URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2018, 14:13

“Statul lui Dragnea": Codul penal dedicat infractorilor a fost adoptat! Vezi care sunt modificările

“Statul lui Dragnea': Codul penal dedicat infractorilor a fost adoptat! Vezi care sunt modificările foto: Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament.

Votul a fost unul la limită și cu emoții pentru cei de la PSD, având în vedere că absentau 9 deputați de la PSD și ALDE, iar cei de la UDMR s-au abținut, nefiind de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu și cu forma articolului privind abuzul în serviciu. Au fost 167 voturi "pentru", iar necesare erau 165.

Proiectul merge la promulgare la președinte, însă opoziția a anunțat deja că il vor contesta la Curtea Constituțională.

Minoritarii au înclinat balanţa

"De astăzi România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea", a reacţionat liderul USR, Dan Barna. "Acesta a fost adevăratul program de guvernare al PSD. Cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toți într-o majoritate toxică pentru România", a spus şi Raluca Trucan (PNL).  

Cei care au înclinat balanţa au fost reprezentanţii minorităţilor etnice. Nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat pentru adoptarea Codului penal. De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat ”pentru”, motiv pentru care Eugen Tomac a şi anunţat excluderea acestuia din partid.

Restul voturilor ”pentru” au aparţinut PSD şi ALDE. PNL, USR şi PMP, cu excepţia lui Mocanu, au votat ”împotrivă”, iar UDMR s-a abţinut de la vot.

"Dictatura majorităţii"

Preșdintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea și a anunțat că va contesta atât modificările la Codul penal, cât și pe cele aduse Codului de procedură penală. Iohannis a acuzat PSD că practică o dictatură a majorității în Parlament și că nu a ținut cont de niciun argument adus de Opoziție împotriva modificării codurilor. 

"Este absolut inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și este profund dăunătoare democrației. PSD a trecut în timp record Codul Penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere, și acest lucru este profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reușit în scurt timp să transforme dezbaterea într-o dezbatere lipsită de transparență, cu un rezultat previzibil: se trece cu tăvălugul peste argumentația opoziției", a spus Iohannis.


Iată care sunt principalele modificări aduse la Codul penal:

* Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial (art. 297) - a fost redefinit așa încât se consideră abuz doar dacă se obține folos pentru sine, membru de familie sau afini, și s-a introdus prag minimal echivalent cu salariul minim brut, în prezent 1900 lei. În plus, s-a micșorat pedeapsa și s-a eliminat interdicția de a ocupa o funcție publică. Reluăm noua definiție la art 297: "Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă".

* PLUS Pentru corelare, PSD a abrogat și din Legea 78/2000, legea specială privind combaterea corupției, articolul privind abuzul în serviciu. (art. 13^2 din Legea 78).

* Dispozițiile articolului privind abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern. 

* Sporul de pedeapsă la concursul de infracțiuni poate fi de maxim 3 ani adăugat la pedeapsa cea mai grea; în prezent, acesta este calculat ca o treime din totalul celorlalte pedepse, care se adaugă la pedepsa cea mai grea (art. 39).

* Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se supendă și pedepsele accesorii, precum interzicerea de a ocupa o funcție publică (art. 65).

* Achitarea integrală a prejudiciului în cazul unei serii întregi de infracțiuni, printre care și cele de corupție sau asimilate celor de coruție, vor constitui circumstanță atenuantă. În prezent, acestea sunt exceptate. Vor fi în continuare exceptate următoarele infracțiuni: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (art. 75).

* S-au redus fracțiile impuse pentru liberarea condiționată (art. 100), printre modificări:  
- Pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiționată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă în loc de două treimi cum este în prezent.
- Pentru condamnații care au peste 60 de ani se impune executarea a doar o treime din pedeapsă, față de jumătate din ea cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani. 

* Confiscarea extinsă nu se mai supune pentru cazul infracțiunilor spălării de bani și constituirii de grup infracțional organizat (art. 112^1).

* Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate (art. 155).

* S-a eliminat o categorie întreagă din definiția funcționarului public  - s-a abrogat alineatul 2 (art. 175). Ce prevedea: "este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public".

* Obligativitatea aplicării deciziilor Curții Constituționale ca lege penală mai favorabilă (art. 173).

* Fostul soț este considerat membru de familie, alături de soț, fără a se preciza un termen de desfacere a căsătoriei (art. 177).

* La delapidare, urmărirea penală se va declanșa doar după o plângere prealabilă. (art. 295)

* Neglijența în serviciu a fost eliminată din Codul penal - nu mai este infracțiune (s-a abrogat art. 298).

* Favorizarea făptuitorului nu se pedepsește nici dacă este săvârșită de un afin până la gradul doi (cumnați, socrii). Până acum era vorba doar de membri de familie (art. 269).

* Emiterea de acte normative nu constituie infracțiune de favorizare a făptuitorului (art. 269).

* Modificări la mărturia mincinoasă - nu este infracțiune "simpla divergență de mărturii", nici refuzul de a face declarații prin care persoana se autoincriminează sau în sensul solicitat de organele judiciare, nici modificarea sau retractarea declarației (art. 273).

* Dacă un funcționar public se referă la un suspect ca și cum ar fi deja condamnat va fi condamnat cu închisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 277).

* Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate (art. 277).

* Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia (art. 290).

* Este considerat trafic de influență doar dacă infracțiunea vizează "foloase materiale", nu "foloase", așa cum este acum (art. 291).

* S-a modificat definiția grupului infracțional organizat: trebuie să fie grup structurat, format din cel puțin 3 persoane, să există pentru o perioadă de timp și să acționeze coordonat în scopul obținerii unui beneficiu material; membrii grupului trebuie să aibă roluri prestabilite și să nu fie format ocazional (art. 367).

* S-au redus termenele de prescripție (art. 154). Acestea sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani (n.r. - se aplică la abuzul în serviciu, de ex);
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda (art. 154)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
UDMR
Nu mai reprezinta maghiarii din Romania, ci esteo anexaca FIDESZ ul lui Orban!
Postat 05 Iulie 2018, 11:15 de cetateanbihorean
Exemple
Fabula, cu prostii de scapat e mai usor. Daca suntem onesti, dar prosti, cum sunt altii, recunoastem asta si punem in functiile importante oameni competenti. E simplu. Nu Dancila ci unul capabil. La fel, in toate inst publice, unde coruptii au pus pile, de multe ori fara sa puna cei mai potriviti oameni acolo: Anaf, OPC, MF, Hidroeletrica, Electrica, Tomgaz, etc etc 1. Petrom s-a vandut cu aprix 1mld Eur, dupa ce l-au reorganizat austriecii profitul pe un an se ridica la aproape 1 mld EUr! 2. Alro Slatina s-a privatizat cu fix! 10mil EUR la rusi, acum firma valoreaza intre500mil si 1 mld Eur 3. Insula Mare A Brailei, s-a vandut Agricost cu 200 mil Eur la arabi, contract pe 20 ani de arenda cu statul pentru terenul din insula la un pret de aprox 20 Eur ha, cu un sol de cea mai buna calitate din Europa!!! Samd, samd Astea sunt exemple nu de prostie, ci de coruptie! Coruptia ne face mai saraci!
Postat 05 Iulie 2018, 11:13 de cetateanbihorean
minoritari
Nu doar udmr e partid minoritar...mai avem si partidul tiganilor (nu stiu cum ii spune). Aici cred eu ca e probl cea mai mare...asistatii social (cei pe care-i platim sa stea) si etc
Postat 05 Iulie 2018, 09:26 de speed
@iahim
mihaita, parlamentul tau a desconsiderat rezultatul unui referendum si o decizie a CCR care prevede reducerea numarului de parlamentari la 300 si unicameral. aia nu era obligatorie? cum noi asteptam de 6 ani sa se puna in aplicare treaba asta asa si tu cu pesdeii tai poti astepta 6 ani sa o dea jos pe Kovesi. amu'intelegi?
Postat 05 Iulie 2018, 08:01 de User anonimizat
Prostul nu e prost defel dacă nu e paralel
De 28 de ani în România dispar, într-un fel sau altul, toate resursele aducătoare de bunăstare. În paralel, datoria populației și a țării e în continuă creștere. Trăgând linie, suntem pe minus. Cauza? Fie am fost și suntem conduși de hoți, fie de proști. După achitările Justiției și legiferarea Parlamentului, se pare că nu putem vorbi de hoți. Deși, vorba lui Tiriac, am fi preferat hoții, ne-am ales cu proștii. Pentru hoți aveam DNA-ul, dar cu proștii ce să facem?
Postat 05 Iulie 2018, 00:44 de User anonimizat
Concluzia
Vrem tara mai buna si civilizata? Incepe fiecare cu el insusi prima data. Be consideram corecti si cindtiti, dar ca din totdeauna ne plangem ca suntem condusi de hoti. Oare nu ne meritam conducatorii? Furt inseamna si sa gasesti un bun care nu e al tau si sa ti-l insutesti, sa te bagi in fata la coada nedreptatindu-l pe celalalt, inseamna sa nu stai la stop cand semaforul e rosu, doar ca sa nu pierzi timp si ca asa fac si ceilalti, sa copiezi la scoala, mita pentru bac, pentru examene, ne facem complici cu hotii cand tacem la toate ale lor, cand tacem complici de frica sa nu patim ceva rau, samd Nimeni nu e prea corect si prea cinstit, fiecare dintre noi cred ca avem nevoie de schimbare, fiecare suntem mai hoti mai mult sau mai putin, chiar daca poate nu o realizati inca.
Postat 05 Iulie 2018, 00:24 de cetateanbihorean
@cetateanbihorean
... nu te linistesti... Un cuvant nu scrii despre udemeristii complici la toate ticalosiile de 28 de ani, plus cele pe care le fac ei singuri. Udemeristii sunt votati de majoritatea covarsitoare a maghiarofonilor (peste 90%)...
Postat 04 Iulie 2018, 22:55 de Control_Room
Control_Room
Alo, unde te crezi să înjuri ca un birjar? Potoleşte-te!
Postat 04 Iulie 2018, 23:11 de Moderator
O Goga 1916
Octavian Goga, 1916: "Romania, Tara de secaturi, Tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei. Aici ne-au adus politicieni ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti. Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, BOALA o avem in suflet, e o epidemie infricosatoare de meningita MORALA." S-a schimbat ceva din 1916? Suntem noi Mai buni?
Postat 04 Iulie 2018, 21:33 de cetateanbihorean
C_R
Draga C_R, imi pare rau, dar nu ma pot cobori la nivelul tau intelectual. Mai pune mana si fa un pic de carte, apoi cum se pare ca-ti lipsesc cei 7 ani de acasa, du-te te rog la un curs de bune maniere, ca sa vii sa discuti cu mine. Esti pe masura Vioricai! Merci
Postat 04 Iulie 2018, 19:57 de cetateanbihorean
@cetateanbihorean
PSD, a fost ales de aprox 14 % din populatia tarii. Intamplarea face ca si in Bihor tot ei sa castige alegerile. De ce generalizezi ??? ... Nici macar cei apox 14% din populatie nu i-au votat ca sa schimbe codul penal. Niste escroci s-au insinuat la conducerea acestui partid si incearca sa-si faca jocurile. Jocurile lor vor fi, insa, de scurta durata. Ceea ce au schimbat acum, va cadea in urmatoarea legislatura, cand acesti escroci vor pierde puterea. Altfel, ce alte revendicari mai ai?
Postat 04 Iulie 2018, 19:39 de Control_Room
Ma faci sa rad
PSD sa dea jos cu Secu? Care Secu? Aia care aduce probe impotriva baronilor locali, care au feudizat sudul tarii si Moldova? Aia care desconspira infractionalitatea din Parlament si alesii nostri? Ai incurcat borcanele.
Postat 04 Iulie 2018, 18:49 de cetateanbihorean
excelent
Eu doar pentru asta am votat PSD: sa dea jos cu Securitatea. Spor la treaba!
Postat 04 Iulie 2018, 18:28 de testtest
Nu va mai plangeti..
Nu va mai plangeti! Stati in casa si asteptai sa va salveze strainii! Sunt alesii nostrii, cei mai buni dintre noi! NU? Somnul natiunii naste monstrii ca iliescu, vacaroiu, nastase, dracnea, besescu, tariceanu............. Somn greu natie romana, somn greu!
Postat 04 Iulie 2018, 18:12 de scortosul
pareri de rau
Imi pare rau, dar la noi cred ca merge vorba popor de hoti, condus de niste hoti... schimbati-va voi in primul rand cacsa puteti emite pretentii de la ceilalti
Postat 04 Iulie 2018, 15:58 de cetateanbihorean
suntem un popor tradat de catre conducatorii sai infractorii
E grav ca tara noastra e condusa de un ticalos prin interpusii sai: analfabeti, lichele, incompetenti, zdrente, infractori, semidocti, s.a.m.d. E grav ca se fac legi strambe si apoi se clameaza respectarea lor! E grav ca a ajuns Constitutia sa fie calarita de tradatori care se erijeaza in Curte Constitutionala... E grav ca suntem tradati ca popor tocmai de catre reprezentantii nostri alesi democratic. E grav ca am ajuns sa fim aparati de institutii europene impotriva dusmanilor alesi dintre noi ca sa ne slujeasca. e grav ca mai sunt destui prosti care nu inteleg ce se intampla cu tara si e grav ca ceilalti care inteleg situatia nu ies imediat in strada ca sa spuna adevarul...
Postat 04 Iulie 2018, 15:11 de decalog
Gravitatea situatiei
Ma intreb, nu de parca nu sunt in clar, ce este mai grav????? desconsiderarea legii fundamentale, Constitutia Romaniei de catre presedintele tarii, , sau aprobarea de catre Parlamentul suveran a unei legi, chiar daca nu convine opozitiei????????
Postat 04 Iulie 2018, 14:58 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON