URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2012, 10:23

Restituirea taxei de poluare: administrativ sau prin instanţă?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesele privind restituirea taxei de poluare sunt, la ora actuală, cele mai numeroase litigii încărcând rolul şi aşa supraaglomerat al instanţelor de judecată. Deşi admiterea acestor cereri este o practică, fiind pronunţate hotărâri şi de Curtea Europeană de Justiţie, guvernanţii indiferent de culoarea politică refuză soluţionarea adecvată a acestei probleme care provoacă cheltuieli imense la buget.

Astfel trebuie luate în calcul cheltuielile sistemului judiciar, care în niciun caz nu sunt acoperite din taxa de timbru de 43 lei/proces (taxă care finalmente este suportată tot de statul care pierde procesul), şi dobânda ce este plătită cetăţeanului pentru banii preluaţi nelegal, dobândă care depăşeşte de câteva ori cea mai mare dobândă existenţă pe piaţa bancară.

În ultimul timp se vehiculează tot mai des o rezolvare administrativă a problemei iar în ultimul plan de măsuri al Ministerului justiţiei se arată că se impune degrevarea instanţelor de un proces în care soluţiile sunt unitare. Procesul de acest gen poate fi evitat prin aplicarea regulilor de procedură fiscală. "Procedura privind restituirea sumelor pe cale administrativă poate cuprinde şi măsuri privind eşalonarea plăţii acestora, potrivit unei metodologii propuse de ministerele cu atribuţii în domeniu şi aprobate de Guvern". Mai concret, guvernanţii ne spun că, cel mai probabil, cetăţenii îşi vor recupera banii în rate şi fără dobânda aferentă, ajungându-se din nou, în bunul stil românesc la o discriminare evidentă.

Astfel cei care au acţionat statul în judecată îşi vor recupera într-o singură tranşă toţi banii cu dobândă, iar cetăţeanul "model" care aşteaptă "cuminte", va primi banii înapoi în rate în câţiva ani şi fără dobândă. O asemenea perspectivă te obligă practic să nu aştepţi rezolvarea administrativă a problemei, ci să te adresezi instanţei până nu se adoptă măsura propusă căci atunci va fi prea târziu.

Sper totuşi că guvernanţii noştri nu se gândesc să intervină şi în litigiile pe rol, iar dacă o vor face, sper ca instanţele să aplice corect principiile fundamentale ale dreptului pronunţându-se raportat la data investirii lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON