URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
13 Iunie 2013, 17:55

Spectacol cu păpuşi din materiale reciclabile, la Arcadia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima premieră pentru copii a acestei stagiuni a fost programată, duminică, la Sala Arcadia. Spectacolul "Domnul Nostoc şi misterele din ocean" este pus în scenă de regizorul Radu Dinulescu, alături de francezul Patrice Seiler, cel care a a scris povestea şi, totodată, a creat păpuşile din materiale reciclabile.

Spectacolul este episodul al doilea al poveştii imaginate de Patrice Seiler care îi pune faţă în faţă pe Domnul Nostoc, cel care caută elixirul fericirii şi pe Domnul Business, care îşi doreşte industrializarea planetei.

"Am avut tot timpul o sensibilitate faţă de deşeuri şi reciclarea acestora şi, de altfel, a fost visul meu să realizez un volum cu poveşti", a declarat Patrice Seiler, miercuri, într-o conferinţă de presă. Francezul realizează caricaturi de mai mulţi ani, însă, în privinţa poveştilor Domnului Nostoc, a ales o altă abordare şi a creat păpuşile din reciclabile, care, mai apoi, au fost fotografiate de un artist francez şi folosite ca ilustraţie a volumelor.

Prima poveste a lui Patrice Seiler, "Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc", a fost pusă în scenă tot de regizorul Radu Dinulescu, însă, la Arad şi apoi înscrisă la festivaluri de teatru de păpuşi de renume, precum cel de la Avignon, Franţa.

Premiera spectacolului "Domnul Nostoc şi misterele din ocean" va avea loc duminică, când vor avea loc două reprezentanţii, de la ora 11, respectiv de la ora 13. "Cum vorbim despre păpuşi de dimensiuni mici, şi spectacolul va avea loc în sala mică de la Arcadia, aşadar pentru prima reprezentanţie punem la dispoziţie 50 de locuri, iar pentru a doua, 30", a precizat Florin Silaghi, directorul artistic al trupei Arcadia. Biletele, care costă 8 lei pentru copii, respectiv 10 lei pentru adulţi, se găsesc la agenţia Teatrului Regina Maria.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat ultima premieră a trupei Iosif Vulcan, spectacolul intitulat "Cei ce nu uită...". Regizat de Gavriil Pinte, cel care, de altfel, semnează şi scenariul, spectacolul a fost prezentat ca unul care "încearcă să recupereze memoria şi un trecut adesea uitat". "Este vorba de anii 50 în care Stalinismul, implemntat şi în România, a făcut ca oameni importanţi ai ţării să fie arestaţi şi ucişi în închisorile comuniste", a spus Radu Macrinici, consultant artistic al trupei Iosif Vulcan.

Scenariul este construit pe baza unor poezii compuse în închisorile comuniste, fragmente de interviuri şi de jurnal din memorialistica detenţiei. Spectacolul este inedit, căci va fi unul itinerant, desfăşurat în două camioare. Echipa artistică nu a vrut, însă, să dezvăluie mai mult şi îi aşteaptă pe spectatori atât vineri cât şi sâmbătă de la ora 19 la Teatrul Regina Maria. Cum numărul de locuri este limitat la 60 pe reprezentaţie, toate biletele au fost deja achiziţionate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON