URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2014, 12:43

Drumul deşeurilor: Deşeurile reciclabile ale orădenilor se transformă în caiete, mochete ori haine

Drumul deşeurilor: Deşeurile reciclabile ale orădenilor se transformă în caiete, mochete ori haine ÎN CREŞTERE. În 2013, staţia de sortare a Eco Bihor a valorificat 3.138 tone de deşeuri reciclabile, cu 800 de tone mai mult decât în 2012
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când îşi aruncă deşeurile în containere, orădenii nu ar trebui să le considere pe toate simple gunoaie, ci pe unele drept nişte resurse!

Fiecare bucăţică din deşeurile reciclabile colectate selectiv ajunge să fie reutilizată, transformându-se în materie primă pentru fabricarea unor noi produse, de obicei din aceeaşi gamă. Astfel, hârtia se transformă în caiete, cartonul în cutii, iar PET-urile în noi recipiente pentru lichide. Gunoaiele sunt transformate însă şi în alt fel de obiecte, care se regăsesc chiar şi în locuinţele noastre...

Gratis pentru orădeni

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca fiecare orădean să strângă în propria gospodărie separat deşeurile menajere de cele care pot fi reciclate, adică de aşa-numita fracţie uscată formată din PET-uri, sticle, doze de aluminiu, hârtii şi cartoane. Apoi, reciclabilele se aruncă fie în sacii galbeni distribuiţi gratuit de RER Ecologic Service tuturor orădenilor care locuiesc la case, fie în containerele cu capace galbene de la blocuri sau în igluurile amplasate prin oraş.

Operatorul licenţiat de salubritate colectează gratis fracţia uscată, cu utilaje anume alocate, în zile distincte de cele în care adună deşeurile menajere, astfel încât nimeni să nu suspecteze că efortul colectării selective a fost inutil. De la case, sacii galbeni sunt goliţi în zilele de luni şi vineri, iar deşeurile din containerele cu capace galbene sunt strânse în zilele de marţi, joi şi duminică.

Încă o sortare

Din utilajele RER Ecologic Service, reciclabilele ajung la staţia de sortare administrată de Eco Bihor, firma care gestionează depozitul ecologic de deşeuri din Episcopia Bihor. Aici, toate reciclabilele mai mari de 5 centimetri intră într-o cabină de sortare, unde muncitorii fac o nouă selecţie. De exemplu, unii iau de pe bandă numai hârtiile, iar alţii numai dozele de aluminiu. Sticlele, foliile de plastic şi PET-urile sunt sortate şi pe culori. Deşeurile PET, de exemplu, sunt sortate în şase categorii: transparent, albastru, verde, maro, alb şi floral, adică de oricare altă culoare. Fiecare fracţie de deşeuri ajunge apoi în maşina de presat, de unde reciclabilele ies sub formă de baloţi.

Ca să poată trece prin acest proces şi să fie revalorificate, deşeurile trebuie să fie "curate", adică necompromise de "zemurile" deşeurilor menajere ori de uleiuri. De aceea e important ca cetăţenii să nu amestece în containere cele două categorii de deşeuri. Apoi, materialele reutilizabile pornesc la drum, unele chiar spre export, baloţii fiind vânduţi de Eco Bihor firmelor care se ocupă cu valorificarea lor. Dar unde anume ajung ele se ştie mai puţin...

Pe drumuri

Sticlele, atât cele color, cât şi cele transparente, ajung la mai multe fabrici de sticlă din Bulgaria, unde sunt spălate, topite şi transformate în sticle noi. Ambalajele tetrapack, precum cutiile de lapte ori de iaurt, care sunt cel mai greu de reciclat deoarece în componenţa lor intră atât folii de aluminiu, cât şi carton şi plastic, ajung în Serbia, unde, de asemenea, redevin cutii.

PET-urile colectate la Oradea rămân în ţară, la compania buzoiană Greentech. Aici sunt măcinate şi spălate, iar fulgii de plastic astfel rezultaţi au mai multe întrebuinţări: redevin PET-uri sau sunt transformate în fibră sintetică folosită apoi la realizarea de mochete auto, căptuşeli de jucării, piese de mobilier, umplutură de perne ori chiar haine de tip polar. La aceeaşi companie, celelalte tipuri de deşeuri din plastic sunt granulate şi vândute firmelor care le folosesc ca materie primă pentru producţia altor articole din plastic.

Co-producători

Hârtia şi cartoanele balotate de Eco Bihor sunt vândute firmei maghiare Dunapack, care le transformă în caiete ori noi cutii de carton. Dozele de aluminiu colectate selectiv iau drumul Franţei, unde sunt curăţate şi tratate, iar apoi se reîntorc în România, sub forma rolelor de tablă, materia primă folosită la realizarea de noi doze. Într-o lună, firma Greentech România face din ea 80 de milioane de doze noi!

Ca urmare, este limpede că orice deşeu reciclabil poate fi utilizat la infinit, transformat în materie primă ce va ajunge iar şi iar pe calea revalorificării. Iar orădenii, cu cât vor trimite mai multe deşeuri la reciclat, cu atât vor contribui mai mult la realizarea de noi produse la preţuri mai mici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Eu re-reciclez
Mie si cunoscutilor mei ne pasa de orasul asta si de cetatenii lui. Asa ca nu aruncam gunoaiele oriunde, l;e ducem la tomberoane, dar le aruncam pe invers, la hartie aruncam plastic si tot asa. Prin aceasta aratam celor de la rer ca nu suntem tampiti sa le umplem buzunarele pe degeaba. Fiind fractiile amestecate, este nevoie sa angajeze lucratori pt. o selectie suplimentara. Astfel la buget vin bani din impozite aplicate salariilor. Scade (mult, putin, dar scade!) numarul celor fara un loc de munca. Iar nesimtitii de la rer pierd (mult, putin, dar pierd) din profitul obtinut cu largul concurs al altor nesimtiti : bolovan si consilierii, cei care au interese directe la rer si care au ,,asigurat" monopolul rer-ului.
Postat 10 Ianuarie 2014, 11:16 de miki baci
reciclare
Eu reciclez! Si sunt mandra de asta! Mi-am invatat familia si functioneaza! E o chestiune de respect pentru viata! Nu ma intereseaza cine ce afacere face din asta! Bravo lor! De ce nu am inventat noi reciclarea? Daca cineva are o idee buna, haideti sa il urmam! Spor!
Postat 10 Ianuarie 2014, 00:33 de am
Vreti materie prima la RER? Atunci platiti de acum!
Ca doar n-o sa platesc de doua ori caietul! Odata ca mi-l ia si odata ca mi-l da!
Postat 09 Ianuarie 2014, 14:36 de Abet
bravo
felicitari celor care recicleaza, iar celor care nu...mai multa cultura!
Postat 09 Ianuarie 2014, 13:17 de eco1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON