În Monitorul Oficial nr. 635 din 29 august 2014 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea codului rutier. Prin acest act normativ au fost operate modificări pentru corelarea legislaţiei rutiere cu noua legislaţie penală şi au fost transpuse în legislaţia internă dispoziţii ale unor directive europene.
În ceea ce priveşte efectul dezincriminării infracţiunii de vătămare corporală din culpă (accidentele care au avut ca efect cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale), noua lege prevede că persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie. În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.
Întrucât potrivit noii legislaţii penale, valoarea alcoolemiei care se ia în calcul este cea de la momentul recoltării probelor biologice (în vechea legislaţie era momentul opririi în trafic), ordonanţa prevede că recoltarea probelor biologice se poate face şi în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare.
Astfel, conform articolului 88 din codul rutier în forma modificată, medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.