URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2011, 10:00

Vocile Oradiei: Loredana Căvăşdan şi Robert Patai, în cursa pentru 100.000 de euro

Vocile Oradiei: Loredana Căvăşdan şi Robert Patai, în cursa pentru 100.000 de euro PE MÂINI BUNE. Loredana Căvăşdan (22 ani) şi Robert Patai (33) îi au ca mentori pe Marius Moga, respectiv pe Horia Brenciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ea cântă de când era la grădiniţă, a câştigat trofee pe la festivaluri şi a debutat ca actriţă. El a pornit târziu pe drumul muzicii, dar a recuperat rapid. Loredana Căvăşdan şi Robert Patai sunt cei doi orădeni care s-au mutat în Bucureşti pentru a-şi urma visul, acela de a deveni faimoşi prin vocile lor.

Primul pas spre o carieră în muzică a fost câştigarea preselecţiilor emisiunii "Vocea României", unde talentul le-a fost apreciat de nume mari ale showbizz-ului autohton.

Tip-Top, prima scenă

Show-ul ProTV care a atras milioane de telespectatori încă de la prima ediţie, are printre cei 48 de concurenţi şi doi orădeni. Prima "voce a României" selectată de "antrenorii" emisiunii este Loredana Căvăşdan, o tânără care cântă de când se ştie. "Prima oară am cântat la doi ani şi jumătate, când m-a dus mama la Tip Top Minitop (n.r. - o emisiune TVR de la finele anilor '90), iar mai târziu am început să iau lecţii de canto la Şcoala de Artă Francisc Hubik", povesteşte orădeanca.

Tânăra a câştigat până acum trofee la festivaluri precum cele de la Amara sau Călăraşi, în urmă cu trei ani a ajuns între finaliştii Megastar, iar în 2009 a concurat la Mamaia. Pe atunci, se mutase deja la Bucureşti pentru a-şi urma cea de-a doua pasiune: teatrul. "Am intrat la UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică), iar de atunci am mai cântat cu câteva trupe. Din februarie sunt solistă în formaţia "Life on Mars", de pop-rock", spune Loredana.

În paralel, a reuşit ceva ce mulţi tineri actori doar visează. "M-am tot dus la audiţii şi de aproape un an joc la Teatrul Metropolis (unde colaborează şi actorii Horaţiu Mălăele şi George Ivaşcu), dar şi într-un spectacol al Teatrului de Operetă", spune orădeanca.

Melodie cu energie

Visul Loredanei a rămas totuşi o carieră în muzică. "Ştiam de formatul emisiunii Vocea României înainte să ajungă la noi. Când am auzit de preselecţii, mi-am zis că e şansa mea", îşi aminteşte tânăra.

Iar intuiţia n-a înşelat-o, căci la "audiţiile pe nevăzute" (unde antrenorii Loredana Groza, Horia Brenciu, Smiley şi Marius Moga ascultă interpretarea concurenţilor stând cu spatele la ei şi se întorc doar dacă îi doresc în echipa lor), orădeanca i-a convins pe toţi patru, cu melodia "Are you gonna be my girl", a formaţiei JET. "Mi s-a părut o melodie trăsnită, cu care pot să ies din tipare. Cere multă energie, pe care a trebuit să o exprim doar prin voce, căci juriul nu mă vedea", spune interpreta.

După cum cere formatul, Loredana şi-a ales un "mentor", pe Marius Moga. "Am descoperit un om extraordinar. E foarte exigent, lucru care-mi place, pentru că mă face să evoluez", spune cântăreaţa. Lore va urca pe scenă marţi seara în duel cu un alt concurent, urmând ca doar unul din ei să rămână în concurs. "Vreau să ajung cât mai departe, dar e mai important ce voi face după show. Pot să iau trofeul şi apoi să nu mai audă nimeni de mine...", spune ea, conştientă că mai are mult de lucru.

Vocaţie târzie

Povestea lui Robert Patai, cel de-al doilea orădean de la "Vocea României", este mult diferită. Deşi i-a plăcut muzica de mic, a început lecţiile de canto abia la 30 de ani. "Am fost la karaoke în Blue Monday, iar Dutka Andras (n.r. - proprietarul clubului) mi-a spus că aş face o mare greşeală dacă nu aş lua lecţii de canto. Aşa m-am înscris la cursurile de la Francisc Hubik", povesteşte Robert.

Uşor-uşor, a obţinut apoi contracte să cânte în diverse localuri din oraş. Deşi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice, nu a lucrat nicio clipă în acest domeniu, având mereu alte joburi. În urmă cu şase luni s-a hotărât să lase totul şi să se mute la Bucureşti. "Tot pentru muzică m-am mutat. Ştiam că aici voi avea mai multe şanse", spune el.

Pe mâna lui Brenciu

La preselecţii, trei din cei patru membri ai juriului s-au întors spre Robert, semn că îl voiau în echipa lor, în timp ce el interpreta melodia lui Prince, "Purple rain". L-a ales însă pe Horia Brenciu, care, impresionat de vocea lui, i-a spus încă de atunci că "deţine toate secretele" pentru a-l face celebru. "E un foarte bun psiholog şi strateg. E simpatic şi mi s-a părut că avem ceva în comun", îşi explică Robert opţiunea.

Ca oricare concurent, şi el îşi doreşte să câştige. Totuşi, spune că s-ar mulţumi şi să se afle între următorii trei concurenţi, care îşi vor lansa o melodie proprie după emisiune. "Muzica e cel mai important lucru pentru mine şi ar fi un succes să scot o piesă şi un videoclip", zice orădeanul care se va duela marţea viitoare, pe 15 noiembrie, cu un alt coechipier.

Câştigătorul marii finale va primi 100.000 de euro şi dreptul de a-şi edita un album propriu la casa de discuri Universal. Însă până acolo, trebuie să demonstreze, cu fiecare melodie, că merită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON