URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2012, 10:47

Hotărârile privind contravenţiie rutiere pot fi atacate din nou cu recurs

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins: (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.

"În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs. Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea "irevocabilă", ci "cu recurs în 15 zile de la comunicare".

De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs - 15 zile de la comunicarea hotărârii şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum. În motivarea deciziei, Curtea Constituţională apreciază că domeniul circulaţiei rutiere se circumscrie noţiunii autonome de ,,acuzaţie în materie penală", aşa cum este aceasta reliefată în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, făcând trimitere la cauza Ioan Pop împotriva României şi apreciind că actuala legislaţie ar putea fi sancţionată de CEDO pentru încălcarea art. 2 paragraf 1 al Protocolului 7 al Convenţiei.

De asemenea, Curtea Constituţională apreciază că prin eliminarea controlului judiciar al hotărârilor pronunţate de judecătorie se aduce atingere dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, unicităţii, imparţialităţii şi egalităţii justiţiei, golindu-se de conţinut principiul exercitării căilor de atac.

Nu în ultimul rând, Curtea Constituţională arată că atât sancţiunile principale şi complementare cât şi măsurile tehnico-administrative au un caracter punitiv, prefigurând în mod corect aplicarea dispoziţiilor art. 32, alin. 2 din OG 2/2001 aşa cum au fost acestea modificate prin Legea nr. 76/2012 (care va intra în vigoare la 1 septembrie 2012), potrivit cărora ,,Controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale principale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzute la alin. 1 (instanţa contravenţională)".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON