URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2012, 13:24

Pentru a combate actele de vandalism, Primăria montează 84 de camere video în oraş

Pentru a combate actele de vandalism, Primăria montează 84 de camere video în oraş ATENŢIE, SE FILMEAZĂ! În prezent, pe domeniul public din Oradea nu există decât câteva camere video, montate în Pasajul Vulturul Negru, în jurul Arenei Antonio Alexe şi pe Podul "Intelectualilor". Numărul lor va creşte, însă, în acest an, odată ce Primăria va cumpăra 84 de camere performante
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape că nu trece o zi în Oradea fără să se înregistreze distrugerea unor bunuri publice. Fie că dau cu picioarele în bănci sau în coşuri de gunoi, fie că incendiază obiecte de mobilier urban sau pur şi simplu fură tot ce pot, vandalii sunt din ce în ce mai costisitori.

Ca să-i prindă mai uşor şi să-i poată pedepsi, Primăria a decis să investească în camere video: încă 84 vor fi instalate în cele mai aglomerate zone din oraş, mai ales în cele "preferate" de vandali. În plus, municipalitatea vrea să doteze şi câteva maşini ale Poliţiei naţionale cu aparatură de supraveghere mobilă, astfel încât oamenii legii să poată urmări în timp real ce se întâmplă în oraş. Iar când văd un vandal, să şi pornească spre el...

Unii distrug, toţi plătesc

01 ionel ban_2.jpgPoliţiştii locali constată zilnic noi distrugeri pe domeniul public. Coşuri de gunoi, cabine de telefoane, stâlpi de iluminat, bănci din parcuri, copaci ori răsaduri de flori - nimic nu scapă de agresiunea vandalilor. Fenomenul îl resimte din plin şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. "Zilnic dispar zeci de fire de flori şi arbuşti. Cum plantăm, cum dispar", spune directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Uneori, hoţii şi vandalii sunt prinşi. Alteori, faptele sunt consemnate sec cu "autor necunoscut" şi aşa rămân, astfel că pagubele le achită Primăria, care are de plătit mii de lei lunar pentru reparaţii şi înlocuiri. Evident din bugetul local, adică din banii tuturor.

În tot oraşul

01 Mihai Oaie.jpgConfruntată cu un fenomen greu controlabil şi păgubos pentru orădenii plătitori de taxe, Primăria caută soluţii. Cea mai la îndemână este supravegherea video. "Într-o primă etapă, vom achiziţiona 40 de camere video, iar apoi alte 44. Toate vor fi amplasate pe domeniul public, pe artere principale, în intersecţii, sensuri giratorii, lângă poduri, la intrările în oraş, dar şi în zone de relaxare, precum parcurile mari şi promenadele", spune Mihai Oaie (foto), şeful Biroului Administrativ şi Monitorizare Consumuri din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO).

Aparatele vor fi conectate prin internet la Poliţia Municipiului Oradea, poliţiştii urmând să fie cei care vor supraveghea oraşul, deoarece prin lege ei sunt cei abilitaţi să intervină în asemenea situaţii.

Camere mobile

Scopul supravegherii video e multiplu. Camerele vor putea surprinde absolut tot ce se întâmplă în zona pe care o acoperă, inclusiv infracţiunile şi faptele antisociale. "Ne dorim să reducem astfel numărul de acte de vandalism, dar şi să putem acţiona ca traficul rutier să fie fluent. Se va putea sesiza rapid un ambuteiaj şi chiar o maşină parcată ilegal, aşa că şi aceasta va putea fi ridicată cu operativitate", precizează Oaie.

În plus, AIO va cumpăra şi camere video wireless, care vor putea fi mutate oricând acolo unde va fi mai mare nevoie. De exemplu, dacă se anunţă un protest într-o anumită zonă nesupravegheată video, una din camerele mobile va putea fi amplasată acolo rapid. Totodată, municipalitatea doreşte să doteze şi o maşină a Poliţiei cu aparatura necesară pentru supraveghere mobilă. Astfel, poliţiştii vor putea sta în maşină, de exemplu la capătul Parcului Liniştii, un loc unde actele de vandalism se petrec frecvent, şi să urmărească pe un ecran imaginile. Dacă în zonă îşi face simţită prezenţa un vandal, în câteva minute poliţiştii îl pot prinde fără a fi nevoiţi ca pentru asta să traverseze oraşul.

În prezent, procedura de achiziţie aşteaptă aprobarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar de îndată ce va primi ok-ul, licitaţia va fi demarată. Aşa că nu va dura mult până când Oradea va fi un oraş cu ochii aţintiţi asupra lui însuşi. La propriu.


ALTERNATIVE
La muncă sau la spital

De-a lungul ultimului an, angajaţii Primăriei au gândit mai multe soluţii pentru a scăpa oraşul de vandali, soluţii ce pot fi puse în aplicare în perioada următoare. O alternativă este ca, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, vandalii prinşi să fie obligaţi ori să plătească o amendă, al cărei cuantum (acum de maxim 100 de lei) va creşte, ori să facă muncă în folosul comunităţii.

O altă soluţie propusă de primarul Ilie Bolojan, dar care acoperă doar o parte a problemei, este schimbarea, în centrul Oradiei, a actualelor coşuri de gunoi din plastic cu recipiente făcute din dur-aluminiu, un material solid care nu poate fi distrus de picioarele ori mâinile vandalilor. Dar care îl poate trimite pe cel care dă cu piciorul în el direct la spital...


VOCEA STRĂZII
Primăria vrea să instaleze 84 de camere video în parcuri şi pe arterele principale ale oraşului, pentru a combate vandalismul. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?

02 Szabo Magdolna.jpgMi se pare o idee foarte bună, fiindcă i-ar speria pe tinerii care vandalizează parcurile. În alte oraşe s-au instalat de mult astfel de camere.
Szabo Magdolna (foto), 56 ani, pensionară

Nu m-ar deranja să ştiu că se înregistrează în zonele aglomerate, dacă este pentru siguranţa noastră şi pentru a-i speria pe cei care rup ori sparg bunurile publice.
Fekete Iacob, 25 ani, student

02 Mihaela Oltean.jpgAm văzut prin oraş tot felul de coşuri de gunoi lovite, fără capac, ori bănci vandalizate. Cred că e o idee bună instalarea unor camere care să-i surprindă pe aceşti vandali.
Mihaela Oltean (foto), 29 ani, asistentă medicală

02 Gavril Vancea.jpgVăd aproape în fiecare zi coşuri ori bănci rupte. Mi se pare o iniţiativă bună şi nu m-ar deranja deloc să ştiu că se filmează zonele aglomerate.
Gavril Vancea (foto), 55 ani, mecanic auto

M-aş bucura dacă s-ar întâmpla cât mai repede, fiindcă sunt mulţi vagabonzi care deranjează oamenii în parcuri, dar şi fac multe stricăciuni.
Elisabeta Oros, 60 de ani, pensionară

Bănuiesc că nu este o idee rea, însă nu ştiu dacă rata stricăciunilor din acte de vandalism este aşa mare în Oradea. Mă gândesc că banii puteau fi investiţi în altceva.
Adelin Buraga, 20 ani, student

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
PE STR. MIRESEI DEZASTRU
19-01-2013-ora21,20colt aradului cu miresei un autovehicol a rupt stalpisorul de pe sta.miresei venind in viteza de pe aradului dar camerele de supraveghere nu functioneaza degeaba sunt montate.rog sa fie puse in functiune.VA MULTUMESC.
Postat 19 Ianuarie 2013, 21:45 de ION ION
Welcome to big brother
Nu stiu daca se justifica investitia. Adica nu cumva pe banii cheltuiti pentru camerele video s-ar putea cumpara atatea cosuri de gunoi cat sa ajunga pt toata Romania!? Sa cheltui bugetul orasului ca sa usurezi munca politistilor... Mie mi se pare ca nu vor sa munceasca. Cred ca si daca ar avea fiecare politist cate o asistenta care sa-i tina umbrela cand ploua si sa-i faca umbra cand e cald, tot n-ar munci. Camerele video nu vor starpi coruptia, incompetenta si lenea din randul politistilor si nici hotia si actele de vandalism. In schimb vor scoate alti bani din buzunarele oradenilor (pt bugetul local).
Postat 07 Iulie 2012, 08:10 de Sergiu
vai, vai, vai
ok le a montata dar functioneaza ? astia sunt capabili sa monteze si camere stricate atata ii duce capul numai sa furrrre :)))) putem vedea si noi cum se filmeaza zi de zi sau e sub dictatura comunista filmul :)))) ? Eu nu cred daca nu vad !!!!!! nu sunt fraier care inghite ce spun altii .NU CRED CA FUNCTIONEAZA :))) demonstrati pe banul nostru ar trebui obligat sa o faceti ca nu dati voi din buzunar sau salar :))) , NU CRED!
Postat 05 Iulie 2012, 19:34 de extraordinar!
Da in piete ?
Da in piete cand se vor pune ? pitele din Oradea sunt pline de hoti care vand telefoane furate cu miile si pline de evazionisti care vand tigari netimbrate ! Nu pti intra in piete ca te freaca si te intreba daca nu vrei "tighi". Numai autoritatile competente nu-i vad ! OK , am inteles ele sant sursa de venit ale politiei pietelor, administratiei pietelor, fiscului si altii care ar trebui sa-i vaneze si sa-i opreasca dar ..... dar atunci canci castig..
Postat 05 Iulie 2012, 08:04 de scortosul
Dur aluminiu ?
Aluminiu? Bucuria tiganilor. Vor fi pline centrele de colectare deseuri de cosuri pentru gunoi din aluminiu. Nu va bateti capu cum il vor topi si transforma in desu! Au ei solutie.
Postat 05 Iulie 2012, 07:59 de scortosul
Viva Copy/ Viva Paste
Phahaha fix pe Gavril Vancea l-ati gasit sa il intrebati. Duamnee
Postat 04 Iulie 2012, 23:30 de Adrian
In sfarsit!!!
IN SFARSIT!!! De mult timp astept sa monteze camere video :) Felicitari Primariei!
Postat 04 Iulie 2012, 16:03 de Observer
CEL MAI MARE HOT
CUM DRACU ATI REUSIT SA-L PUNETI PE vancea in prim plan e cel mai mare vandal si hot de flori si arbusti ornamentali ce darcu v-ati timpit?????????/scoateti dracu poza cu vancea sau cel putin dati-l pe mana politieiiiiiiiiiii HOTUL DE VANCEA.......UITATI-VA BINE SI UNDE-L VEDETI INSEAMNA CA E CEVA DE FURAT ............
Postat 04 Iulie 2012, 13:58 de atentie
Vancea
D-ra ...tocmai pe Vancea l-ati gasit sa-l intrebati despre vandali ? el e unul dintre ei ....ultima oara a fost prins dupa ce a furat flori din Centrul Civic ....
Postat 04 Iulie 2012, 13:47 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON