URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2013, 17:22

Insulta şi calomnia pot fi din nou infracţiuni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a unei decizii recente, din 29 aprilie 2013, a Curţii Constituţionale, este posibil ca insulta şi calomnia să fie din nou infracţiuni. Spun "este posibil", deoarece o altă decizie anterioară a Curţii Constituţionale a fost ignorată de instanţele judecătoreşti, iar o afirmaţie sigură poate fi făcută doar după conturarea unei practici unitare a instanţelor.

Astfel, insulta şi calomnia au fost infracţiuni în România până în 2006 când au fost abrogate prin Legea nr. 278/2006. Dispoziţiile legii de abrogare au fost declarate neconstituţionale un an mai târziu, prin Decizia nr. 62/2007 a Curţii Constituţionale. În motivarea acestei decizii, s-a apreciat că a fost încălcat şi principiul egalităţii în drepturi, prevăzut în art. 16 din Constituţie, nerespectându-se interdicţia de lezare a demnităţii, onoarei, vieţii particulare şi a dreptului la propria imagine.

În urma acestei decizii, la nivelul instanţelor de judecată s-a conturat o practică neunitară. Unele instanţe au apreciat că insulta şi calomnia au redevenit infracţiuni întrucât deciziile CCR sunt obligatorii, iar dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 au încetat să mai existe din moment ce Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a pune de acord reglementările din acest text de lege, constatat neconstituţional, cu prevederile corespunzătoare din Constituţie. Pe de altă parte alte instanţe au apreciat că reincriminarea faptelor de insultă şi de calomnie ar fi în neconcordanţă şi cu principiul legalităţii incriminării consacrat prin Constituţie.

Prin Decizia nr. 8/2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 62/2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare, întrucât nu este admisibil ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial. Săptămâna viitoare voi prezenta posibilele efecte ale deciziei din 29 aprilie 2013 a Curţii Constituţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
acum pe penal e o porcarie platesti o amenda penala
sa va mai scrie cineva a ceva urat ca sunt orb, surd, am ochii XXX ca SUFAR o viata intrega si cer daune :))) mai jucati va voi mult cu focul !! IN Oradea nu sunt avocati buni sa stie cum sa te apere dar avem noroc cu SPIRU HARET :))) BUCURESTI sunt mult mai pregatiti ca nivel de specialitate, daca faceti o facultate va sugerez BUCURESTIUL. GRIJI la relatii alta responsabilitate morala !!!
Postat 12 Mai 2013, 19:44 de au existat dar pe ci
acum pe penal e o porcarie platesti o amenda penala
ele au existat prin articolul codului CIVIL 998-999 ca daune :)) pe cine intereseaza o amenda penala ?!!! de ce sa mearga un OM pe penal si sa ramana cu buzele umflate , nu are rationament ?? Jurnalisti vor fi acuzati penal si vor avea dreptul la replica :)) NU VA AGITATI ca si pana acum era :))).
Postat 12 Mai 2013, 19:19 de au existat dar pe ci
Foarte bine
Insulta si calomnia nu are nimic comun cu libertatea presei si cu democratia! De si poza atasata sugereaza contrariul...
Postat 12 Mai 2013, 18:46 de Bishop
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON