ecologia, aceştia vor fi mai receptivi. Pentru că, altminteri, obligaţiile vor rămâne doar o corvoadă...

Ecologia în actualitate

Dorin Crăciun s-a lovit prima oară de ecologie pe vremea când era elev, la fel ca majoritatea celor din generaţia sa. "La şcoală ne puneau să ducem hârtie şi să respectăm cei 3R: recuperare, recondiţionare, refolosire", povesteşte bărbatul, care acum are 38 de ani. Însă, la fel ca mai toţi românii, după revoluţie a încercat să uite de corvoade şi obligaţii, profitând de libertatea totală adusă de democraţie.

Din 2008, s-a reactivat, însă, ca ecologist. E jandarm de două decenii, iar de ceva vreme se dovedeşte cel mai "verde" angajat al Jandarmeriei Bihor. În urmă cu trei ani, în concediu fiind, fiul său mai mare l-a întrebat de ce un afluent al Oltului e plin de PET-uri şi cum poate fi curăţat. "I-am spus că îi trebuie ani buni să cureţe râul, care era practic inundat cu flacoane", povesteşte Dorin. Băiatul, însă, i-a replicat că la grădiniţă a învăţat să strângă plasticul şi hârtiile în coşuri diferite. În acel moment, jandarmul a realizat că educaţia ecologică nu e de fapt un lucru perimat, ci o preocupare ce revine în actualitate.

Reîntors la serviciu, Dorin s-a gândit să implementeze în instituţie un sistem de colectare a deşeurilor reciclabile, căutând o metodă cât mai eficientă şi mai ieftină. "O pubelă trebuie golită des, şi e şi greoaie. Am tot studiat sistemele folosite în prezent şi am găsit o soluţie mai eficientă". A denumit-o simplu: Peteg, denumire ce vine de la PET, Ecologic şi "Garbage", adică gunoi...

Soluţie "cu lipici"

04 peteg.jpgPetegul (foto) este, de fapt, un sac mare, cu mânere, care, odată umplut, poate fi uşor transportat de două persoane. Recipientul e făcut din polipropilenă, un soi de plastic ce-l face uşor de curăţat, dar şi reciclabil. Mândru de invenţia pe care şi-a şi brevetat-o, Dorin a dus Petegul la Jandarmerie, spunându-le colegilor săi că acolo pot strânge PET-urile goale, în loc să le arunce la gunoi. "Când oferi oamenilor o soluţie şi le răspunzi întrebărilor, sunt receptivi. La început, nici colegii mei nu ştiau multe despre colectarea selectivă, dar şi-au schimbat optica", precizează orădeanul.

Ideea sa a prins repede, astfel că în scurt timp a realizat mai multe Peteguri, de două dimensiuni: mare şi mijlocie. În cel mare, încap peste 50 de kilograme de hârtie. Cel de mărime medie e bun pentru interior, pe holurile Jandarmeriei găsindu-se vreo trei. Când se umple, e golit în sacii mari, iar când şi aceştia sunt plini, o firmă specializată în valorificarea reciclabilelor îi goleşte. "Lunar, la Jandarmerie umplem cam şase recipiente mari", spune Dorin. Orădeanul a pus un Peteg şi în scara blocului în care locuieşte, şi, spre bucuria lui, colectarea reciclabilelor a prins şi printre vecinii săi.

Peteguri peste tot

Invenţia pentru colectarea comodă a reciclabilelor n-a fost singura acţiune eco făcută de Dorin în Jandarmerie. El şi-a convins colegii să participe la diferite activităţi de plantări prin oraş şi la ecologizări în areale verzi din judeţ. Totodată, a scris proiecte cu teme ecologice, depunându-le pentru finanţare în tot felul de campanii naţionale, dar nu a avut succes. "De cele mai multe ori concuram cu şcoli, care aveau întâietate", arată el.

Nu se dă, însă, bătut. Dimpotrivă, recent s-a şi înscris la nişte cursuri de formare a adulţilor pentru susţinerea laturii social-ecologice a vieţii. Vrea să-şi implice cât mai mulţi colegi în acest tip de acţiuni, mai cu seamă că nici aceştia nu le mai percep ca pe nişte obligaţii, ci mai degrabă ca pe un soi de team-building. "Îmbinăm acţiunile ecologice cu sport, cu un grătar după, aşa că totul devine mai plăcut", povesteşte Dorin.

Jandarmul vrea să-şi extindă ideile la scara întregului oraş, dorindu-şi să pună Peteguri şi în alte instituţii publice şi să le explice cât mai multor orădeni importanţa unor gesturi mărunte, născând în ei conştiinţa verde. "Jandarmii sunt oamenii eficienţei, căutăm eficienţa în tot ce facem", zice bărbatul. Iar el unul, cu siguranţă, se dovedeşte eficace în ceea ce face...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
felicitari
Respectele mele pentru aceasta campanie, si cum a spus "eucumine", acesti oameni ar trebui promovati prin diferite campanii de sustinere la nivel national, de ce nu?!presa avand un rol crucial in toata aceasta "ECOLOGIE", bravo si la mai mare
Postat 28 Noiembrie 2011, 10:54 de costi
simt civic
avem nevoie de promovarea valoriilor din societate,multi sunt si raman in anonimat,cel mai bun loc de promovare este pressa,sa mai scoatem "can-can-uriile" si sa punem oameni responsabili in fata,sunt prea mult promovate non-valoriile din societate,devenim tot mai penibili,nu degeaba ne rad francezi chiar mai colorati decat etnici nostri,trebuie sa ne ridicam ca societate nu sa decadem cu "cocalarii".
Postat 27 Noiembrie 2011, 11:28 de eucumine
Felicitari!
Felicitari! Un om adevarat, un om serios! Jos palaria!
Postat 26 Noiembrie 2011, 22:25 de fuel
frumos,e putin spus.
bravo si cat mai multe initiative de acest gen,un om cu simtul responsabilitati,asemenea persoane ar trebui incurajate si chiar ajutate prin diferite mijloace,sponsorizari in proiecte,poate chiar si primaria sa dea o mana de ajutor,impreuna se pot face multe,bihoreanul sa implicat si chiar prin acest articol,bravo,jos palaria!
Postat 26 Noiembrie 2011, 18:13 de eucumine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON