URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2011, 11:10

Divorţul în Noul Cod civil. Modificare importantă: custodia comună a copiilor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută Noul Cod civil aduce modificări importante divorţului. Esenţiale sunt modificările aduse raporturilor între părinţii divorţaţi şi copiii lor.

Potrivit art. 396 al Noului Cod civil, instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

Spre deosebire de legislaţia actuală care prevede că minorul urmează să fie încredinţat unuia dintre părinţi prin sentinţa de divorţ, Noul cod prevede în art. 397 alin. 2 că după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afară de cazul în care instanţa decide altfel. Totuşi, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia. Extrem de important este faptul că, după 1 octombrie 2011 persoanele divorţate înainte de această dată vor putea solicita custodia comună a copiilor, chiar dacă aceştia fuseseră încredinţaţi celuilalt soţ prin hotărâre judecătorească.

Astfel, art. 403 prevede că: "În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului", iar art. 46 din Legea de punere în aplicare a Codului prevede că "Dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil."

Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Vrei sa divortezi?
Divortul poate fi un nou inceput! Insa pentru a trece cu bine peste aceasta cumpana, trebuie sa ai alaturi un expert care sa-ti apere interesele! http://avocatnet.org/ Asa se face ca un divort se poate pronunta: - fara a se stabili o culpa, atunci cand se desfasoara procedura simplificata a divortului prin acord, prin cererea ambilor soti - din culpa exclusiva a unuia dintre soti, la cererea celuilalt sot - din culpa comuna, la cererea unuia dintre soti - la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani - la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei
Postat 31 Octombrie 2012, 13:13 de AvocatNetOrg
haipa!
esti o tampita!sa porti tu numele matii pentru ca esti ..o porcarie!i-ti inchipui oare ca acel copil...la un moment dat nu mai stie nici cum i-l cheama!cred ca nici pe tine nu stii cum te cheama!ai probleme...cu capul!
Postat 18 Septembrie 2011, 21:59 de cornel
haipa!
esti o tampita!sa porti tu numele matii pentru ca esti ..o porcarie!i-ti inchipui oare ca acel copil...la un moment dat nu mai stie nici cum i-l cheama!cred ca nici pe tine nu stii cum te cheama!ai probleme...cu capul!
Postat 18 Septembrie 2011, 21:59 de cornel
important in caz de divort
copii sa nu mai poarte numele tatalui, nu este corect sa si faca copii cu alta si sa i poarte numele, este o porcarie tot numele tatlui purtat nu respecti familia bye, bye NUME de ratat:)) asta trebuie sa fie primordial oricum mama trage greu renunta la viata intima, prcatie sacrificata ca el sa se fu-fu fu linistit , nu merita sa respectati ratati sociali.
Postat 11 Septembrie 2011, 11:17 de s a omis un aspect i
ei na d-na Seremi nu a mai rezistat
despagubiri serioase pentru infidelitate, vrem, vrem banii pe vremuri ziceam vrem carne acum banii :))))
Postat 09 Septembrie 2011, 14:25 de barvooooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON