URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2012, 11:05

Un an de aplicare a Noului Cod Civil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 1 octombrie 2012 s-a împlinit un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod Civil. Aşa cum arătam acum un an, noul cod valorifică experienţa practicii şi a doctrinei din perioada de aplicare a Codului Cuza încercând să creeze un sistem juridic adaptat nevoilor societăţii de astăzi. 

Este de remarcat faptul că Noul Cod încearcă să unifice toate prevederile dreptului privat. Mai concret, Noul Cod conţine, spre exemplu, şi reglementările aflate până la 1 octombrie 2011 în Codul familiei, Codul comercial, Legea proprietăţii publice, legislaţia cu privire la cărţile funciare, legislaţia asigurărilor, actele normative care reglementează statutul persoanelor sau prescripţia extinctivă.

Conform legii de punere în aplicare a Codului Civil, dispoziţiile acestuia se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.

Totuşi, aceeaşi lege prevede că dispoziţiile Codului Civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului Civil.

De aceea, există deja numeroase hotărâri judecătoreşti întemeiate pe prevederile Noului Cod Civil, prima dintre acestea fiind pronunţată chiar de Judecătoria Oradea în 3 octombrie 2011, respectiv în prima zi lucrătoare de după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, fiind şi prima hotărâre judecătorească din România în care s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti în comun de ambii părinţi după divorţ.

Este însă mult prea devreme pentru a putea trage o concluzie cu privire la efectele Noului Cod Civil, deoarece impactul efectiv al unui asemenea act normativ va putea fi analizat numai după trecerea a cel puţin 10-20 de ani.

Trebuie precizat că, din considerente politico-financiare, deşi au fost concepute pentru a intra în vigoare în acelaşi timp, Noul Cod de procedură civilă nu a intrat în vigoare în 2011, fiind speranţe pentru aplicarea lui de la 1 februarie 2013, iar aplicarea acestuia va avea un efect imediat asupra sistemului judiciar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON