URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2011, 09:03

Teatrul Regina Maria serbează Ziua Naţională cu premiera "O scrisoare pierdută"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria montează următoarea premieră a stagiunii pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.

Pentru a marca sărbătoarea, dar şi împlinirea a 160 de ani de la naşterea dramaturgului I.L. Caragiale, teatrul orădean a ales să pună în scenă spectacolul "O scrisoare pierdută", regizat de Cristian Ioan, de la Teatrul din Satu-Mare. "Caragiale este contemporanul nostru. Spre exemplu în actul III, Farfuridi spune "ajungem dar la revizuirea Constituţiei şi legii electorale"", a declarat regizorul joi într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că spectacolul prezintă personajele politicii actuale, fără ca un singur cuvânt să fie schimbat. "Am pornit de la ideea că nu vom adăuga şi nici nu vom tăia niciun cuvânt. Totuşi, veţi vedea că spectacolul se referă la ziua de astăzi. Îi veţi reîntâlni pe toţi politicienii actuali", a mai spus Cristian Ioan.

Alegerea acestei piese a lui Caragiale nu este întâmplătoare. Pe 26 noiembrie, cu puţin timp înaintea premierei, se împlinesc 56 de ani de la înfiinţarea secţiei române a teatrului orădean, care a fost inaugurată cu spectacolul "O scrisoare pierdută". "Am ales să-l sărbătorim pe Caragiale de Ziua Naţională şi Ziua Naţională cu Caragiale. Spectacolul va începe în faţa teatrului pe la ora 17 şi va continua în sală. Deocamdată nu spunem mai multe", a declarat managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu.

În distribuţia spectacolului apar şi doi actori de la alte teatre din ţară. Sebastian Marina, de la Teatrul Andrei Mureşan din Sfântu-Gheorghe, îl va interpreta pe Ştefan Tipătescu, iar Radu Botar, de la Teatrul de Nord Satu-Mare, va juca rolul lui Nae Caţavencu. "Cei doi actori au intrat în atenţia noastră de foarte mult timp şi ne dorim să-i permanentizăm la Oradea. Şi trupa noastră mai trebuie să se primenească", a explicat Vulcu.

Cât despre actorii "casei", rolul lui Zoe Trahanache va fi jucat de Corina Cernea, cel al lui Agamemnon Dandanache de Daniel Vulcu, Zaharia Trahanache - Petre Panait, Tache Farfuridi - Alexandru Rusu, Iordache Brânzovenescu - Pavel Sîrghi, Ghiţă Pristanda - Sebastian Lupu, Ionescu - Tiberiu Covaci, Popescu - Ion Ruscuţ, Cetăţeanul Turmentat - Petre Ghimbăşan, Popa Pripici - George Voinese şi Petcuş - Ion Ruscuţ. "Piesa lui Caragiale este o capodoperă şi un punct de referinţă în activitatea artistică a oricărui actor", a precizat regizorul.

În aceeaşi conferinţe de presă, Daniel Vulcu a anunţat că Teatrul Regina Maria a fost invitat de Maurizio Passerotti, consulul onorific al României pentru regiunea Trentino Alto Adige să pună în scenă spectacolul "Îndrăgostiţii din Ancona" în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, în oraşul Trento. "Spectacolul va avea loc pe 4 decembrie şi nu este dedicat doar românilor, căci am pregătit deja supratitrarea acestuia în limba italiană", a adăugat directorul Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
greu...
grea misiune! cea mai bună variantă ever a "Scrisorii..."rămâne fără îndoială cea a lui Liviu Ciulei(Bulandra). Toma Caragiu un Tipătescu extraordinar(mai apoi Victor Rebegiuc, după 1977), Mariana Mihutţ-o Zoe bestială, Ştefan Bănică sr.-un Pristanda de zile mari, Fory Etterle-Agamiţă Dandanache, Octavian Cotescu-Caţavencu, Mircea Diaconu şi Dem Rădulescu-Farfuridi şi Brânzovenescu...spectacol colosal!
Postat 25 Noiembrie 2011, 09:56 de dante
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON