URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2014, 17:53

Constipaţia cronică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.

Suprimarea voluntară a nevoii de defecaţie poate apărea încă din copilărie, la vârsta începerii folosirii closetului sau mai târziu, datorită unor cauze de ordin social, neadaptare la mediu, boli care obligă la imobilizare la pat etc. Constipaţia cronică este mai frecventă la femei, debutul fiind de regulă în adolescenţă şi începutul perioadei adulte. Afecţiunea evoluează treptat, pacientul devenind tot mai puţin conştient de plenitudinea rectală (datorită distensiei constante a rectului), iar defecaţiile fiind din ce în ce mai dificile.

Prin apariţia hemoroizilor şi a fisurilor anale dureroase, senzaţia de defecaţie poate fi suprimată, caz în care pacienţii devin consumatori cronici de laxative, sau recurg la clisme pentru a face posibilă defecaţia. Problemele de constipaţie ar trebui discutate cu medicul pentru a se putea face diferenţierea de unele posibile boli care pot evolua cu constipaţie.

Atenţie! Tratamentul este dificil, necesitând de cele mai multe ori schimbarea unor obiceiuri vechi, conştientizarea şi răspunsul la impulsul de defecaţie. Iniţierea obiceiului de încercare a defecaţiei zilnic şi la aceeaşi oră este benefic (la majoritatea indivizilor senzaţia de defecaţie apare dimineaţa după micul dejun). Iniţierea unor exerciţii fizice (de exemplu câteva minute de mers rapid) înaintea încercărilor de defecaţie pot fi de asemenea utile.

Reţineţi! Regimul alimentar trebuie să conţină alimente bogate în fibre, cum sunt legumele verzi sau cerealele neprelucrate. În cazurile fără răspuns la modificările de comportament şi dietă se va iniţia administrare de laxative de volum (cum este hemiceluloza) sau praf de tărâţe neprelucrate. Pacienţii mai vârstnici sunt mai rezistenţi la aceste măsuri, fapt ce impune utilizarea clismelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON