URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2012, 14:54

Premiera "Perpetua şi Felicitas" a emoţionat spectatorii până la lacrimi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectacolul "Perpetua şi Felicitas" a fost reprezentat în premieră naţională, miercuri, 1 februarie, data în care sărbătoreşte, conform calendarului creştin, actul martiric al sfintelor Perpetua şi Felicitas. Scenele dramatice ale premierei au reuşit să emoţioneze spectatorii, pe unii chiar până la lacrimi.

Suferinţă pentru credinţă

Vibia Perpetua, o matroană educată romană de 22 de ani şi proaspătă mamă, este arestată, împreună cu sclava ei Felicitas, însărcinată şi ea, şi cu alţi 4 creştini Saturninus, Secundulus, sclavul Revocatus şi Saturus.

Ei au ales calea creştină şi au preferat să pătimească pentru Iisus, deşi procuratorul Hilarianus le oferă "şansa" de a reveni la credinţa în regele lor, Septimius Severus. Perpetua este constant implorată în genunchi de tatăl păgân să renunţe la "rătăcirea" ei, amintindu-i de fiinţa plăpândă care urma să rămână fără mamă, iar răspunsul ei neclintit era "sunt creştină". Închisoarea i se părea un palat deoarece putea şi să îşi hrănească copilul la sân dar şi să sufere în numele Domnului, cu zâmbetul pe buze.

În timpul martiriului are mai multe viziuni: o scară îngustă, de sub care ieşeau săbii şi unde se afla un balaur - simbol al diavolului pe care îl învinge şi urcă în rai unde o aşteaptă un păstor înalt ce îi dă împărtăşanie; în alt vis îi apare fratele ei Dinocrate, mort nevârstnic, din cauza unui cancer al feţei, care apare vesel şi vindecat, adică scăpat de suferinţa martiriului.

Felicitas naşte în închisoare, scenă reprezentată printr-un impresionant discurs, filmat, prin care îi lasă "moştenire" copilului ei învăţături creştine, în timp ce pe scenă, actorii cu lanterne se află sub o plasă mare, înfăţişând, în mod simbolic, naşterea în condiţii foarte grele. Totul se sfârşeşte când creştinii sunt aruncaţi să lupte cu fiarele în arenă, scenă simbolizată printr-un rinocer ce îi invită la dans. Piesa simbolizează expresia darului lui Dumnezeu, în urma suferinţelor celor care se sacrifică în numele Lui: Fericirea Perpetuă.

Film şi teatru

"Perpetua şi Felicitas" este regizată de Tudor Chirilă, angajat al TVR, premiat de UNITER şi APTR. Piesa este imaginată pe baza textelor creştine din secolele II-III. Inedit şi unic în ţară este modul de prezentare, o îmbinare a planului filmic, unde actorii recită textul dramatic, filmat anterior şi proiectat pe ecran, cu cel scenic, unde aceleaşi personaje interpretează în acelaşi timp, atât verbal cât şi non-verbal, într-un cadru mistic de fum şi umbre, denumit şi "polispaţiu ludic".

Piesa poartă cu sine o încărcătură emoţională puternică şi plină de simboluri, iar jocul dramatic accentuează talentul actorilor. Din distribuţie fac parte: Angela Tanko, Emil Sauciuc, Adrian Locovei, Florian Chelu Madeva, Corina Cernea, Daniel Vulcu, Sebastian Lupu, Mirela Niţu-Lupu, Ion Abrudan, Tiberiu Covaci. Regia artistică şi scenariul dramatic poartă semnătura lui Tudor Chirilă, scenografia Oana Cernea, imagini Şerban Carţiş, muzica Florian Chelu Madeva, iar muzica viziunii lui Saturus, Emil Sauciuc.

Spectacolul s-a jucat cu publicul pe scenă, fiind puse în vânzare doar aproximativ 50 de locuri. Printre cei prezenţi s-au numărat omul de cultură Mircea Bradu, Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei Familia şi Crina Abrudan, fiica actorului Ion Abrudan.

"Perpetua şi Felicitas" a fost gândit ca un spectacol care să fie jucat în aer liber, în locuri precum Cetarea Oradea. Tocmai de aceea nu se cunoaşte data la care va fi repus în scenă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON