URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2014, 13:50

Romanţele lui Eminescu: Teatrul Regina Maria sărbătoreşte inedit cei 164 de ani de la naşterea poetului

Romanţele lui Eminescu: Teatrul Regina Maria sărbătoreşte inedit cei 164 de ani de la naşterea poetului EMINESCU ÎN COR. Pe 15 ianuarie, orădenii sunt invitaţi să participe la un flash mob la statuia lui Mihai Eminescu, pentru a recita versurile uneia din cele mai frumoase poezii ale acestuia, "La steaua"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să-l sărbătorim pe Eminescu altfel decât "ceremonios", prin depuneri de coroane. Asta propune Teatrul Regina Maria pentru 15 ianuarie 2014, când se împlinesc 164 de ani de la naşterea poetului naţional.

Seria de evenimente organizată în acest scop şi denumită "Trebuiau să poarte un nume..." cuprinde un flash mob ce se doreşte a fi de amploare, în cadrul căruia va fi recitată poezia "La steaua", un recital al actorului Eusebiu Ştefănescu din lirica eminesciană şi o seară de romanţe pe versurile lui Eminescu.

Flash mob pentru Eminescu

În fiecare an, pe 15 ianuarie, reprezentanţii instituţiilor de cultură, elevii duşi "cu clasa" şi nostalgici se înfăţişează la statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei pentru a depune flori în memoria poetului. De data aceasta, Teatrul Regina Maria le propune orădenilor un program diferit, care să nu semene a procesiune, ci să fie antrenant şi mai popular. "Am încercat o nouă abordare, mai adecvată zilelor noastre", spune managerul Teatrului, Daniel Vulcu.

Ca urmare, miercuri, de la ora 17, după clasica şi inevitabila depunere de flori, cei care vor să-l omagieze pe Eminescu sunt invitaţi să participe la un flash mob în care va fi recitată poezia "La steaua". "Am tipărit peste 1.000 de fluturaşi cu textul poeziei şi aşteptăm cât mai mulţi orădeni să se bucure de Eminescu recitând versurile", explică Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Poezie şi flaut

O oră mai târziu, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, va începe o ediţie specială a proiectului "Dialoguri interioare", cu un recital din poezii de Eminescu şi muzică de flaut. Amfitrionul, regizorul Radu Vaida, îi va avea ca invitaţi pe actorul Eusebiu Ştefănescu, cunoscut din filme precum "O lumină la etajul zece" ori "Liceenii rock'n'roll", şi pe fiul acestuia, flautistul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, Ion Bogdan Ştefănescu.

"Alături de Ion Caramitru, Eusebiu Ştefănescu este desăvârşit în recitarea versurilor lui Eminescu. Tatăl şi fiul vor fi împreună pe aceeaşi scenă pentru prima oară", precizează Radu Vaida. Ideea regizorului pare să fi prins la publicul orădean, deoarece la sfârşitul săptămânii trecute mai erau nevândute doar câteva zeci de bilete, preţul acestora fiind de 10 lei.

"Faţa de in" a lui Eminescu

Cel de-al treilea eveniment dedicat aniversării va fi, probabil, şi cel mai atrăgător, căci de la ora 20, actori ai Trupei Iosif Vulcan şi interpreţi ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana vor oferi o seară de romanţe, compuse pe versurile cele mai populare ale lui Eminescu, cele care, cum spunea George Călinescu, sunt "faţa de in" a operei lui, mult mai accesibilă decât cea "de mătase" din poeziile filozofice.

Spectatorii vor putea asculta "Somnoroase păsărele", "O, rămâi", "Sara pe deal", "Dorinţă", "Pe lângă plopii fără soţ", "Mai am un singur dor", "Şi dacă..." şi "De ce nu-mi vii?", în interpretarea soliştilor Voichiţa Mihoc, Luminiţa Tomuţa, Cornelia Covaciu, Felicia Costin, Viorica Bradea, Simona Costin şi Florian Chelu, acompaniaţi de o orchestră a aceluiaşi Ansamblu Crişana, sub conducerea lui Eduard Albina.

Pe de altă parte, actorii Eugen Ţugulea, Alexandru Rusu, Şerban Borda, Ciprian Ciuciu, Anda Tămăşanu şi Angela Tanko vor recita, în duete, poezii de dragoste precum "Floare albastră", "Lacul" şi "Replici". Cum evenimentul n-ar avea farmec fără spectatori, intrarea acestora va fi liberă. Ba mai mult, doritorii vor putea chiar să fredoneze şi ei, ca la o aniversare pe cinste...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uite ceva mai interesant
De la Nistru pan-la Tisa, Tot romanul plansu-mi-s-a Ca nu mai poate strabate De-atata strainatate... Vai de biet roman, saracul... Codrul, frate cu romanul, De secure se tot pleaca Si izvoarele ii seaca - Sarac in tara saraca! Cine tine cu strainii Manca-i-ar inima cainii, Manca-i-ar casa pustia Si neamul nemernicia! Etc... Sau ceva din publicistica. Eminescu a fost perceput in primul rand ca un editorialist virulent in favoarea interesului national, ceea ce-l face actual si azi. In timpul liber scria versuri, unele de geniu, si proza. Terminati cu aburelile dulcege si cu "poetul national".
Postat 14 Ianuarie 2014, 11:46 de mihail
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON