URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2011, 10:57

Fără gunoaie pe ţeavă!

Fără gunoaie pe ţeavă! SE POATE! Orădenii care au renunţat definitiv la ghena de gunoi fac efortul de a coborî la parterul blocului cu sacul de gunoi, dar au avantajul că aşa nu mai au duhoare în bloc, nici gândaci sau şobolani. În plus, nu mai aruncă de-a valma deşeurile, ci colectează selectiv...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de colectare selectivă, implementat în întregime în Oradea la începutul acestui an, are încă destule sincope, mai cu seamă printre cei care locuiesc la bloc.

La multe din blocurile turn din oraş nici nu se poate pune problema colectării selective. Asta pentru că aceste clădiri au încă vechile ghene de gunoi, prin care deşeurile sunt aruncate laolaltă, de la înîlţime, într-un container de la parter. Cât timp oamenii vor folosi ghena, în mod cert nu vor colecta selectiv. Pentru că li se pare că nu merită efortul să coboare din apartamente pentru nişte amărâte de pet-uri...

Bine pe vremuri, rău acum

Un sfert din populaţia Oradiei locuieşte în apartamente din blocurile cu mai mult de patru etaje. Aceste clădiri au fost concepute cu ghenă de gunoi, adică un sistem de tubulatură ce străbate construcţia pe verticală, astfel încât locatarii de la etajele superioare să nu trebuiască să coboare până la parter cu sacii de gunoi.

03 ionel ban_1.jpgDacă în urmă cu câteva decenii metoda părea cea mai bună, acum nu se mai potriveşte cu "pretenţiile" societăţii, mult mai responsabile cu privire la mediul înconjurător. Aruncarea deşeurilor de-a valma reprezintă taman inversul sistemului de colectare selectivă implementat de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi de municipalitatea orădeană. "Pentru reuşita acestei colectări, e mai mult decât indicat ca locatarii de la blocurile turn să renunţe la ghene", spune directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Exemplul din Nufărul

Ghenele de gunoaie sunt un impediment puternic pentru orădeni de a colecta selectiv. "Oamenii spun că, dacă îşi aruncă deşeurile de la etaj pe ghenă, de ce ar mai coborî cu o sticlă de plastic sau cu un ziar până la parterul blocului?", descrie Ban.

Totuşi, unele asociaţii de proprietari au renunţat la comoditate, şi nu doar pentru a colecta reciclabilele separat, ci şi pentru că învechitul sistem de tubulatură face casă bună cu şobolanii şi provoacă un miros greu suportabil.

Orădenii care locuiesc în blocul A32 de pe strada Constantin Noica sunt printre cei care au  renunţat la ghenă, iar încăperea în care ajungea gunoiul au curăţat-o lună şi au pus în ea pubelele primite de la RER. Muncitorii firmei de salubritate au primit o cheie de la această încăpere şi, în final, toată lumea e mulţumită: operatorul că strânge deşeuri reciclabile, locatarii că au scăpat de duhoarea din bloc.

Dar şi că prin gestul lor mărunt, de a coborî la parter cu gunoiul, fac un bine mediului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
e greu
oricum reciclarea ii o chestie complicata pe care nu o sa o faca oradenii in viitorul apropiat.pentru a face o reciclare ca al carte, fiecare locatar ar trebui sa aiba in apartament 5 cosuri de gunoi (pentru:metal, sticla,hartie,plastic,gonoi nereciclabil) ca altfel ma indoesc ca cineva care a aruncat in cosul din bucatarie de-a valma toate lucrurile o sa le mai scoata cu mana pentru a le pune pe fiecare la containeru destinat.nici metoda de a nu le pune la cosul de gunoi din locuinta si a merge direct la container cu ea nu merge ca cine coboara pentru o sticla sau un pet pana la container.deci ii complicat
Postat 24 Mai 2011, 10:53 de alin
foarte bine!
o idee foarte buna pe care poate ar trebui sa o promovati mai des prin ziar.
Postat 23 Mai 2011, 11:19 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON