URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2014, 13:31

Apel la eco-civism: RER Ecologic Service îndeamnă orădenii să fie responsabili şi să colecteze deşeurile selectiv

Apel la eco-civism: RER Ecologic Service îndeamnă orădenii să fie responsabili şi să colecteze deşeurile selectiv PENTRU TOŢI. Pe lângă sacii galbeni şi containerele cu capace de aceeaşi culoare, orădenii mai pot arunca deşeurile reciclabile şi în cele peste 600 de igluuri amplasate în întregul oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În oricare zi a săptămânii, o inspecţie a recipientelor pe care RER Ecologic Service le-a destinat colectării selective a deşeurilor arată că destui orădeni nu pun preţ pe acest sistem. Aruncând deşeurile la întâmplare, compromit şi efortul vecinilor lor...

Saci pentru toţi

Sistemul de colectare selectivă are o regulă de bază: acasă, toţi cetăţenii ar trebui să separe deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate, adică hârtii, cartoane, sticle, plastic, doze de aluminiu sau felurite metale. Pentru această fracţie uscată, orădenii care stau la case au primit de la RER Ecologic Service, în mai multe rânduri, saci galbeni destinaţi exclusiv acestui tip de deşeuri. Sacii au fost distribuiţi de fiecare dată gratuit, iar acţiunea se repetă în zilele de 23 şi 25 septembrie când, odată cu colectarea deşeurilor menajere, muncitorii vor lăsa la fiecare casă un nou sac galben. În total, societatea distribuie 17.700 de saci, pentru ca niciun orădean care stă la case să nu aibă motiv să nu colecteze selectiv.

Pentru orădenii care stau la blocuri, RER Ecologic Service a pus la dispoziţie, tot gratuit, containere şi pubele cu capace galbene, pe care a fost inscripţionat mesajul că sunt destinate exclusiv deşeurilor reciclabile.

Toţi pentru un scop

În timp ce majoritatea orădenilor de la case sunt riguroşi în colectarea selectivă şi adună în sacii galbeni toate deşeurile reciclabile pe care le produc, la blocuri nu există aceeaşi rigoare. Mulţi orădeni continuă să-şi arunce deşeurile la întâmplare, ceea ce face inutil efortul celor care aruncă pet-urile, hârtiile ori sticlele doar în recipientele anume destinate. Asta pentru că, odată amestecate cu deşeurile menajere, reciclabilele sunt compromise şi nu mai pot fi revalorificate.

Din acest motiv, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa orădenilor, îndemnându-i să colecteze selectiv deşeurile, mai ales că nu au nimic de pierdut, colectarea reciclabilelor fiind gratuită. Beneficii va avea însă întreg oraşul, pentru că normele europene obligă Oradea să trimită anual la reciclare 15% din deşeurile pe care le produce.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
joc de imagine
Locuim la casa si am constat ca cei de la RER nu binevoiesc sa ridice saci galbeni cu lunile, de vreo doua luni nici saci nu s-a distribuit. E un joc de imagine al primarului si a celor de la RER. pt a putea creste tarifele.
Postat 23 Septembrie 2014, 11:29 de emea
ptr. gigel
Deci din ce scrii tu, cei care recicleaza din bun simt sunt niste fraieri pentru ca nu primesc bani pentru asta. Te roade pe tine rau ca cei de la RER castiga un ban in plus din uriasul tau efort de a recicla. Ca sa ii bagi in faliment eu zic sa nici nu mai arunci gunoiul la pubela ci undeva pe camp, sa nu se imbogateasca altii pe urma ta.
Postat 23 Septembrie 2014, 07:26 de gigi
@gigi
N-ai inteles, e drept ca si @oradeanul s-a adresat initiatilor. Treaba sta asa: imediat DUPA introducerea selectionarii gunoaielor cei de la rer au majorat tariful. Adica au pus pe liber o gramada de tigani care sortau gunoaie, deci rer si-a redus cheltuielile pe spinarea oradenilor, munca tiganilor a fost transferata fraierilor, pardon, oradenilor. La randul lor orasdenii au fost stimulati prin marirea tarifelor. Sigur si tu ai dreptate, asa-i cum zici : ,,fiecare cu gandirea lui". Ce te faci insa ca sunt unii, cum ai fi tu, care nu gandesc!?
Postat 22 Septembrie 2014, 15:54 de gigel
ptr. Oradean
Deci pe tine trebuie sa te stimuleze ca sa faci ceea ce ar trebui facut din proprie initiativa, frumoasa gandire ce sa spun. Probabil ca la fel ar trebui stimulati si ce care arunca mizerii din masina sau care lasa resturile cand ies la picnic. Eu consider ca e de bun simt sa reciclezi si sa fii prietenos cu natura fara sa fii recompensat in vreun fel, dar ma rog fiecare cu gandirea lui.
Postat 22 Septembrie 2014, 09:41 de gigi
he, he, he
As selecta resturile menajere, ca nu-i un capat de tara si sunt constient de valoarea economica a reciclaii. Dar nu o fac si nu o voi face datorita lacomiei si nesimtirii celor de la rer, in frunte cu acest primar penal. Au majorat si majoreaza constant tariful, desi prin selectare noi, bihorenii, le bagam tot mai multi bani in buzunar. Daca ei asa stiu sa ne ,,stimuleze" spiritul civic, foarte bine! P.S. Ca mine gandesc foarte multi oradeni! O intrebare: cum ,,gandeste" d-na asa-zis arhitecta despre modificarea impusa celor de la blocurile care au fost proiectate cu ghena si aceasta a fost desfiintata? A auzit d-na asa-zis arhitecta de legea c-tiilor? Daca un amarastean isi pune un luminator la pod imediat vine cretinul ala de brad gh. calin si-i da amenda ca si-a ,,montat" geam !!!
Postat 21 Septembrie 2014, 17:33 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON