URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2013, 17:56

Ioan Chereji, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului: "În ecologie nu trebuie să fim talibani"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decanul celei mai "eco" facultăţi orădene, prof.dr.ing. Ioan Chereji, se jură că şcoala pe care o conduce nu scoate absolvenţi de duzină, ci specialişti cu adevărat pregătiţi în domeniile lor.

După terminarea studiilor, cei mai mulţi ajung în sectorul privat, promovând o agricultură durabilă, înfiinţându-şi propriile ferme ori lucrând în unităţi de alimentaţie publică şi agroturism. Cel mai important, însă, în opinia decanului, e faptul că toţi înţeleg că pot exploata mediul înconjurător cu simţul măsurii şi al răspunderii.

Între agricultor şi "termopangii"

- Câţi absolvenţi produce anual Facultatea de Protecţia Mediului? Sunt ei cu adevărat pregătiţi?

- Noi pregătim două categorii de studenţi: pe cei care fac agricultură şi pe cei care exploatează şi apără totodată mediul. Toţi au interesul ca mediul să fie protejat, pentru că din asta trăiesc. Agricultorul ştie că trebuie să îngrijească pământul, ca să-l poată folosi acum, dar şi peste 5 ani. Zootehnistul, la fel, ştie că animalul trebuie şi îngrijit, şi iubit. Anual avem cam 600 de absolvenţi, pregătiţi în specializările în care îi şcolarizăm. Iar asta se vede prin faptul că ajung să lucreze în domeniul lor. În toate microfermele din Bihor găsim absolvenţi de-ai noştri. Super-ferma de la Batăr, una dintre cele mai moderne din Europa, e coordonată de un absolvent de-al nostru. Ferma de vaci de lapte de la Sântandrei e coordonată de un student de la noi. Insistăm foarte mult pe practica cu adevărat practică a studenţilor, nu pe practica pe hârtie. Să vadă cum se spală un vas şi cum se amenajează o cameră de hotel, să vadă cum intră sămânţa în pământ şi cum se creşte animalul în adăpost.

- Cu ce realizări se laudă studenţii şi profesorii în domeniul ecologic?

- Cu acţiuni precum cea de sâmbătă, când 50 de studenţi au mers la Pietroasa să facă plantări. Totodată, studenţii fac practică în staţia de epurare a oraşului şi învaţă cum funcţionează. Avem şi agricultori buni: colegul Mihai Cărbunar e unul din pionierii agriculturii ecologice din România.

- Care specializări sunt cele mai căutate şi la care vă gândiţi că ar trebui renunţat?

- Avem specializări foarte bine cotate, în care selecţia este serioasă şi pretenţiile sunt foarte mari: Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, Silvicultură. Concurenţă ceva mai mică avem la cele legate de agricultură, unde anual avem cam 50 de locuri din care se ocupă 40. Mai puţini candidaţi avem la Prelucrarea Lemnului, dar ies meseriaşi foarte buni. Mulţi dintre "băieţii cu termopane" pe care îi vedeţi pe piaţă sunt absolvenţii noştri şi ne mândrim cu ei.

Studenţi la muncă

- Ce baze didactice are facultatea şi cum sunt folosite?

- Avem parcul dendrologic de la Gurahonţ, cu 2.000 de specii clasificate, care în mod obişnuit nu sunt caracteristice pentru România, o bază didactică la Carei, cu 34 de hectare de teren pe care trebuie să vedem cum le putem lucra, pentru că nu prea avem resurse financiare, şi un parc de vânătoare la Pietroasa. Lucrăm intens la staţiunea pomicolă din Oradea, unde vom planta mai multe specii şi soiuri de pomi şi viţă de vie, iar cei de la Zootehnie vor face şi o stupină. Şi avem colaborări cu foarte multe ferme, unde studenţii învaţă de la prelucrarea pământului până la recoltare, de la prelucrarea furajului până la producţia de carne, ouă, lapte...

- Cum se poate folosi oraşul de studenţii de la Protecţia Mediului?

- Primăria ne consultă la orice proiect de înfrumuseţare a oraşului, la amenajarea Crişurilor şi a parcurilor. Părerile noastre sunt cerute şi ascultate, iar noi le dezbatem şi cu studenţii. Aşa se poate folosi administraţia locală de studenţii şi cadrele didactice: solicitând opiniile specialiştilor.

Fără talibanism!

- În Oradea există ecologişti avizaţi?

- Ecologişti avizaţi sunt toţi absolvenţii. Toţi pleacă de aici cu spiritul ecologiei, învăţaţi să folosească cumpătat şi util tot ce au în jur, fără a strica echilibrul. Însă mai sunt şi alţi specialişti în Bihor care susţin ecologia adevărată. Important este ca niciunul dintre noi să nu ajungem "talibani", adică să ajungem să nu tăiem un pom pe motiv că şi-a făcut o cioară cuib în el. Trebuie să înţelegem priorităţile specifice unui oraş, totuşi.

- Este Oradea un oraş care pune preţ pe protecţia mediului?

- Am avut ocazia să văd multe oraşe, iar Oradea este pe un drum bun din punct de vedere al modului în care se gestionează mediul. Nu vreau să laud pe nimeni, dar ştiu că staţia de epurare din Oradea foloseşte foarte bine deşeurile pentru a produce biogaz. E o treabă nemaipomenită, nu multe oraşe fac asta. În plus, Oradea este un oraş curat şi, deşi unii nu recunosc, unul în care se poate respira sănătos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Penibil
E praf si omul si institutia.
Postat 02 Aprilie 2013, 09:52 de Dan
Pentru rector si senat
Domnul decan este un fel de Piturca a facultatii de mediu. Are cativa jucatori de valoare dar face echipa cu unii mai slabi din motive "necunoscute". Uneori mai apeleaza si la vechi "jucatori" (Mutu) dar din pacate acestia au fost de valoare in vremea lui Bara. Ce a stat sub "aripa" lui Bara "bara " sau facut. Piti lasaneeeeeee, lasaneeeee!!!!!!!!! Dupa un an inafara unor ilegalitati (defrisari ilegale fara acte statiune pomicola, chirii ilegale fara contract, amenajari in cladire si curte cu cedare de spatiu de invatamant in favoarea altor activitati asisderea, etc.) nu se vede nimic. Gresesc cumva? Sunt in eroare?
Postat 01 Aprilie 2013, 06:59 de Dragomir
oare cum
da oare Varciu Cristian cum poate termina anu asta si nici nu cred ca stie unde e faculta domnu decan??????pe ce sume?
Postat 31 Martie 2013, 21:04 de mada
Cu parere de rau
Esti "penal" profesore. Rectore Bungau nu ai un profesor mai reprezentativ la acea facultate. Cu parere de rau recunosc ca hotul de Bara era mai bun decat acest decan. Este "baiat bun" vrea sa faca ceva dar nu stie ce. Este paralel cu functia de decan. In ce priveste bazele amintite habar nu are despre ce vorbeste. Sorbonel a punctat bine si a fost "elegant". Nu vreau sa jignesc, dar daca nu va treziti cei din conducere, vom ajunge de rasul lumii cu universitatea domnule rector si mebrilor de senat.
Postat 31 Martie 2013, 09:36 de angajat
ecologisti sau ecologi?
Observ ca "domnul decan" nu cunoaste nici macar insemnarea termenilor de ecologist (amator) vs ecolog (cu studii). Apoi tocmai silviculturii si agronomii sunt acei "talibani" de care pomeneste "domnul decan".
Postat 31 Martie 2013, 09:15 de sorbonel
Vaca si ecologia
Zootehnia si ecologia...
Postat 31 Martie 2013, 00:47 de Gyongy
?????
ai dreptate sorbonel si atunci ma intreb cum poti sa denumesti asa facultatea cand nu ai nici o legatura cu specializarile respective?unde e aARACIS-ul ?la specializarea Ecologie si Protectia Mediului din cadrul Facultatii de Stiinte bate vantu' .
Postat 30 Martie 2013, 23:30 de Eco????
????
Ce legatura are zootoehnia, agronomia si silvicultura cu ecologia??? Domnul decan doreste redefinirea ecologiei??? http://en.wikipedia.org/wiki/Ecology
Postat 30 Martie 2013, 21:34 de sorbonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON