URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2014, 16:41

Împreună pentru un oraş curat! Orădenii, îndemnaţi de RER Ecologic Service să contribuie la curăţenia oraşului

Împreună pentru un oraş curat! Orădenii, îndemnaţi de RER Ecologic Service să contribuie la curăţenia oraşului PARTENERI PENTRU ORAŞ. Pentru ca Oradea să rămână un oraş curat, fiecare cetăţean trebuie să menţină curăţenia făcută de muncitorii şi utilajele RER Ecologic Service
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este un lucru evident că fiecare locuitor al Oradiei îşi doreşte un oraş curat şi dichisit, dar acelaşi scop îl împărtăşeşte şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Pentru atingerea acestui scop, aşadar, este nevoie de o "coaliţie" între orădeni şi operatorul de salubritate.

Conştientă de acest parteneriat, conducerea RER Ecologic Service îi roagă pe orădeni să fie responsabili, să respecte sistemul de colectare selectivă, dar şi să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor ori caselor în care locuiesc.

Grija locatarilor

Responsabilitatea civică nu este doar o recomandare. Conform articolului 111 din regulamentul de salubritate al oraşului, fiecare cetăţean este "obligat să asigure curăţenia incintelor proprii, precum şi a zonelor cuprinse între imobil şi domeniul public până la limita carosabilului". Astfel, de aleile şi spaţiile verzi dintre blocuri ori case trebuie să se îngrijească şi orădenii.

Concret, deşeurile nu pot fi aruncate la colţ de stradă, ci doar în containerele puse la dispoziţie gratuit de RER Ecologic Service. Deşeurile voluminoase, cum sunt piesele de mobiler ori covoarele, de pildă, sunt colectate numai în perioada campaniilor de curăţenie generală.

Colectare cu reguli

Tot regulamentul de salubritate îi obligă pe locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile. Astfel, aşa-numita fracţie umedă, adică deşeurile menajere, trebuie aruncată doar în pubelele şi containerele cu capace negre, iar fracţia uscată (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, plastic) în recipientele cu capace galbene ori în igluuri.

Orădenii trebuie să renunţe şi la prostul obicei de a-şi lăsa sacii cu gunoaie pe capacele containerelor. Din grabă ori din comoditate, mulţi preferă să abandoneze în acest fel gunoaiele, care sunt purtate de vânt pe străzi.

Nerespectarea acestor obligaţii poate atrage pedepse pecuniare, regulamentul de salubritate prevăzând şi amenzi pentru cetăţenii nedisciplinaţi. Aşa că, decât să plătească, orădenii ar face mai bine să se ferească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mobilizare de forma la RER
Inainte de a ne da sfaturi RER ar trebui sa se apuce sa mature strazile orasului. Daca mergi dincolo de podul CFR pe Spitalului (Pasteur), nu exista strada laturalnica care sa fie curatata. Mai vine cate un tigan cu o matura si un tomberon, care mai mult imprastie catre margini de drum mizeria decat sa umple tomberonul care nu e nicodata prea greu.
Postat 22 Februarie 2014, 18:33 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON