În oricare zi a săptămânii, o inspecţie a recipientelor pe care RER Ecologic Service le-a destinat colectării selective a deşeurilor arată că destui orădeni nu pun preţ pe acest sistem. Aruncând deşeurile la întâmplare, compromit şi efortul vecinilor lor...
Saci pentru toţi
Sistemul de colectare selectivă are o regulă de bază: acasă, toţi cetăţenii ar trebui să separe deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate, adică hârtii, cartoane, sticle, plastic, doze de aluminiu sau felurite metale. Pentru această fracţie uscată, orădenii care stau la case au primit de la RER Ecologic Service, în mai multe rânduri, saci galbeni destinaţi exclusiv acestui tip de deşeuri. Sacii au fost distribuiţi de fiecare dată gratuit, iar acţiunea se repetă în zilele de 23 şi 25 septembrie când, odată cu colectarea deşeurilor menajere, muncitorii vor lăsa la fiecare casă un nou sac galben. În total, societatea distribuie 17.700 de saci, pentru ca niciun orădean care stă la case să nu aibă motiv să nu colecteze selectiv.
Pentru orădenii care stau la blocuri, RER Ecologic Service a pus la dispoziţie, tot gratuit, containere şi pubele cu capace galbene, pe care a fost inscripţionat mesajul că sunt destinate exclusiv deşeurilor reciclabile.
Toţi pentru un scop
În timp ce majoritatea orădenilor de la case sunt riguroşi în colectarea selectivă şi adună în sacii galbeni toate deşeurile reciclabile pe care le produc, la blocuri nu există aceeaşi rigoare. Mulţi orădeni continuă să-şi arunce deşeurile la întâmplare, ceea ce face inutil efortul celor care aruncă pet-urile, hârtiile ori sticlele doar în recipientele anume destinate. Asta pentru că, odată amestecate cu deşeurile menajere, reciclabilele sunt compromise şi nu mai pot fi revalorificate.
Din acest motiv, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa orădenilor, îndemnându-i să colecteze selectiv deşeurile, mai ales că nu au nimic de pierdut, colectarea reciclabilelor fiind gratuită. Beneficii va avea însă întreg oraşul, pentru că normele europene obligă Oradea să trimită anual la reciclare 15% din deşeurile pe care le produce.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.