URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2011, 15:03

Efectele radiaţiilor solare asupra organismului - Insolaţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.

Radiaţiile infraroşii constituie partea cea mai importantă a spectrului radiant, din punct de vedere cantitativ. Corpul uman este un generator de radiaţii infraroşii care se transmit mediului înconjurător, cel mai mult la contactul cu obiecte metalice sau ziduri de beton şi cel mai puţin în aer.

De aceea, temperatura mediului ambiant este optimă când este inferioară temperaturii corpului, astfel ca recepţia de căldură să fie egală cu producţia sa. Pielea are un rol deosebit în termoreglare, 82% din căldura corpului fiind cedată mediului prin intermediul ei.

Efectele radiaţiilor infraroşii pot fi benefice sau nocive, în funcţie de doză şi de sensibilitatea organismului. Asupra pielii, expunerea mai intensă poate determina eritem reversibil iniţial, dar la expuneri ulterioare prelungite pot apărea arsuri cu leziunile caracteristice şi riscul de suprainfecţie. Asupra ochilor, aceste radiaţii pot produce cataractă, după expuneri repetate. Asupra sistemului nervos, efectul radiaţiilor este cunoscut sub denumirea de insolaţie.

Insolaţia este consecinţa expunerii capului descoperit la radiaţiile solare intense şi penetrarea acestora prin cutia craniană, cu lezarea meningelui. Manifestările clinice sunt: paloare, creşterea pulsului, tegumente uscate şi calde, iar în cazurile grave convulsii, comă şi chiar deces. Formele uşoare, din fericire şi cele mai frecvente, se caracterizează prin dureri de cap, vâjâituri în urechi, dilatarea pupilelor şi o stare uşoară de somnolenţă.

Atenţie! Tratamentul insolaţiei constă în sistarea expunerii la soare şi transportarea bolnavului într-un loc răcoros, aplicarea de comprese reci pe cap, administrarea de lichide, sau, în cazurile mai grave, perfuzii şi puncţie lombară la spital. Profilaxia insolaţiei se face prin acoperirea capului şi evitarea expunerii la radiaţiile solare, atât în condiţii de muncă, cât şi în alte împrejurări.

Reţineţi! Persoanele cu diverse dezechilibre vor prezenta agravarea simptomelor, iar copiii, care sunt afectaţi în cea mai mare măsură, prezintă iritabilitate, tulburări digestive, transpiraţii etc. Profilaxia acestor tulburări se referă la: evitarea expunerii la soare între orele 11 şi 17, consumul de apă minerală, sucuri de fructe sau ceaiuri în cantitate mai mare, aproximativ 3-4 litri zilnic, alimentaţie mai uşoară şi limitarea sau chiar sistarea consumului de alcool şi cafea, dar şi măsuri colective: reducerea programului de lucru sau chiar întreruperea activităţii, proiectarea locuinţelor şi amenajarea spaţiilor verzi etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e veche balbaiala
Dece mai scrie acest individ,care a parasit tara sa lucreze pe bani in Franta ,ca un MERCENAR ? Poate ca si de la voi ia bani pentru aceste articole <<rasuflate".Se tot repeta ca o moara sparta . Rusine,nu-i ajunge ca a lasat pacientii fara asistenta medical de familie,vanzand-si cabinetul de pe centrul oradiei...Scoateti-l din rubrica medicala...
Postat 28 August 2011, 19:08 de doctor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON