Pentru a-i încuraja pe cât mai mulţi orădeni să acţioneze "eco", în oraş au fost amplasate, pe lângă pubelele separate pentru fracţia umedă (gunoi menajer) şi fracţie uscată (deşeuri reciclabile), aproape 650 de aşa-numite "igluuri" din plastic destinate tot colectării deşeurilor ce pot fi revalorificate.
Misiune îndeplinită
RER Ecologic Service a încheiat amplasarea igluurilor pentru colectare selectivă în toate zonele oraşului, ultimele cartiere dotate cu "clopotele-eco" fiind Nufărul, Velenţa şi Podgoria, uriaşele recipiente de 3 metri cubi fiind primite gratuit de municipalitate în urma unui parteneriat cu asociaţia non-guvernamentală Eco-Rom Ambalaje.
În total, urmând indicaţiile Direcţiei Tehnice ale Primăriei, muncitorii RER au amplasat 646 de igluuri în 200 de locuri. "În unele zone am pus câte două recipiente galbene, pentru plastic şi metal, după ce am constatat că acestea se umpleau cel mai rapid", spune Ionel Ban, directorul de producţie al operatorului licenţiat de salubritate. Din păcate, nici noile containere nu au scăpat de vandali şi de oamenii străzii: cum acestea au în partea superioară doar nişte fante înguste, pentru a fura reciclabilele boschetarii au ridicat de la sol recipientele, desprinzându-le baza şi împrăştiind deşeurile în jur.
Igluuri online
Orădenii care colectează selectiv sunt sfătuiţi să scoată aerul din flacoanele de plastic înainte să le arunce, iar apoi să înşurubeze capacul, pentru ca acestea să nu ocupe prea mult spaţiu în containere. De asemenea, în această perioadă, RER Ecologic Service lucrează la elaborarea unui grafic de golire a igluurilor.
Pe de altă parte, conducerea societăţii îi roagă pe orădenii care sesizează în zona lor containere pline să sune la dispeceratul RER (0259-433.195) pentru a cere intervenţia unei maşini care să le ridice.
Totodată, muncitorii operatorului lucrează la inventarierea tuturor spaţiilor şi igluurilor amplasate, rezultatul urmând a fi postat pe site-ul firmei (www.reroradea.ro), pentru ca orădenii să poată găsi şi folosi cele mai apropiate recipiente de acest tip.
VOCEA STRĂZII
Se încheie amplasarea în oraş a igluurilor pentru colectarea selectivă. Consideraţi că sunt utile?
Le folosim, sunt binevenite. La mine în cartier le-au amplasat pe distanţe destul de mari. Cred că ar trebui să fie mai multe pentru toate blocurile.
Nicolae Chioibaş (foto), 55 ani, profesor
Igluurile sunt folositoare, le utilizez şi eu, dar cred că ar trebui să fie mai multe şi mai dese. Am observat că cele pentru plastic şi metal sunt mereu pline.
Aurica Mihuţ, 44 de ani, casnică
Containerele acestea de trei tipuri mi se par utile. Le folosesc şi eu, şi am văzut că şi alţii fac la fel. În Ioşia, unde locuiesc eu, sunt destule ca număr.
Adrian Olariu, 19 ani, fotbalist
Ar fi foarte bine dacă s-ar ocupa cineva să le şi golească. Unii nu pot arunca deşeurile pentru că de la o vreme încoace sunt mereu pline.
Rita Debrenţi (foto), 36 de ani, recepţioneră
Bune sunt, dar mă tem că vor dispărea în câteva săptămâni. Ar trebui să fie legate cu lanţuri, să nu le fure. Şi aşa probabil că vor fi vandalizate.
Alexandru Duma (foto), 64 de ani, pensionar
Cred că sunt necesare, dar oamenii nu le prea folosesc, şi asta pentru că sunt prea obişnuiţi să arunce toate gunoaiele într-un singur loc şi pe unde apucă.
Szoke Renata, 16 ani, elevă
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.