Dincolo de problemele cu câinii maidanezi, orădenii se confruntă cu neplăceri şi din partea câinilor cu stăpâni. Foarte mulţi proprietari de căţei ignoră cu desăvârşire faptul că este interzis plimbatul patrupedelor în locurile de joacă anume amenajate pentru copii şi, mai mult de atât, nici nu se sinchisesc să cureţe după animalele lor. Nici măcar amenzile de care sunt pasibili nu-i sperie...
Şi copii, şi animale
În urmă cu câteva săptămâni, angajaţii companiei Provident au amenajat gratuit un loc de joacă pentru copii în cartierul Dragoş Vodă. Dotată cu diferite aparate de joacă, zona atrage toţi picii cartierului, iar părinţii acestora se bucură că micuţii lor au un loc frumos de distracţie în apropierea locuinţei. Însă spaţiul de joacă a devenit şi un motiv de ceartă printre adulţii cartierului.
"La nici două ore după ce s-a inaugurat parcul, o doamnă îşi plimba câinele acolo, deşi zona e îngrădită. În plus, complet nepăsătoare, se uita cum câinele ei îşi face treaba în nisipul de lângă aparatele de joacă, fără să se sinchisească să cureţe", spune Ciprian Bodea, un orădean ce locuieşte în zonă şi al cărui băieţel iese la joacă în parcul nou.
Bărbatul susţine că i-a zis femeii prieteneşte să-şi scoată câinele de-acolo şi să cureţe după el. "Mi-a reproşat că nu iubesc animalele. Dar eu nu am nimic cu patrupedul, ci cu stăpânul lui fără minte şi iresponsabil", mai zice Bodea. Sătul să se certe cu vecinii care au câini, orădeanul a sesizat Poliţia Locală şi municipalitatea, cerând ca în toate zonele de joacă să fie amplasate indicatoare care să le arate stăpânilor de câini ce reguli au de respectat.
Pungi pentru toţi
Situaţia descrisă de Bodea nu e specifică doar acestui parc, ci aproape fiecărei zone verzi din oraş. În Parcul 1 Decembrie, de pildă, orădenii ies la plimbare cu căţeii lor, care, liberi fiind, mai ajung şi printre aparatele de joacă. În plus, foarte puţini curăţă după ei. Asta deşi RER Ecologic Service, care are parcul în administraţie, a montat acolo nişte cutii cu pungi anume făcute ca stăpânii de câini să aibă în ce strânge rahatul lăsat de patrupedele lor.
"Am convenit cu Primăria mai multe locuri din oraş unde să amplasăm astfel de cutii, aşa că am pus două în Parcul 1 Decembrie, două în Olosig, una în zona Sovata, una în jurul ştrandului Ioşia şi una în Parcul Seleuş", explică directorul marketing-economic al societăţii de salubrizare, Gabriela Mălinaş (foto).
Proprietarii de câini ignoră, însă, aceste pungi. Asta dacă au ce ignora, căci adesea se întâmplă ca unii oameni să fure toate pungile odată. "În cutiile din Parcul 1 Decembrie zilnic punem 40 de pungi", mai spune Mălinaş. Cu toate astea, îngrijitorii parcului trebuie să cureţe permanent excrementele din gazon...
Treabă mare, amendă pe măsură
Divergenţele între părinţi şi proprietarii de câini sunt de notorietate şi la Poliţia Locală, care recunoaşte că oraşul are o problemă cu stăpânii de câini care ignoră prevederile Hotărârii de Consiliu Local 502 din 2006, privind regimul de deţinere a câinilor în Oradea. Conform articolului 3 al regulamentului, "este interzis accesul câinilor în locurile de joacă pentru copii", iar potrivit articolului 4 "însoţitorii câinilor au obligaţia de a curăţa excrementele produse de câinii lor în orice loc public (trotuare, drumuri publice, parcuri)".
Orădenii care îşi lasă câinii în locurile de joacă pot primi o amendă între 200 şi 600 de lei, iar cei care nu curăţă după căţeii lor între 300 şi 500 de lei. "Chiar zilele trecute agenţii au dat o amendă în parcul din Dragoş Vodă pentru un câine care era în locul de joacă", spune directorul adjunct al Poliţiei Locale, Paul Kover. Însă poliţiştii locali nu pot fi non-stop în urma stăpânilor de câini, să-i verifice dacă respectă sau nu regulile. Ţine de bunul simţ al acestora dacă îşi înţeleg nu doar drepturile, ci şi obligaţiile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.