Alegerile au lăsat Primăria Oradea pe mâna bărbaţilor. Dacă până acum Ilie Bolojan era secondat de două viceprimăriţe, primarul a intrat în noul mandat cu doi bărbaţi alături: liberalul Mircea Mălan şi pesedistul Ovidiu Mureşan.
Tineri şi fără o experienţă îndelungată în administraţia locală, cei doi viceprimari garantează că se vor strădui să facă treabă bună în Primărie. Obiectivul lor declarat este să fie acei membri de bază de care echipa primarului are nevoie pentru a duce la îndeplinire promisiunile făcute orădenilor.
Vicele cu cifrele
Lider al consilierilor PSD în mandatul 2008-2012, economistul Ovidiu Mureşan a avut, până acum, un singur angajator: Romtelecom. "Din 1984, de la absolvirea Liceului Industrial 2, am lucrat doar acolo", zice proaspătul viceprimar, care ţine să precizeze că a început de jos la locul de muncă, pentru a ajunge director comercial pentru clienţii rezidenţiali.
În PSD s-a înscris în 2001, iar şefia organizaţiei Oradea a preluat-o în acest an, ca interimar. În vârstă de 43 de ani, Ovidiu Mureşan este căsătorit şi are doi băieţi, unul de 15 ani, iar celălalt de 7. Ca viceprimar, coordonează Direcţia Economică, fiind şi absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, şi Administraţia Imobiliară.
"Priorităţile mele ca viceprimar nu pot fi altele decât cele ale echipei cu care am câştigat alegerile. Proiectele primarului Ilie Bolojan sunt şi proiectele mele", spune Mureşan în legătură cu ce are de gând să facă din poziţia pe care o ocupă.
Miza pe proiecte
Noul viceprimar aminteşte câteva din proiectele primarului: atragerea de investitori, crearea de locuri de muncă, realizarea unei infrastructuri de bună calitate, valorificarea la maxim a patrimoniului şi a atracţiilor oraşului pentru dezvoltarea turismului. Şi, evident, implementarea proiectelor câştigate pe fonduri europene.
Pe de altă parte, vicele e convins că echipa din Primărie mai are de lucru pentru a le oferi orădenilor diferite activităţi de recreere. Mizează, şi la acest capitol, pe proiecte în curs de derulare: Cetatea, Aquapark-ul, amenajarea Dealului Ciuperca şi transformarea Pieţei Unirii în pietonal. "În weekend, orădenii trebuie să-şi cheltuie banii aici", zice Mureşan, hotărât. Nu ascunde, însă, că are şi el personal nişte proiecte pe care vrea să le vadă realitate. "Mă interesează construcţia unui centru pentru vârstnici administrat de municipalitate. În plus, trebuie să găsim o soluţie ca tinerii să aibă propria locuinţă", spune social-democratul.
Pentru oraş
Dacă Mureşan are în spate patru ani în Consiliul Local şi a fost previzibilă alegerea sa ca viceprimar, Mircea Mălan a fost o surpriză, pentru că mulţi se aşteptau ca liberalii să o desemneze pe funcţie pe fosta viceprimăriţă Florica Cherecheş.
În vârstă de 40 de ani, Mălan este de profesie avocat, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea. Căsătorit şi cu doi copii (o fată de 11 ani şi un băiat de 2 ani), este membru PNL din 1995, când încă era student. A mai ieşit în faţa orădenilor în 2008, când a candidat la deputăţie, dar fără succes.
"Am decis să vin în Primărie pentru că cred că e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi în proiectele administraţiei oraşului. Înainte să mă decid, am spus că, dacă vin, voi face treabă în Primărie. Aşa că, după ce am fost validat, i-am cerut domnului primar să-mi delege cele mai grele atribuţiuni", spune Mălan. Drept urmare, are în coordonare Direcţia Tehnică, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi o parte din Instituţia Arhitectului Şef.
Cu ochii pe constructori
Ca "outsider", viceprimarul a sesizat deja puncte ale municipalităţii unde e loc de mai bine. "Calitatea lucrărilor trebuie îmbunătăţită. Firmele vin cu preţuri subevaluate, ceea ce duce la o calitate redusă". Libberalul e convins că dacă vor fi date doar câteva exemple negative, de firme care vor veni cu bani de-acasă pentru că nu au făcut lucrări de calitate, problema va dispărea. "De ce mai avem nevoie în oraş sunt spaţiile verzi, iar ambiţia noastră e să avem cel puţin un parc în fiecare cartier. Şi trebuie să avem soluţii pentru câinii vagabonzi şi pentru actele de vandalism", mai spune vicele.
Deşi unii au sugerat că un avocat n-are cum să coordoneze Direcţia Tehnică, Mălan speră să fie o surpriză plăcută din acest punct de vedere. "Nu am venit în Primărie ca să mă substitui directorilor. Rolul meu e să fac acest sistem să funcţioneze, să mă asigur că specialiştii îşi fac treaba". Mai rămâne de văzut dacă echipa USL, care a primit multe din voturile orădenilor, se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Dacă nu, cu siguranţă peste patru ani îşi va primi pedeapsa primită şi de alţii: ştampile puţine şi vorbe de ocară...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.