URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
19 Martie 2011, 13:25

Bolile cu transmitere sexuală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolile cu transmitere sexuală sunt printre cele mai frecvente infecţii din lume. În ţările în curs de dezvoltare se situează printre primele 10-20 de afecţiuni care cauzează reducerea anilor de sănătate şi a vieţii productive prin complicaţiile majore: gonoreea, infecţiile cu chlamidii şi sifilisul.

Dintre afecţiunile virale cu transmitere sexuală, infecţia cu virusul imunodeficienţei umane a devenit cauza principală de deces în unele ţări mai slab dezvoltate în ultimii 25 de ani, în timp ce virusul papilomatozei umane şi virusul hepatitei B sunt cauze de cancer uterin şi hepatic. Alte virusuri implicate sunt virusul herpes simplex şi virusul citomegalic. Din punct de vedere clinic se pot descrie unele manifestări comune mai multor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: uretrita şi epididimita la bărbaţi, uretrita, infecţiile vulvovaginale, cervicita şi boala inflamatorie pelviană la femei. Tratamentul acestor boli este efectuat numai de către medic, de aceea este importantă prezentarea la cabinetul medical la cea mai mică modificare sau secreţie de la nivelul organelor genitale.

Atenţie! Nicio astfel de boală nu poate fi privită ca o problemă izolată deoarece infecţiile multiple sunt o realitate şi pentru că prezenţa bolii denotă un comportament sexual cu risc crescut. Extrem de rar aceste boli se transmit şi prin obiecte, alimente, muşte sau contacte umane obişnuite, de aceea cel puţin unul din partenerii sexuali este infectat! Majoritatea persoanelor cu scurgeri genitale evidente, leziuni sau dureri, întrerup activitatea sexuală şi se prezintă la medic; cei care transmit infecţiile fac parte de obicei din minoritatea de cazuri care sunt infectate, dar nu prezintă manifestări clinice, sau din cei care nu înţeleg importanţa simptomelor lor şi nu solicită îngrijiri medicale. În general persoanele cu un episod nou de boală cu transmitere sexuală au un "contact-sursă" de la care au primit boala şi în plus pot avea un "contact secundar".

Reţineţi! Aceste boli există în proporţie crescută la populaţiile cu frecvente schimbări ale partenerilor sexuali şi cu acces scăzut la tratamentul de specialitate. Controlul bolilor bacteriene cu transmitere sexuală depinde de diagnosticul şi tratamentul precoce. Apariţia bolilor virale cu transmitere sexuală incurabile a determinat creşterea importanţei educaţiei sanitare şi sexuale, care trebuie să înceapă cât mai precoce, încă din adolescenţă şi care va avea ca scop încurajarea comportamentului sexual responsabil, folosirea prezervativelor pentru contactele întâmplătoare, evitarea practicilor sexuale traumatizante, recunoaşterea semnelor şi simptomelor precoce de boală şi prezentarea la medic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON