În ciuda faptului că unii orădeni îl consideră un moft, sistemul de colectare selectivă este indispensabil. Fiecare cetăţean e obligat să adune separat deşeurile menajere de cele ce pot fi revalorificate, însă nu prea mulţi ţin cont de această regulă şi, pe lângă că nu adună distinct deşeurile, aruncă gunoaiele menajere peste cele reciclabile strânse corect de vecinii lor, ceea ce face ca efortul acestora să fie zadarnic.
Pentru a evita astfel de situaţii, RER Ecologic Service experimentează noi tipuri de containere pentru reciclabile, în care sacii cu gunoi menajer pur şi simplu nu au loc.
Infrastructură există
Sistemul de colectare selectivă introdus în Oradea în 2010 de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi de Primărie, presupune strângerea separată a deşeurilor menajere de cele ce pot fi reciclate, adică de PET-uri, hârtii, cartoane, sticle ori doze de aluminiu.
Pentru asta, operatorul licenţiat de salubritate a "dotat" oraşul corespunzător, oferind gratuit asociaţiilor de proprietari containere cu capac galben, destinate exclusiv reciclabilelor, iar orădenilor care locuiesc la case saci de aceeaşi culoare, care ar trebui utilizaţi în acelaşi scop. În plus, anul trecut în oraş au apărut şi aşa-numitele igluuri, adică recipientele mari de culoare galbenă, verde sau albastră, în care orădenii pot să arunce aceleaşi deşeuri reciclabile.
Pentru colectarea reciclabilelor, RER Ecologic Service a instituit trasee diferite de cele pentru adunarea gunoaielor menajere, folosind şi utilaje distincte.
Program pilot
Ca să funcţioneze, colectarea selectivă mai are însă nevoie de o "piesă" importantă: implicarea cetăţenilor. Orădenii trebuie doar să adune separat fracţia umedă (adică deşeurile menajere) de cea uscată (deşeurile reciclabile), şi tot separat să le arunce în containere. Numai că prea puţini cetăţeni precolectează selectiv. În schimb, mulţi aruncă deşeurile menajere peste deşeurile reciclabile, zădărnicind astfel şi efortul vecinilor conştiincioşi. Odată amestecate, deşeurile reciclabile se îmbibă cu lichidele ce curg din deşeurile menajere şi nu mai pot fi revalorificate.
Din aceste motive, la finele anului trecut RER Ecologic Service şi municipalitatea au demarat un program pilot de conştientizare la 15 asociaţii de proprietari. Locatarilor li s-a explicat pe înţelesul lor rolul şi regulile colectării selective. "Orădenii trebuie să înţeleagă că nu doar cantitatea de fracţie uscată contează, ci şi calitatea", precizează Ionel Ban (foto), directorul de producţie al companiei. Altfel spus, orădenii trebuie să ştie că degeaba adună containere de PET-uri şi hârtii, dacă între ele au fost aruncate deşeuri ce le compromit.
Modificate "genetic"
La asociaţiile din program, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate au decis să modifice experimental şi containerele pentru reciclabile. Capacul fiecărui container are acum două fante, una rotundă şi una dreptunghiulară, pe care orădenii pot să arunce doar deşeurile de dimensiuni mai mici, cum sunt PET-urile ori hârtiile, adică taman cele ce pot fi reciclate. "Vrem ca oamenii să înţeleagă cât mai bine că în recipientele cu capac galben trebuie să arunce doar deşeurile reciclabile", spune Ban.
În plus, containerele sunt închise în ţarcuri în care oamenii nu trebuie să intre, căci aruncă gunoaiele pe "ferestrele" incintelor. Teoretic, deci, capacele ar trebui să fie închise mereu. Numai că nu se întâmplă aşa: unii cetăţeni preferă să lase capacele deschise, aşa că fantele n-au niciun rost, iar alţii abandonează, la fel de nepăsători, sacii cu gunoi menajer direct pe container.
"Experimentul" este, însă, la început, aşa că rămâne de văzut dacă orădenii nu îşi vor schimba atitudinea. Dacă reacţiile vor fi în final pozitive, noile containere se vor răspândi în întreg oraşul. Cu nădejdea că tot mai multe din deşeurile Oradiei vor lua drumul reciclării...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.