URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2013, 17:10

Timbrul de mediu, o nouă taxă nelegală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 119 din 04.03.2013 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, care va intra în vigoare la data de 15 martie 2013. Un element de noutate adus de ordonanţă este acela că, la momentul radierii autoturismului, ultimului proprietar îi va fi restituită valoarea reziduală a timbrului de mediu.

Potrivit art. 7 alin. 2 din OUG 9/2013 valoare reziduală a timbrului reprezintă suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional. Suma e calculată în baza legislaţiei după care s-a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosinduse vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Conform articolului 4 al ordonanţei, timbrul de mediu va fi plătit o singură dată în patru situaţii: la prima înmatriculare a unui autovehicul în România, la reintroducerea unui autoturism în parcul naţional dacă la momentul scoaterii acestuia din parcul auto naţional i se restituise ultimului proprietar valoare reziduală a timbrului de mediu, în situaţia autoturismelor deja înmatriculate pentru care nu s-a achitat taxa de poluare, precum şi în situaţia în care s-a achitat această taxă dar s-a obţinut recuperarea ei printr-o hotărâre judecătorească.

Dacă în primele două situaţii perceperea acestei taxe trebuie analizată prin raportare la normele dreptului comunitar, în ultimele două cazuri nelegalitatea ei este vădită. Practic, toate persoanele, care s-au judecat sub vechea reglementare cu statul şi au obţinut printr-o hotărâre judecătorească înmatricularea fără taxă a autoturismului sau restituirea taxei de poluare percepută nelegal, vor avea obligaţia să achite noua taxă, noua ordonanţă lipsind de efecte zeci de mii de hotărâri judecătoreşti.

Este împotriva oricăror principii de drept să institui taxe în situaţii în care taxa datorată iniţial a fost declarată nelegală printr-o hotărâre irevocabilă a unei instanţe de judecată, fiind astfel previzibilă declanşarea un nou val de litigii pentru declararea ca nelegală a noii taxe instituite abuziv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@sandu
Esti ,,istet", doar ca numai tu crezi asta ! Cateva randuri despre proprietate. Atributele proprietăţii sunt totuna cu drepturile proprietarului. Aceste atribute sunt: dreptul de posesiune ,dreptul de dispoziţie (adica POTI VINDE PROPRIETATEA!) ,dreptul de utilizare ,dreptul de uzufruct. Deci dobitocul asta de copy-lot imi afecteaza dreptul de a dispune de bunul meu ! In fond nu m-am cununat cu masina, s-o tin pana la moarte !
Postat 19 Martie 2013, 06:12 de pinonel
E asa... si nu prea
Sunt total de acord ca (si) taxa asta e aberanta! Dar faceti putina dezinformare, domnule Ursuta. Respectiv atunci cand afirmati ca eu, avand un autoturism inmatriculat fara plata taxei pe poluare, in baza unei sentinte judecatoresti, sunt obligat conform noii legi (O.U.G) sa platesc taxa de timbru. Complet fals! Daca nu o vand, nu sunt obligat sa platesc nimic! Vreau sa cred ca ati citit cu destula atentie textul O.U.G. 9/2013, dar se pare ca folositi doar jumatati de fraze, ca nu strica un pic de manipulare, nu?
Postat 19 Martie 2013, 03:30 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON