URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2013, 15:05

Dispoziţii ale Codului de procedură civilă care n-au intrat încă în vigoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod de procedură civilă a intrat în vigoare la 15 februarie, dată stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă 4/2013, prin care s-a amânat intrarea acestuia în vigoare faţă de data iniţial programată, respectiv 1 februarie 2013.

Tot în 15 februarie, în acelaşi moment cu Noul cod de procedură civilă a intrat în vigoare şi Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instanţelor, publicată în Monitorul Oficial în data de 12 februarie. Prin această lege s-au amânat anumite dispoziţii ale Codului de procedură civilă până la 1 ianuarie 2016.

În concret, dispoziţiile privind cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului în camera de consiliu se vor aplica proceselor pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016, în procesele pornite între 15 februarie 2013 şi 31 decembrie 2015 cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului urmând a se desfăşura în şedinţă publică, dacă legea nu prevede altfel. Potrivit acestui text legal, sunt amânate strict dispoziţiile cu privire la locul de desfăşurare a etapei cercetării procesului (spre exemplu art. 213 alin 1, art. 240 alin 1, art. 261 alin 1 NCPC), toate celelalte dispoziţii referitoare la cercetarea procesului intrând în vigoare în 15 februarie 2013.

Tot numai în procesele pornite după 1 ianuarie 2016 vor fi aplicabile şi dispoziţiile din cod privitoare la pregătirea dosarului de apel sau, după caz, de recurs de către instanţa a cărei hotărâre se atacă, cele privind pragul valoric pentru exercitarea recursului de 1.000.000 lei, precum şi dispoziţiile privind completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care va soluţiona sesizarea pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei probleme de drept.

În afara acestor dispoziţii prezentate, toate textele codului de procedură civilă au intrat în vigoare vineri, 15 februarie 2013.

Trebuie menţionat, însă, că dispoziţiile noului cod sunt aplicabile numai proceselor pornite după această dată, cele aflate pe rol urmând a fi soluţionate conform vechiului cod de procedură civilă.

Ca atare, este inadmisibil să se aplice orice dispoziţie a Noului cod de procedură civilă în litigiile pornite anterior datei de 15 februarie 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o nebunie pe banii justitiabilului
Am deschis dosar in Martie ptr ca am reparat inundatiile vecinului si nu vrea sa plateasca.Ma agasat instanta cu termene de 10 zile .Am dovedit ca am fost plecat din oras dar degeaba.Mi-a anulat cererea.Am facut reexaminare si depusesem odata cu reexam. motivele de drept (parca am fi terminat toti dreptul) Mi-a respins reexaminarea in cam de consiliu prin Incheiere.NU se aplica acest articol dupa 01.01.2016? Am formulat Apel si mi s-a dat termen pe 23.X.2013 dar sa raspund la inadmisibilitate cerere apel.Nu stiu cum sa raspund.Va rog din suflet ajutati-ma ptr ca termenul este aproape si citesc degeaba NCPC ca-i dublat de zeci de legi si-mi vijiie capul.Aveti stimati domni o profesie... Ce invata toata viata doctorii dar la dvs. ies legile ca la masina de cusut.Multumesc mult.
Postat 14 Octombrie 2013, 02:28 de sorescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON