Dacă în privinţa celor care comit mai multe infracţiuni înainte să fie condamnaţi şi a celor care recidivează, Noul cod penal este foarte dur, aşa cum am arătat săptămânile trecute, faţă de cei care se află la prima "abatere", noua lege este mult mai blândă.
Dincolo de faptul că pedepsele pentru foarte multe infracţiuni au fost reduse substanţial (spre exemplu, în cazul furtului calificat, dacă înainte de 1 februarie limtele de pedeapsă erau de la 3 la 15 ani, prin noul cod acestea au fost coborîte între 1 şi 5 ani), în cazul comiterii unei infracţiuni de o gravitate redusă de către o persoană care a intrat, accidental, în câmpul infracţionalităţii, noul cod prevede posibilitatea de a se renunţa la aplicarea unei pedepse.
Conform articolului 82 alineat 1 din Noul cod penal, persoana faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.
Astfel, practic, persoana faţă de care se va dispune o asemenea soluţie nu va suporta decât aplicarea unui avertisment care, conform articolului 81 din Noul cod penal constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.
Conform articolului 80, instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit; b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.
Nu se poate dispune această soluţie în cazul în care pedeapsa pentru infracţiunea săvârşită este mai mare de 5 ani sau dacă persoana în cauză a mai suferit anterior condamnări.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.