URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 August 2010, 12:58

Canicula şi aerul condiţionat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România de acum 100 de ani existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate.

Mulţi dintre cei care utilizează aparatele de aer condiţionat acasă, în birouri, complexe comerciale sau în maşină, prezintă disconfort la nivelul căilor respiratorii. Cercetătorii americani au studiat efectele aerului condiţionat din clădirile dotate numai cu instalaţii de condiţionare a aerului şi au ajuns la concluzia că acesta determină scăderea imunităţii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, de la nivelul nasului, până la alveolele pulmonare.

Se ştie că în rândul persoanelor care lucrează în spaţii climatizate sunt mai frecvente traheobronşitele, laringitele şi virozele respiratorii. În zonele poluate atmosferic, la aceste persoane se pot supra-adăuga şi infecţii pulmonare ca pneumoniile sau chiar tuberculoza pulmonară. De asemenea, expunerea prelungită poate determina nevralgii şi chiar pareze.

Există câteva recomandări pentru evitarea acestor neplăceri: apatele se vor folosi când temperaturile exterioare depăşesc 33-35 gr. C; aparatele nu se vor fixa pe temperaturi mai mici de 22 gr. C, pentru că astfel scade drastic gradul de adaptare a organismului la temperatura de afară, jetul de aer rece nu trebuie îndreptat direct pe persoanele din încăpe-re; la domiciliu este indicată instalarea aparatelor pe hol, astfel ca răcirea să se facă în mod indirect; aerul condiţionat trebuie pornit intermitent; în maşină, aerul nu se va direcţiona direct pe faţă şi torace, ci spre parbriz, în sus şi lateral.

Atenţie!

Producătorii aparatelor de aer condiţionat precizează că acestea pot fi dăunătoare sănătăţii dacă sunt utilizate timp îndelungat şi recomandă să nu fie utilizate în timpul somnului şi în încăperile în care sunt copii. Majoritatea aparatelor disponibile în comerţ răcesc aerul din încăperi şi nu aduc aer din exterior, aerisirea fiind obligatorie.

Reţineţi!

Filtrele aparatelor de aer condiţionat conţin bacterii şi ciuperci, de aceea trebuie curăţate periodic, pentru a nu le răspândi în încăperi. Producătorii specifică exact când şi cum se toaletează filtrele, cum se verifică funcţionarea şi modul de exploatare a aparatelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON