URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
04 Octombrie 2011, 12:31

Piersic junior la Oradea

Piersic junior la Oradea APARIŢIE RARĂ. În ultimii ani, Florin Piersic jr. s-a îndepărtat de scenele teatrelor, astfel că, miercuri, orădenii au o ocazie rară să-l vadă jucând, în spectacolul "Zaruri şi cărţi"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Florin Piersic jr. a încercat mereu să scape de sub influenţa numelui pe care-l poartă. S-a ferit să colaboreze cu tatăl său şi nu a suportat niciodată comparaţiile cu acesta. Chiar şi ferindu-se de prea multă publicitate, a devenit totuşi cunoscut şi premiat ca actor, regizor şi scriitor.

La Oradea, publicul are şansa să-l vadă jucând într-o comedie ce prezintă veşnica luptă între subaltern şi superior.

Anti-star

Deşi s-a ferit mereu de comparaţii cu celebrul lui tată, Florin Piersic jr., ajuns acum la 42 de ani, a ales tot o carieră de actor. În 1991 a absolvit Academia de Teatru şi Film, dar spectacolul care l-a consacrat a apărut abia în 2002. Deşi nu era o reprezentaţie de teatru clasic, one man show-ul "Sex, drugs and Rock&Roll" i-a adus premiul UNITER pentru cel mai bun actor.

În colajul de monologuri adaptate după textul dramaturgului american Eric Bogosian, Piersic jr. interpreta nu mai puţin de şase roluri, jucând un dependent incapabil să renunţe la droguri, un chitarist de succes şi un bărbat ce-şi lasă la o parte inhibiţiile la o petrecere a burlacilor, iar într-un alt registru pe un om de afaceri preocupat doar de bani, un doctor dezinteresat şi un artist neînţeles.

Spectacolul s-a jucat trei ani cu sala plină şi i-a adus prima porţie de celebritate. Deşi "Sex, Drugs and Rock&Roll" e un show mai degrabă de pub, a fost reprezentat şi pe mari scene ale ţării. "A fost un fenomen izolat. "Sex, drugs..." e cel mai bun material care s-a scris vreodată pentru un singur actor. În mod normal, publicul se împarte în continuare în două tabere distincte", spune Piersic jr., referindu-se la diferenţa dintre publicul clasic şi cel care preferă teatrul nonconformist.

Actorul, om sărac

După primul mare succes, Piersic jr. s-a axat mai mult pe filme şi a avut roluri pasagere în producţii hollywoodiene precum "Callas Forever", celebra peliculă a lui Franco Zefirelli, dar şi în "Tinereţe fără tinereţe", o producţie după Mircea Eliade filmată în România şi regizată de câştigătorul a şase premii Oscar, Francisc Ford Coppola.

Piersic jr. a început şi el să regizeze, iar unul dintre filmele pe care şi-a pus amprenta este "Eminescu versus Eminem". A scos şi două volume de proză ("Opere cumplite" şi "Romantic Porno"), dar pe scene a urcat mai rar.

Nu are contract cu vreun teatru simţind, spune el, că nu se poate exprima într-un mediu închis şi preferând trupele independente. "Actorii simt că sunt răsplătiţi doar când ies la aplauze şi realizează că sacrificiul lor n-a fost inutil. În momentele alea trăiesc nişte senzaţii pe care niciun om obişnuit nu şi le poate imagina. Da, e adevărat, aplauzele nu ţin de foame, nimeni din public nu s-a gândit să arunce în actori cu teancuri de euro, actorii n-au privilegiile maneliştilor", spunea Florin Piersic jr., într-un interviu, convins că actorii de teatru şi-au asumat condiţia de oameni săraci.

Supremaţia şefului

Orădenii au ocazia rară de a-l vedea pe Florin Piersic jr. jucând în cadrul Festivalului Toamna Orădeană. În spectacolul "Zaruri şi cărţi" interpretează rolul unui şef mereu irascibil, care vrea să-şi impună punctul de vedere în faţa unui subordonat optimist (Petre Fumuru), dar cam greu de cap. Producţia Teatrului Metropolis este regizată de Piersic jr., după un text de Sam Henry Kass pe care tot el l-a tradus.

"Nu trebuie să-ţi baţi capul prea mult ca să înţelegi "Zaruri şi cărţi". Nu e genul de piesă de la care spectatorii pleacă frustraţi şi chinuiţi de întrebări existenţiale. E pur si simplu o comedie de situaţie, cu un dialog genial", spune el. Spectacolul este programat pe miercuri, de la ora 20, la Casa de Cultură Oradea (fosta sală Arlus).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pruncu tati
l o facut tac'su actor si pe asta, ca doar numai in tara asta toate odraslele tre sa si mosteneasca parintii...
Postat 05 Octombrie 2011, 00:44 de asd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON