URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
27 Mai 2013, 14:25

Recuperarea creanţelor certe: Ordonanţa de plată conform Noului cod de procedură civilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare în 15 februarie 2013 reglementează o unică procedură în privinţa creanţelor certe lichide şi exigibile, respectiv procedura ordonanţei de plată, reglementare care înlocuieşte procedura somaţiei de plată reglementată de Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001 şi procedura ordonanţei de plată reglementată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 119/2007, acte normative care au fost abrogate pe data intrării în vigoare a Noului cod de procedură civilă.

Faţă de vechea legislaţie, noua procedură prezintă anumite elemente de noutate importante pe care le voi semnala în cele ce urmează. Precizez faptul că această procedură mai rapidă poate fi utilizată ori de câte ori este vorba de o datorie ce rezultă dintr-un contract sau alt înscris semnat de cel care se obligă ori determinată potrivit unui regulament sau alt înscris însuşit de părţi prin semnătură.

Ori de câte ori există o asemenea situaţie, creditorul va putea să obţină, pa calea procedurii speciale obligarea debitorului la plată, principalul avantaj al acestei proceduri fiind cuantumul fix al taxei de timbru care, de la 15 februarie 2013, este de 150 lei.

Noua legislaţie impune efectuarea unei proceduri prealabile obligatorii înainte de sesizarea instanţei. Conform articolului 1014 NCPC, creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia. În situaţia în care datoria nu este plătită în acest termen, creditorul poate introduce cererea privind ordonanţa de plată.

Spre deosebire de procedura de drept comun prevăzută de Noul cod de procedură civilă, în cazul unei cereri de ordonanţă de plată nu se va parcurge toată etapa scrisă a procesului clasic, cererea fiind comunicată debitorului concomitent cu fixarea primului termen de judecată, debitorul trebuind să primească citaţia cu minim 10 zile înainte de termen şi fiind obligat să îşi precizeze poziţia prin întâmpinare cel mai târziu cu 3 zile înainte de termenul astfel fixat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON