URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2013, 17:11

Codul Insolvenţei a fost declarat neconstituţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin Decizia nr. 447 din 29 octombrie 2013, decizie care încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată direct de Avocatul Poporului şi a stabilit că dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind Codul Insolvenţei sunt neconstituţionale.

Pentru a produce efecte juridice, decizia Curţii Constituţionale trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, până la acel moment urmând să îşi producă efectele dispoziţia legală declarată neconstituţională. Ca atare, este necesar ca decizia Curţii să fie publicată de urgenţă pentru a înlătura incertitudinea juridică existentă în momentul de faţă. Este de remarcat, din acest punct de vedere, rapiditatea cu care această decizie a fost motivată (motivarea fiind publicată pe site-ul Curţii la 1 noiembrie), astfel încât e probabil o chestiune de zile până la publicare.

În esenţă, Curtea a apreciat că adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2013 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit. Dimpotrivă, în această materie existau reglementări, chiar dacă nu codificate într-un singur act normativ, astfel că era cu atât mai necesară evidenţierea şi explicarea urgenţei reglementării domeniului de către Guvern. În consecinţă, judecătorii au apreciat că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în aceste condiţii este o operaţiune neconstituţională.

În al doilea rând, s-a apreciat că este neconstituţională şi prevederea care impune aplicarea noii legislaţii şi în procesele aflate pe rol, soluţie care contrazicea şi noul principiu de aplicare în timp a legii de procedură civilă. Judecătorii au considerat că, în practică, se pot ivi situaţii în care aplicarea Ordonanţei de Urgenţă şi a Codului de Procedură Civilă, ca drept comun, să conducă la soluţii contradictorii, ceea ce contravine cerinţelor privind claritatea şi previzibilitatea legii.

În fine, deşi soluţia Curţii este perfect justificată pe fond, din punct de vedere procedural aceasta e criticabilă deoarece instanţa constituţională şi-a depăşit limitele în care a fost învestită de Avocatul Poporului, confirmând, încă o dată, faptul că în România anului 2013 voinţa autorităţii cu putere de decizie este mai presus de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hoţii , ţeparii şi lichidatorii judiciari
Hoţii , ţeparii şi lichidatorii judiciari îşi continuă activitatea nestingheriţi , nu pot ei fura atât de mult cât pot încuviinţa judecătorii sindici . Procedura insolvenţei este cea mai gravă formă de activitate infracţională legiferată , din istoria postbelică a României. Judecătorii sindici împreună cu lichidatorii judiciari sunt două entităţi care reprezintă cea mai gravă ameninţare la stabilitatea economică a acestei ţări. Legea insolvenţei le oferă terenul NUMAI pentru a FURA , JEFUI şi de a-şi bate joc de economia acestei ţări. Iar pentru a fura cu cât mai multă energie şi chef , judecătorii sindici sunt răsplătiţi de Statul Român cu salarii de la o sută până la două sute de milioane pe lună. Iar banii aceştia sunt din buzunarul contribuabililor fraieri , din banii prostimii. Prostime , cât mai înduri ?
Postat 17 Noiembrie 2013, 23:40 de Hoţie
tepari
TEPELE CONTIUNA CU AJUTORUL ADMINISTORILOR JUDICIARI CEI MAI MARI EXCROCI DE DUPA 90
Postat 17 Noiembrie 2013, 20:55 de todoran
Unele dispozitii, putine de altfel, sunt neconstitutionale! Putini neuroni pe creierul unora!
Ce-i interesant insa e faptul ca autorul OUG, Guvernul USL, a fost atentionat in repetate randuri, prin mai multe interventii mediatice a unor oameni ori specialisti care se pricep totusi la aceste lucruri, inclusiv de experti straini. Cu toate acestea, guvernantii au insistat si au dat un cod care nu este in totalitate legal, clar si nediscriminatoriu. Rezulta ca ingamfarea, prostia si intoleranta la normal a Guvernului Romaniei e o stare de fapt, demna de duetul "mutul cu surdul". PDL a cazut cu nasul in borduri tocmai pentru ingamfarea si nesimtirea cu care a tratat cetatenii acestei tari. USL a calcat deja pe urmele predecesorilor, cu toate ca a avut la indemana experientele guvernarilor anterioare ale PSD si PNL. Chiar atata prostie exista in clasa politica? Se vede ca da, iar viitorul va fi la acelasi nivel cu trecutul. Atunci o sa mai merg la vot, cand o sa se mai pupe vreodata la unison "muta cu surda".
Postat 17 Noiembrie 2013, 17:39 de Java
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON