URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2013, 12:40

Gabriela Mălinaş, director RER Ecologic Service: "Avem un oraş mai curat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea operatorului licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, trage linie şi îşi evaluează munca de peste an. Din perspectiva directorului general Marketing-Economic, Gabriela Mălinaş, în 2013 societatea a reuşit să-şi îndeplinească sarcinile stabilite prin contractul cu municipalitatea. Ceea ce se vede limpede pe străzile oraşului, mai curate decât în alţi ani ori decât cele din alte oraşe.

Un an mai bun

- Cum a fost 2013 pentru RER Ecologic Service şi Oradea?

- Mai bun decât anii anteriori. Cred că Oradea este tot mai curată de la an la an, dar şi în comparaţie cu alte oraşe, chiar dacă suntem o localitate de tranzit. Oamenii s-au disciplinat, aruncă mai puţine deşeuri clandestin, iar creşterea numărului de incinte pentru colectarea deşeurilor ajută şi ea la păstrarea curăţeniei. Nu este doar meritul nostru, şi le mulţumim orădenilor care respectă curăţenia. De asemenea, îi rugăm pe toţi să se înscrie în acest efort comun, căci scopul tuturor este să trăim într-un mediu cât mai puţin poluat.

- Care sunt realizările RER Ecologic Service în acest an?

- Am reuşit să formăm o echipă de persoane tinere, competente si conştiincioase, care se preocupă ca activitatea să fie bine organizată. Prin rezultatele financiare pozitive, ne-am dezvoltat parcul auto cu utilaje moderne, iar mărind productivitatea am reuşit să păstrăm un tarif rezonabil, actualizat doar cu rata inflaţiei. Am extins serviciul de salubritate stradală pe arterele nou asfaltate şi am pus accent pe operaţiunile mecanizate, întrucât o măturătoare cu aspirator poluează mai puţin şi curăţă mai bine. Ne-am dotat cu utilaje noi şi pentru îngrijirea spaţiilor verzi, iar toaletele publice concesionate le-am adus la standarde europene, dotându-le cu obiecte sanitare produse în străinătate, dar fără a aplica niciun tarif de acces. În această toamnă, pe domeniul public am plantat 780 de arbori în cadrul campaniei organizate de Primărie şi alţi 1.280 în loturile de spaţii verzi pe care le avem în grijă. De asemenea, am extins serviciile de amenajare a spaţiilor verzi pentru persoanele fizice şi juridice ori instituţii, având echipe care oferă pachete complete de îngrijire a grădinilor.

- Ce aţi fi dorit să faceţi şi nu aţi reuşit?

- În acest moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem, adică serviciul de salubritate, unde ne străduim să ne perfecţionăm. Nu avem o politică de a desfăşura activităţi suplimentare, ci de a ne face treaba în domeniul de care răspundem.

Convingere, nu constrângere

- Aţi derulat o campanie de premiere a orădenilor care colectează selectiv deşeurile. A fost de folos? Câte deşeuri reciclabile colectează orădenii acum?

- A fost de folos şi ne-a făcut o deosebită plăcere să întâlnim la punctele de colectare a deşeurilor reciclabile persoane care au venit de acasă cu materialele selectate pe fracţii. Şi, credem noi, şi orădenii s-au bucurat de o mică atenţie prin care am apreciat spiritul lor civic. În prezent, persoanele fizice adună lunar aproximativ 170 de tone de deşeuri reciclabile, respectiv alte 15 tone în fiecare categorie de igluuri. Agenţii economici adună cam 18 tone de deşeuri reciclabile.

- De ce trebuie orădenii să colecteze selectiv?

- Colectarea selectivă a deşeurilor este o cerinţă impusă prin directive europene şi un indicator de calitate în evaluarea ţării în plan european. Deşeurile reciclabile se colectează de RER Ecologic Service fără niciun cost pentru populaţie, astfel că orădenii nu au niciun motiv să nu colecteze selectiv. În viitorul apropiat va trebui să ne schimbăm mentalitatea şi să privim deşeurile ca materii prime secundare.

- Cum aveţi de gând să-i determinaţi pe orădeni să respecte colectarea selectivă?

- Vrem să realizăm campanii mediatice, împreună cu autoritatea publică locală, pentru informarea cetăţenilor. Ne vom concentra pe distribuirea de materiale informative, astfel încât cetăţeanul să se convingă singur de utilitatea acestui lucru, şi să nu se ajungă la aplicarea unor reglementări de constrângere.

Pregătiţi de iarnă

- Vor avea orădenii probleme cu deszăpezirea în această iarnă?

- Ne-am pregătit de iarnă achiziţionând utilaje specializate pentru deszăpezire şi dotate cu pluguri şi sărăriţe. În plus, avem utilajele de tip Unimog 4x4 achiziţionate în ultimii doi ani. De asemenea, avem stocuri de materiale antiderapante complete: 2.700 tone de sare, 500 tone de nisip şi 200 tone de clorură. O părere personală: eu nu cred că orădenii ştiu ce înseamnă cu adevărat să rămână înzăpeziţi, pentru că aici cantitatea medie de zăpadă e mult mai mică decât în alte oraşe. Totuşi, îi asigurăm că la deszăpezire sunt prioritare unităţile medicale, şcolile şi grădiniţele, iar apoi alte zone de servicii publice indispensabile.

- Vor fi noutăţi în salubritatea locală în 2014?

- Aşteptăm modificările legislative privind Legea salubrităţii. Cert este că noi ne vom desfăşura activitatea conform cerinţelor şi că ne străduim să îmbunătăţim continuu calitatea serviciului, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
O parere
Nu fiti carcotasi, Oradea e intr-adevar un oras mai curat... in zona centrala si pe arterele unde stau alesii; in rest e prapad ca pana acum. @me: Fa pozele de care vorbesti si trimite-le catre adresa de email: office@reroradea.ro impreuna cu o plangere oficiala. Daca nu obtii nici un raspuns pana pe 6 Ianuarie 2014, te rog, sa le trimiti pe adresa Bihoreanului sa aiba subiect de stiri, redactia@bihormedia.ro .
Postat 27 Decembrie 2013, 19:06 de Un cetatean
mai sunt si probleme...
Nu stiu cine a stabilit locul de amplasare al acelor igluri si platforma pentru container???? Cred ca trebuia tinut cont si amplasarea sa fie facuta in cadrul asociatiei. Eu am unul langa gardul meu....si cu mizeria amintita de cineva mai sus. Eu stiam ca-i terenul meu pana la mijlocul strazii. Pe cine sa intreb de aceasta amplasare?
Postat 26 Decembrie 2013, 23:51 de Ioan
oare?
Pacat ca nu se pot atasa poze aici sa ii putem arata doamnei realitatea din teren, care este sensibil diferita de cea din biroul doamnei. Ar fii fost foarte interesant sa treaca pe str. Podului in 25 si 26 decembrie sa constate si dansa ca nu e chiar cum are ea in rapoartele de pe birou.
Postat 26 Decembrie 2013, 20:34 de me
innegrit de cet
sa mature si negreala lasata de la cet... e inadmisibil ca totul sa fie negru de funingine in episcopia, oncea si o parte din rogerius, doar pt ca sa se faca caldura... cineva va fi dat in judecata pt daune majore: probleme de poluare, sanatate respiratorie, detergenti consumati in plus, daune morale etc. doar sa fiti pregatiti, caci oradenii vor incepe procesele de mediu impotriva cet. sa se faca curatenie!
Postat 26 Decembrie 2013, 14:59 de oradean
Curat-murdar coana Gabriela!
In tariful usor crescut al RER intra si articolul-interviu cu femeia care face curat mediatic?
Postat 26 Decembrie 2013, 04:21 de Life
D-na, va plimbati prin oras ?!
Dupa ce ati impanzit orasul cu porcariile alea de igluri numai de curatenie nu pote fi vorba ! Fiecare grup de igluri a devenit cate o groapa de gunoi. Pt. nea ilie de la primarie : uite, tarane, asta e rezultatul monopolului, MIZERIE peste tot ! Cand activa (si) urbana erau puse in cartiere containere mari pt. colectarea gunoaielor. Acum daca schimbi faianta, ai cateva galeti cu moloz, cum scapi de el ? Inchiriezi un container de 1to? Ca asa i-ar placea d-nei de la rer....
Postat 25 Decembrie 2013, 17:37 de DlGoe
Tomberoane
Va trebui sa se gaseasca o sollutie ca oamenii de la tomberoane sa nu mai imprastie gunoaiele. Atunci va fi si mai curat.
Postat 24 Decembrie 2013, 17:42 de Didu
lauda
LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE!!!!!!!
Postat 24 Decembrie 2013, 15:28 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON