Noul cod penal nu mai prevede instituţia suspendării condiţionate a executării pedepsei, ci numai posibilitatea aplicării unei pedepse cu suspendarea executării acesteia sub supraveghere. Mai concret, în situaţiile în care sub regimul vechiului cod penal, instanţele aplicau pedepse "cu suspendare", conform noului cod penal vor putea dispune fie amânarea executării pedepsei (care nu reprezintă o soluţie de condamnare) în situaţiile mai puţin "grave", fie suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei în situaţia în care persoana în cauză s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
Ori de cîte ori se dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere, este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabileşte prin legea de executare a pedepselor.
Dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
Revocarea suspendării se dispune şi în situaţia în care până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, în afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.