URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Decembrie 2011, 15:30

Atenţie la semnele cancerului pulmonar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simptomele cancerului pulmonar sunt determinate de efectele locale ale creşterii tumorii, invazia sau obstrucţia bronşiilor, extinderea la nivelul ganglionilor regionali şi dezvoltarea metastazelor la distanţă. În cazul tumorilor centrale şi al celor care afectează bronşiile, bolnavul prezintă tuse, hemoptizie (eliminare de sânge de la nivelul căilor respiratorii afectate), respiraţie "şuierătoare" (wheezing) şi dispnee (greutate în respiraţie), uneori putând exista şi suprainfecţie bacteriană (febră şi tuse purulentă).

În cazul tumorilor periferice bolnavii acuză dureri toracice (datorate interesării pleurei şi/sau peretelui toracic), tuse şi dispnee, mai ales expiratorie (eliminare dificilă a aerului din plămâni). În tumorile extinse la nivelul ganglionilor regionali şi/sau în interiorul toracelui bolnavii prezintă răguşeală, dificultate la înghiţirea alimentelor, dispnee, tulburări ale ritmului cardiac, sau chiar insuficienţă cardiacă. Metastazele cancerului pulmonar sunt prezente la toate tipurile histologice: la tipul scuamos apare la peste 50% din cazuri, la cel cu celule mari şi adenocarcinom la circa 80% şi la cel cu celule mici la peste 95% din cazuri. Metastazele pot fi localizate în orice organ, dar cele mai frecvente sunt la nivelul creierului, oaselor, ficatului şi glandelor suprarenale, constituind o mare problemă clinică.

Atenţie! Diagnosticul precoce al cancerului pulmonar se face prin metode de testare la nivelul populaţiei cu risc ridicat (screening), adică bărbaţii cu vârstă de peste 45 de ani, fumători a 40 de ţigarete pe zi, metode ce constau în examinare radiologică pulmonară şi examen citologic al sputei din 4 în 4 luni. De cele mai multe ori nu există manifestări clinice decât în stadiile avansate, de aceea screening-ul rămâne metoda de bază în diagnosticul bolii, pentru aceasta fiind necesare programe speciale incluse în politica sanitară naţională, un rol deosebit revenind medicului de familie. De un real ajutor în diagnosticul metastazelor este şi tomografia computerizată, ecografia abdominală şi unele probe de laborator specifice. Mai nou, tomografia cu emisie de pozitroni (PET) poate identifica metabolismul ţesuturilor examinate, cu recunoaşterea precoce a tumorii.

Reţineţi! Tratamentul este diferenţiat în funcţie de tipul histologic şi prezenţa sau absenţa metastazelor, practicându-se rezecţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia. Deşi speranţa de viaţă este redusă în cancerul pulmonar, diagnosticul corect şi terapia adecvată poate determina eventuala vindecare sau ameliorare a bolii. Tratamentul este de cele mai multe ori multidisciplinar, prin colaborarea dintre internişti, pneumologi, chirurgi oncologi, radioterapeuţi, anatomopatologi şi personal de îngrijire specializat. Profilaxia este simplă: evitarea sau abandonarea fumatului printr-o educaţie medico-sanitară susţinută. Nu trebuie să uităm nici de fumatul pasiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON