URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
22 Ianuarie 2012, 11:12

Gabriela Mălinaş: "Monopolul în salubritate e impus prin lege"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rău-intenţionaţi sau pur şi simplu nedocumentaţi, există orădeni care critică vehement existenţa unui singur operator de salubritate în Oradea. Ce nu ştiu sau nu vor să înţeleagă este însă că monopolul serviciilor publice nu este specific Oradiei, ci tuturor localităţilor din România, fiind impus prin lege, cu scopul de a asigura în fiecare localitate o activitate unitară de salubrizare şi de ridicare şi transport a deşeurilor de la populaţie şi de la agenţii economici.

Directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş, explică legislaţia, modul în care funcţionează acest monopol şi avantajele sale.

Legea-i lege, nu tocmeală

- Ce legi reglementează serviciul de salubritate?

- În prezent este în vigoare un pachet legislativ care reglementează serviciile comunitare de utilitate publică, anterior denumite servicii de gospodărire comunală, servicii care includ şi salubritatea. Este vorba de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare organizării, gestionării şi monitorizării serviciilor comunitare.

Mai există Legea 101/2006 a serviciilor publice de salubrizare, urmată de reglementări secundare aprobate prin ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), aceasta fiind autoritatea competentă care monitorizează şi controlează piaţa serviciilor comunitare de utilităţi publice. De asemenea, ANRSC e instituţia abilitată să autorizeze şi funcţionarea operatorilor prestatori prin procedura de licenţiere, în baza unui regulament de licenţiere aprobat prin Hotărârea de Guvern 745/2007. Licenţa e un act administrativ care certifică permisiunea de a presta un serviciu public într-o arie administrativ-teritorială şi în baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune.

- De ce RER Ecologic Service este singurul operator licenţiat al serviciului de salubritate în Oradea?

- Ca urmare a licitaţiei organizate de Consiliul Local Oradea în anul 2006, licitaţie câştigată de RER Ecologic Service, Consiliul Local a încheiat un contract de delegare a gestiunii prin concesionare către societatea noastră. Momentul încheierii contractului a fost întârziat datorită unor acţiuni deschise în instanţă pentru anularea licitaţiei, de către cei care au pierdut. Abia la finalul proceselor, în anul 2008, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, au fost create condiţiile pentru încheierea contractului de salubritate. În baza acestui contract şi a documentaţiei aferente, RER Ecologic Service a obţinut licenţa ANRSC pentru prestarea serviciului de salubritate din Oradea. Pe lângă RER Ecologic Service, au mai obţinut licenţe în acest domeniu Eco Bihor, pentru administrarea depozitului de deşeuri, şi Deraton, pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Monopol legal

- Cine a decis monopolul operatorului de salubritate ?

- Legea cere acest lucru. Conform Legii 51, monopolul în domeniul serviciilor de utilităţi publice este o situaţie de piaţă caracteristică unor astfel de servicii care, pe o arie teritorială determinată, pot fi prestate de un singur operator. Serviciul de salubritate este un serviciu public, căci îndeplineşte cumulat mai multe condiţii legal stabilite: răspunde unei utilităţi publice, are un caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, presupune existenţa unei infrastructuri tehnico-edilitare adecvate, iar aria de acoperire are dimensiuni locale.

În plus, nu ar fi nici economic, nici logic ca pe o stradă să intre două autospeciale pentru colectarea deşeurilor. Una ar colecta deşeurile de la o casă, cealaltă de la altă casă... Eficienţa serviciului la nivel de localitate se asigură doar printr-o gestiune unitară a acestuia şi e singura modalitate de a controla operatorul responsabil să presteze acest serviciu.

- Există vreo diferenţă în aplicarea acestor legi între clienţii persoane fizice şi firme?

- Regulamentul propriu al serviciului de salubrizare al municipiului Oradea, întemeiat pe legislaţia în vigoare şi aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386 din 11 mai 2009, spune de la primul articol că regulile se aplică pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe raza municipiului.

Totodată, la articolul 7, regulamentul prevede că producătorii şi deţinătorii de deşeuri, indiferent că este vorba de persoane fizice sau juridice, pentru că toată lumea produce deşeuri, are obligaţia să deţină contracte încheiate cu operatorul serviciului de salubritate licenţiat să desfăşoare activitatea de salubrizare pe teritoriul municipiului Oradea. În cazul de faţă, cu RER Ecologic Service. Singura diferenţă între persoane fizice şi cele juridice este tariful. Conform legislaţiei, tarifele sunt aprobate prin hotărâre de Consiliu Local anual, în cazul Oradiei acestea fiind diferenţiate pentru cetăţeni şi firme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@zoom
tu esti, mai consigliere?!
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:29 de zooma
O intrebare
Doamna draga, am o intrebare. Pe mine nu ma intereseaza cum rezolvati voi cu primaria, ce usi deschideti si cum, ca sa va incasati banii si sa ii dati nemtilor sa fie multumiti si sa va dea si voua salariile. Nici nu vreau sa comentez despre unele servicii, platite cum sunt platite, poate prea putin (spatiile verzi pe care le intretineti pe doi lei si de doi lei, salubritatea menajera, unde sunteti furati de toti cacatii care "nu isi pot" plati contributia pentru toate persoanele din gospodarie). Va descurcati cum puteti, va mai bateti joc de calitate, ca si plata e tot pe masura, mai rezolvati cu cei de la ecobihor (nu am litere mai mici pentru aceasta escrocherie ungureasca). Dar am o intrebare: de ce nu puteti, mama ma-sii de treaba, sa maturati la rigola de 30 de ori pe luna, sa adunati praful ca lumea de pe strada, daca tot sunteti platiti pentru asta? De ce doamna? De ce iei salariu si esti sefa, daca nu poti rezolva macar atata? Incasati salubrizarea stradala zi de zi, trebuie sa adunati mizeria de pe strada, mecanizat si manual, si tot pline de praf si de noroi sunt strazile asfaltate, ca nu reusiti sa faceti ca lumea macar atat. Astept raspuns.
Postat 22 Ianuarie 2012, 22:09 de ZOOM
Minciuni de la proasta gunoiului
Nu este adevarat. Legea vorbeste de concentrarea deciziei, asadar de existenta unui singur serviciu public aferent unei unitati administrativ teritoariale. In subordinea de gestionare a acestui serviciu public pot fi mai multi operatori. Conceptul nu rezida din activitatea de salubrizare, iar legislatia tine de toate tipurile de activitati, regulile fiind aceleasi si pentru termoficare, apa, apa uzata, transport public, etc. Toata povestea pleaca de la UE, fiind obligatorii unele scheme care pot asigura atragerea de fonduri publice. Asadar, este obligatoriu si in Oradea un singur serviciu public de salubritatea, care se gestioneaza de municipalitate, dar pot fi mai multi operatori, dupa cum acestia indeplinesc criteriile tehnico-economice de licentiere. Asa ca nu mai spune timpenii Gabriela si vezi-ti de treaba ta. Adica a coordona actiunile pe care ti le dicteaza patronii nemti sau austrieci (ce or fi ei), ca sa se evidentieze profitul asteptat de ei. In rest, mai vezi ca serviciul prestat de RER este din ce in ce mai prost solutionat.
Postat 22 Ianuarie 2012, 15:35 de Z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON