URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2013, 09:22

Statul trebuie să plătească dobânda la taxa de poluare calculată de la data plăţii acesteia!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cauza Irimie contra României, la 18 aprilie 2013, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat o decizie preliminară prin care a statuat că "dreptul Uniunii se opune reglementării interne conţinute în articolul 124 din Codul de procedură fiscală (OUG nr. 92/2003) care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe".

Altfel spus, conform acestei decizii, statul român este obligat să restituie atât cuantumul acestei taxe, cât şi să plătească dobânzile aferente cuantumului acesteia, începând de la data plăţii sale de către contribuabil.

În baza acestei decizii, este previzibil să se declanşeze un nou val de litigii prin care cetăţenii care au obţinut restituirea taxei de poluare cu dobânda fiscală calculată, conform legislaţiei fiscale, de la expirarea unui termen de 45 de zile de la achitarea acesteia, să solicite plata diferenţei de dobândă din momentul achitării efective a taxei şi până la termenul de la care fusese calculată dobânda conform legislaţiei naţionale.

Mai concret, dacă un cetăţean a achitat taxa de poluare în 2008 şi a solicitat restituirea acesteia în 2011, prin hotărâre judecătorească i s-a restituit taxa cu dobânda calculată din 2011. Acel cetăţean are acum însă dreptul să solicite diferenţa de dobândă aferentă anilor 2008-2011, adresându-se cu o cerere instanţei de judecată, deoarece prin decizia Curţii de Justiţie, obligatorie, s-a stabilit că dobânda trebuie calculată de la data plăţii taxei şi nu de la data formulării cererii de restituire a acesteia, cum prevede legislaţia fiscală naţională.

Pentru a se evita asemenea situaţii, ar fi de dorit ca Guvernul să ia măsurile necesare pentru restituirea pe cale administrativă a acestor sume către cetăţeni. Cum însă experienţa ultimilor ani arată că nu sunt agreate astfel de soluţii, este de aşteptat ca rolul instanţelor de judecată să fie încărcat cu mii de cereri de restituire a dobânzii fiscale datorate pentru prelevarea nelegală a taxei de poluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dobanda taxa auto
Cei care au obtinut in instanta dobanda legala vor primi dobanda fiscala conform deciziei CURTII EUROPENE DE JUSTITIE ?
Postat 10 Mai 2013, 22:23 de vali
@Carp 3
1. E CJUE(Curtea de justitie a Uniunii Europene). 2. Statul, pardon, cetatenii lui platitori de taxe si impozite nenumarate ii platesc si pe avocati, deci si pe dom' vicedecan Ursuta (cheltuieli de judecata). 3. Poate nu crezi, dar la o taxa de 6700 (sase mii sapte sute) lei platita in 2008 s-au caculat si s-au primit dobanzi de 9500 (noua mii cinci sute) lei in 2013. Acum sa te aud !
Postat 07 Mai 2013, 21:36 de pinonel
??????
Chiar ca nu inteleg nimic. Statul trebie sa plateasca dobanda la taxa de poluare declarata ilegala, dar eu daca vreau sa cumpar azi acea masina trebuie sa platesc acea taxa sau diferenta dintre acea taxa si taxa de timbru de mediu. Poate ma lamureste si pe mine cineva.
Postat 07 Mai 2013, 19:38 de Dan
Alte procese şi alţi bani pentru avocaţi
Lasă gargara Ursuţa, că e apă de ploaie decizia CEJ ... dacă dobânzile în medie se ridică la sume de până la 100 lei, cine crezi că e nebun să-ţi dea ţie 700-1.000 lei ca să faci reprezentare juridică pentru acea restituire de * !?! Lasă reclama mascată pentru bani de aruncat pe fereastră !?!
Postat 07 Mai 2013, 16:36 de Carp III
ha ha ha
Asa ii trebe statului , sa si-o ia prin gura de la cetateni pentru taxa abuziva care numa treaba cu protejarea mediului nu are.
Postat 07 Mai 2013, 13:43 de Emilut din Germania
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON