URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2012, 18:01

Răspunderea civilă în Noul Cod Civil: Reguli noi privind răspunderea pentru fapta proprie I

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Cod Civil reglementează detaliat condiţiile în care se poate angaja răspunderea pentru fapta proprie a unei persoane spre deosebire de vechea legislaţie, şi mai mult decât atât, schimbă anumite principii aplicabile în trecut.

O primă modificare substanţială este cea prevăzută de art. 1365 din Noul Cod Civil care prevede că instanţa civilă nu este legată de dispoziţiile legii penale şi nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite, modificându-se astfel implicit articolul 22 al Codului de procedură penală.

Practic, în noua reglementare autoritatea de lucru judecat a hotărârii instanţei penale se va referi strict la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Ca atare, chiar dacă instanţa penală va pronunţa o hotărâre de achitare a unei persoane pe motiv că lipseşte vinovăţia penală, această hotărâre nu va putea împiedica pronunţarea unei hotărâri civile prin care să se constate existenţa răspunderii civile a acelei persoane. Mai concret, va fi posibilă exercitarea unei acţiuni civile chiar şi în situaţia în care s-a stabilit nevinovăţia penală a unei persoane.

În ceea ce priveşte criteriile pentru determinarea vinovăţiei civile, articolul 1358 prevede că pentru aprecierea vinovăţiei se va ţine seama de împrejurările în care s-a produs prejudiciul, străine de persoana autorului faptei, precum şi, dacă este cazul, de faptul că prejudiciul a fost cauzat de un profesionist în exploatarea unei întreprinderi.

Un alt element de noutate este cel prevăzut de articolul 1359 din Codul civil, în sensul în care este posibilă şi repararea prejudiciului decurgând din vătămarea unui interes şi nu neapărat a unui drept. Astfel, textul legal prevede că autorul faptei ilicite este obligat să repare prejudiciul cauzat şi când acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, dacă interesul este legitim, serios şi, prin felul în care se manifestă, creează aparenţa unui drept subiectiv.

Săptămâna viitoare voi continua expunerea noilor reguli în materia răspunderii pentru fapta proprie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Povești
Articolul 1365 NCC ne zice despre civil. Avem judecători în civil? Putem cita așadar și hotărâri cu Art 1365 NCC? Când? Aiurea. Ce zice onor stăpânirea aia este. Penalul tronează și civilul ciocu mic. Domnul Urșuța ne explică ceea ce citește, ceea ce ar trebui. Dar realitatea e alta. Capitalul străin a preluat frânele, țopăie astăzi pe grumazul rumânului. Românul trage la jug, trăsura justiței alunecând agale. Pe coviltir: specialii. Respect la opiniile dl Ursuța dar opinia unora de bună credință trebuie dezbătută. Țara e liberă profesioniști găsești cam greu. Există câteva Univ. private, poate că acolo libera opinie merge mai ușor. Hai un seminar, o conferință și invitați din Uniunea Europeană unde există Stat de Drept. OK? Unde avem fruncea? Arad? Oradea? Cluj? Iași? (Ardeal/Moldova)
Postat 21 Noiembrie 2022, 20:11 de Just-22
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON