URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2014, 16:41

Împreună pentru un oraş curat! Orădenii, îndemnaţi de RER Ecologic Service să contribuie la curăţenia oraşului

Împreună pentru un oraş curat! Orădenii, îndemnaţi de RER Ecologic Service să contribuie la curăţenia oraşului PARTENERI PENTRU ORAŞ. Pentru ca Oradea să rămână un oraş curat, fiecare cetăţean trebuie să menţină curăţenia făcută de muncitorii şi utilajele RER Ecologic Service
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este un lucru evident că fiecare locuitor al Oradiei îşi doreşte un oraş curat şi dichisit, dar acelaşi scop îl împărtăşeşte şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Pentru atingerea acestui scop, aşadar, este nevoie de o "coaliţie" între orădeni şi operatorul de salubritate.

Conştientă de acest parteneriat, conducerea RER Ecologic Service îi roagă pe orădeni să fie responsabili, să respecte sistemul de colectare selectivă, dar şi să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor ori caselor în care locuiesc.

Grija locatarilor

Responsabilitatea civică nu este doar o recomandare. Conform articolului 111 din regulamentul de salubritate al oraşului, fiecare cetăţean este "obligat să asigure curăţenia incintelor proprii, precum şi a zonelor cuprinse între imobil şi domeniul public până la limita carosabilului". Astfel, de aleile şi spaţiile verzi dintre blocuri ori case trebuie să se îngrijească şi orădenii.

Concret, deşeurile nu pot fi aruncate la colţ de stradă, ci doar în containerele puse la dispoziţie gratuit de RER Ecologic Service. Deşeurile voluminoase, cum sunt piesele de mobiler ori covoarele, de pildă, sunt colectate numai în perioada campaniilor de curăţenie generală.

Colectare cu reguli

Tot regulamentul de salubritate îi obligă pe locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile. Astfel, aşa-numita fracţie umedă, adică deşeurile menajere, trebuie aruncată doar în pubelele şi containerele cu capace negre, iar fracţia uscată (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, plastic) în recipientele cu capace galbene ori în igluuri.

Orădenii trebuie să renunţe şi la prostul obicei de a-şi lăsa sacii cu gunoaie pe capacele containerelor. Din grabă ori din comoditate, mulţi preferă să abandoneze în acest fel gunoaiele, care sunt purtate de vânt pe străzi.

Nerespectarea acestor obligaţii poate atrage pedepse pecuniare, regulamentul de salubritate prevăzând şi amenzi pentru cetăţenii nedisciplinaţi. Aşa că, decât să plătească, orădenii ar face mai bine să se ferească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mobilizare de forma la RER
Inainte de a ne da sfaturi RER ar trebui sa se apuce sa mature strazile orasului. Daca mergi dincolo de podul CFR pe Spitalului (Pasteur), nu exista strada laturalnica care sa fie curatata. Mai vine cate un tigan cu o matura si un tomberon, care mai mult imprastie catre margini de drum mizeria decat sa umple tomberonul care nu e nicodata prea greu.
Postat 22 Februarie 2014, 18:33 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON