Prin Decizia nr. 447 din 29 octombrie 2013, decizie care încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată direct de Avocatul Poporului şi a stabilit că dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind Codul Insolvenţei sunt neconstituţionale.
Pentru a produce efecte juridice, decizia Curţii Constituţionale trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, până la acel moment urmând să îşi producă efectele dispoziţia legală declarată neconstituţională. Ca atare, este necesar ca decizia Curţii să fie publicată de urgenţă pentru a înlătura incertitudinea juridică existentă în momentul de faţă. Este de remarcat, din acest punct de vedere, rapiditatea cu care această decizie a fost motivată (motivarea fiind publicată pe site-ul Curţii la 1 noiembrie), astfel încât e probabil o chestiune de zile până la publicare.
În esenţă, Curtea a apreciat că adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2013 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit. Dimpotrivă, în această materie existau reglementări, chiar dacă nu codificate într-un singur act normativ, astfel că era cu atât mai necesară evidenţierea şi explicarea urgenţei reglementării domeniului de către Guvern. În consecinţă, judecătorii au apreciat că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în aceste condiţii este o operaţiune neconstituţională.
În al doilea rând, s-a apreciat că este neconstituţională şi prevederea care impune aplicarea noii legislaţii şi în procesele aflate pe rol, soluţie care contrazicea şi noul principiu de aplicare în timp a legii de procedură civilă. Judecătorii au considerat că, în practică, se pot ivi situaţii în care aplicarea Ordonanţei de Urgenţă şi a Codului de Procedură Civilă, ca drept comun, să conducă la soluţii contradictorii, ceea ce contravine cerinţelor privind claritatea şi previzibilitatea legii.
În fine, deşi soluţia Curţii este perfect justificată pe fond, din punct de vedere procedural aceasta e criticabilă deoarece instanţa constituţională şi-a depăşit limitele în care a fost învestită de Avocatul Poporului, confirmând, încă o dată, faptul că în România anului 2013 voinţa autorităţii cu putere de decizie este mai presus de lege.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.